用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定   [複製鏈接]

回覆樓主:

嗯,即係同校同學一齊飛回港,因為隔離完畢不是同居,就不附合第三點。政府加這點,對整體抗疫有重大好處嗎?飛回港前已test, 市民又比左錢住酒店,隔足7天,仲唔夠呀!專家話係風土病ar ma, 做咩攪更多野為難到港者?哎.....

小公主媽媽 發表於 22-5-6 08:21
咁如果有些人兩姊妹唔同學校咪又要book 多間房?

第一點,唔係寫同校,係海外同區。放心。

小公主媽媽 發表於 22-5-6 08:21
咁如果有些人兩姊妹唔同學校咪又要book 多間房?

我理解係:
我兩個孩子,大讀大學,細讀中學,同時間由英國同機回港,no problem。

YuYuMother 發表於 22-5-6 08:31

佢寫係海外地區都要同住,重點係回港完成檢疫後必須係同 ...

如海外都要同住,真係痴線呀!我朋友三個孩子,三個不同校,要家長book三個酒店房間,離譜。

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...

//To share a room, you and your family members or companions should
(i) stay in the same household before arriving Hong Kong from oversea places;
(ii) take the same flight to Hong Kong; and
(iii) stay in the same household after completing the compulsory quarantine. //

英文講得好清楚,唉!

SIYip 發表於 22-5-6 08:55
可能唔啱聽,但我覺得如果用嚴防輸入概念其實係合理嘅。飛前非同住,其實一齊隔離係有感染風險,回港後同住 ...

每日幾萬個cases時,限制多,每日變左兩三百cases,又繼續大力收緊,真係無問題,唔影響我,但我都心痛其他家長又要攪一輪酒店,又要比多左錢,原本share room可以慳dd,現在慳唔到。

家長們加油,捱住先,撐住先。

YuYuMother 發表於 22-5-6 09:02

其實無諗太多,所以無再問酒店呢三個point 點詮釋,總之 ...

疫情兩年幾,香港人真係好乖,守法,讚。大家頂住先。

YuYuMother 發表於 22-5-6 09:09
Share room 除咗節省開支,有人陪伴好緊要。

我女舊年同朋友經泰國返,21+21真係非一般人可以承受。佢地 ...

當然係啦,去年我兩個同房,有傾有講有關顧。現在一人住,如有咩事就..... 新聞都有報導啦。

唔講啦,萬事以香港大局為重,no problem!
‹ 上一主題|下一主題