用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學 ...
樓主: koalay
go

只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學   [複製鏈接]

回覆樓主:

只有140萬,我會預留比孩子出國讀大學課程,這個安排會比較穩陣。

回覆樓主:

在英讀中學,付學費和宿費外,仲有監護人費,每年幾套機票,加上活動費,分分鐘又要比English enrichment的費用,一般都要3x 至50萬。

讀大學,學費以學科來計的,由£15000 至 £2xxxx 都有,另計住宿費和生活費,一般係平過讀中學。

上星期我探朋友孩子,以佢為例,學費£15xxx,大學宿舍一年£5800,食方面,佢好乖巧,替父母慳錢,大部份時間自己煮食,所以平好多。

洗幾多,會因應孩子不同的性格。

回覆樓主:

我孩子來英讀書的那年,我已睇定大學學費。我睇普通大學的電腦科,我記憶中當年學費大概萬二萬三鎊左右。現在再睇,多左幾千鎊。

所以,一定要預備多一點的金錢。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 15:41
想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五 ...

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一年多少少,考埋先諗。但如果你對本港現況甚憂慮,則另計。

去年,我朋友又問我同一問題,朋友孩子現讀中六,準備考DSE。如果是讀緊中四,我會提議讀完中四,即跳去英國讀Year 12,如果已讀緊中五,考埋DSE才決定。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 16:51
謝謝你,我心目中也是這十五十六的想法。請問是否現在可以先考上一些大學的conditional Offer,如果有Offe ...

這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料。我完全明家長的擔憂和出現1516的情況。請不要打亂陣腳,第一要睇孩子意願,要跟孩子好好去傾,第二要計下袋中有幾多錢可以動用。

Agent方面,用左兩間,一間超大,一間超細。大的一間,就是這裡常提的AA,但AA好full, 唔易book。細的,是一個老板和一兩個職員的細agent, 你搵大的比較好。你睇返其他post, 有提過好幾個agent的名。

TTEE1819 發表於 19-11-3 17:05
這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料 ...

另外,就算你決定孩子考DSE先諗方向,最好明年中六時,經UCAS報左5間英國大學先,有conditional offer在手再詳細考慮。我幾個朋友的仔,就係做好哂所有功夫,經UCAS報大學,現在順利在英讀Year 1。Preparation 好重要。

mikeka 發表於 19-11-12 20:14
請問你朋友小朋友大學在哪裏?學費和生活費相對不是太貴

朋友的孩子在英國東南部讀大學。

^O^ 發表於 19-12-2 13:46
如果在香港讀完4年U,再去外國讀Master又如何呢?對在外國搵工有幫助嗎?

我相信在英國搵到工作,一點也不容易。但新聞已講,英國方面考慮緊給留學生在畢業後有兩年時間逗留在英(是建議,未實行),如真的實施,可能會好少少。
‹ 上一主題|下一主題