用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港機場check in counter 報料區
樓主: joymama
go

[英國] 香港機場check in counter 報料區   [複製鏈接]

回覆樓主:

剛到機場:
VS,E區,排左1行
BA,J 區,打緊蛇餅,兩條龍

joymama 發表於 21-8-31 00:04
所以移民者多數坐 BA( T5) 的話,坐 CX or VS ( T3 )就希望會快少少啦

昨晚,VS少人,我孩子一個人坐一行,前無人,中間又係無人。上星期我朋友孩子們,一個坐VS, 一樣係少人,一個坐BA, 又係爆滿。

VS CX跟BA分開左兩個terminals, 人流分開,都係好事。

BABY-SUM 發表於 21-8-31 03:28
BA 超重6Kg, 收費$690

好貴呀!

okmk 發表於 21-8-31 08:40
司X 超5kg收$1500+呀!BA收費比寄快遞更平

我知CX貴好多。
我幫孩子加一件行李,VS收£65,以我所知BA都係£65加一件,所以超6kg,補付6xx,真係唔抵呀!

okmk 發表於 21-8-31 08:52
喔,係計件收費?咁就6KG嘅唔抵了,整個個28吋gip都係收65磅嗎?

加一件行李,寄倉,VS收£65。

我較早前call VS hotline和在昨晚當面再問VS職員,answer : 無論是提早在網上買多一件或在機場即場買多一件,都係£65,好合理。size以寄倉的標準,一樣。

所以我建議大家執行李去機場前,最好磅一磅行李,到左機場才磅,extra 付6xx。真係唔抵的。

回覆樓主:

BA和VS 順利抵英。
BA 4.37am
VS 4.38am
兩部機前後腳到達兩個terminals, 相信今早第一批入境的乘客,過關唔會太耐。

TTEE1819 發表於 21-8-31 11:46
BA和VS 順利抵英。
BA 4.37am
VS 4.38am

Update大家: VS在Terminal 3, 我孩子過關中,non uk多人排隊。

YuYuMother 發表於 21-8-31 14:38
我地平時多數CX/VS, 但今次返去開學機票太貴,所以先揀BA.

而家都諗緊要早幾多去機場,但呀女唔想咁早去 ...

昨晚,BA真係好多人wow, 你見到場面都會嚇一嚇呀,遲去check in,你個心會好急。

YuYuMother 發表於 21-9-4 20:59
唔該哂你

我研究緊行李,因為學生票有兩件23 kg, 但呀女只帶一個喼,似乎唔可以擺太重?:question ...

BA 的手提行李,的而且確是容許23kg,但無咩可能放到23kg,除非是石頭或黃金。

7kg是以前的事了,VS手提行李都已經是10kg。
‹ 上一主題|下一主題