用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

回覆樓主:

因為熔斷,因為無直航,這一學年的Christmas 和Easter,  好多家長都唔能夠安排孩子回港小休。Summer啦,返一次都好呀,見下家人,見下長老。點不知,撲機票都讓大家身心疲累。要洗多左錢都算啦,係搵唔到機票,搵到機票又未必搵到酒店。

真係想鬧爆....

manman333 發表於 22-4-8 10:04
你哋都好啲吖,只係聖誕復活未有回來,我那個去年復活節回英到現在都未有回來(食正去年暑假溶斷), 而且都 ...

真係陰公,嗯!

去年我比較好彩,5月出通知放寛,我拿拿聲買6月1日機票,即走,順利回港。

newfather 發表於 22-4-8 09:51
金融界或毛涼地剷商出來講先有用,蟻民就算死都係冇用。

當然明啦,無用都要呻兩句,谷埋谷埋好辛苦。以前就有教協和議員替我們發聲,現在要就..... 哎!

manman333 發表於 22-4-8 13:02
維珍有冇飛新加坡? 因為飛新加坡應該係最易,只要打左針就得,唔駛檢,而且地方安全,家長飛去滙合子女又 ...

如果考慮先新加坡,不如就直接買Singapore Airline,唔需要揾其他。今早我試過搵料:direct flight from LHR to SIN, 單程約$38XX,買SIN to HKG單程就$15XX。人到左新加坡先,新加坡係我們鄰國,很安全。到時再飛香港,因為多機由新加坡來香港,機會好似易d。

唔知是否可行?大家可以傾下。

katrinafu 發表於 22-4-8 23:51

熔斷真係呢一D唔文明國家, 專制的地方先會咁做 。

講得好,這個熔斷,讓好多人吃了不少苦頭。真係多謝哂正苦。

yuyueng 發表於 22-4-9 07:21
除咗熔斷機制仲有機組人員要隔離,好多機組人員跟本唔想黎香港,早前幾間航空公司包括英航想政府改閉環,不 ...

這兩天,我都有同樣諗法。航空公司唔係唔想復航,唔係唔想搵錢,係無辦法。熔斷機制太厲害,BA和VS寧願唔飛香港航線,賺少一條國際線,兩間航空公司是英國本地公司,唔飛香港,大把歐美航線恢復緊,洗鬼跟香港正苦玩呀? 香港市民(我們)選擇少左,無言!

kkluk 發表於 22-4-10 21:43
我都想知有冇議員幫到我哋,每日不停check email看看航班有冇取消,真係精神崩潰😡! ...

唔會有啦,今時不同往日。
以前有議員,有教協,有報紙... 咩都無啦!

sau2005 發表於 22-4-11 11:39
返香港要隔離我覺得應該同合理,但買張機票好似買彩數咁,睇下好唔好彩,有冇被停飛  ,唔該快啲取消 ...

雖然隔離7天,比幾千酒店錢,我願意。但問題係唔夠航班,這是最令家長頭痛。

summer14 發表於 22-4-11 20:17
Even之前要二十一日隔離,我哋都會跟。家長只係想book到機票同酒店可以安安樂樂咁等仔女返港。點解政府係 ...

回顧2020,2021和今年,我們一大班留學生家長真係好合作。

2020 March :大家急急訂機票接仔女回港,到港後,有些家長以安全為上 book酒店比仔隔14天。我們和一些家長就自行搬出,讓整間屋比仔女隔離,自己又通知定公司有關自己仔女回港,務求做到穩陣,唔好讓任何人被感染。

2021 June: 就算book 21天hotel,照比,貴都要比,自己仔女呀。隔離完,又急急腳去book打第一針,回英前又打第二針。

2022年,今年,我可以照做照比,但都困難重重,唉!

foxli 發表於 22-4-11 21:22
阿聯酋剛剛復飛第一班機又熔咗啦,真係好容易停7日。

係咪EK384? 在hk quarantine group見到,我心沉一沉,甘易呀?! 今日國泰都有機到,唔知有無問題。
‹ 上一主題|下一主題