用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國現在這情況你們的子女會如期出發嗎? ...
樓主: waterkittle
go

[英國] 英國現在這情況你們的子女會如期出發嗎?   [複製鏈接]

waterkittle 發表於 20-9-26 09:56
請問大家會如期出發嗎?

我女本會1/10 機到英國讀大學1年班, 她和我們都沒有到過英國,可說是一個陌生 ...

出現擔心,係好正常。

第一樣野,你要查一查你女大學有無COVID-19嚴重爆發?大學係米位於cases太多的地區。你又看看你大學有否全面提供online teaching & learning足以令女女暫時留港學習都可以,要注意留港有時差。有些programme有實習,有些有lab,所以未必係留港是適合。

我一早估計到開課會出現cases激增,有擔心,但我仍然叫孩子提早回英,盡快進入校園。孩子已按timetable 見tutor,準備上課,一切如常。我放心,因為我孩子在英幾年,大學又唔係在嚴重地區,所以我放手比佢自已處理。你再諗諗,跟女女傾傾先。

Arabellahk    發表於 20-10-2 13:54
admiral1008    發表於 20-9-26 17:47

hiddenhero 發表於 20-9-26 10:02
如果係我, 我會考慮幾點, 大學係咪係嚴重地區? 佢去到住既地方係咪自己廚房洗手間? 大學有無offer onl ...

Agree

Siuchoi 發表於 20-9-26 14:27
回覆 waterkittle 的帖子

其實我都好糾結, 不過阿女都決定會返去 ,所以十月中坐cx返去, 本來我都買咗機 ...

阿女攪得掂就無問題啦,萬事小心,注意健康,遵守social distancing,見招拆招...... 佢地會從疫境中學到野,我們比點信心孩子,佢地處理到的。

yoyo123 發表於 20-9-26 17:28
請問是否有link 看疫情區?

https://www.theguardian.com/education/2020/sep/25/universities-should-be-two-thirds-empty-to-avoid-covid-spikes-says-expert

昨天的news

hei918 發表於 20-10-3 12:56
朋友仔坐CX ,行李超重1xkg,要比多4千幾

哇,4千幾,好貴呀

回覆樓主:

我孩子開左課一星期,順利。隨左online上課,又要見tutor。剛跟孩子通電話,就算昨天星期六無課,佢煮完lunch, 食完又有group meeting。之後再坐bus去city centre 添日用品和食材。又要上amazon 搵 drawing tools,學習唔算好忙,但充實,煮飯啦,洗衫啦,換床單,上課啦。

英國疫情,無家長唔擔心,但學習和生活都要繼續的,唯有提醒孩子事事小心,注意健康,佢地要學獨立。疫情減退,佢地都會學到照顧自己。

waterkittle 發表於 20-9-26 09:56
請問大家會如期出發嗎?

我女本會1/10 機到英國讀大學1年班, 她和我們都沒有到過英國,可說是一個陌生 ...

你女女已到英國,一切順利嗎?

aoi 發表於 20-10-5 07:52
阿仔好想去,我試過接受佢,但近日確診人數激增,情況好大機會再幾何爆發,周圍都咁多人唔戴口罩,比佢去就 ...

你仔讀大學定中學?如讀大學,佢讀的科是全online teaching and learning嗎?無lab、無實習課?如果留港上online課完全無影響,你想安心米叫佢留港一個學期。我兩個好朋友各有一個女,兩個都在London讀大二,兩個都留港一學期,睇定d先。各有不同,要多方面考慮。

Aoi 發表於 20-10-5 08:41
回覆 TTEE1819 的帖子

佢Y1,學校如期10月下旬開課,係咪可以寫信要求下term或明年先去呢?學校又無比學生 ...

疫情之下,好多大學會提供online課,我孩子大學在summer 8月已主動跟學生講,如果COVID-19令學生唔能夠到達大學校園,只要主動出聲,大學會盡量配合。但我孩兒同floor 八個學生全部9月中已到校。

你叫仔email學校問,一定有安排的。

至於遲一個學期或一年去英國會影響結識朋友,係好小事,既然仔都諗到這重點,到時入學更主動去交朋結友,應該唔係問題。

另外一提,這兩天英國疫情數子已經過萬,真係嚇人,如我是你,真係好擔心呀。

Aoi 發表於 20-10-5 08:41
回覆 TTEE1819 的帖子

佢Y1,學校如期10月下旬開課,係咪可以寫信要求下term或明年先去呢?學校又無比學生 ...

你孩子在咩區域讀大學?係米好嚴重?
‹ 上一主題|下一主題