用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 陳守仁
樓主: dickyttk
go

王錦輝 vs 陳守仁   [複製鏈接]

fred1920 發表於 19-3-1 23:41
兩邊距離差好遠,揀你住得近果間。

陳守仁

hkmm888 發表於 19-3-5 09:55
係TSL開放日所見既畢業生真係有禮貌同有自信,但眼見既在讀生既品德禮貌就真係好一般。
...

小女在TSL讀了6 年,同學一般唔係好乖坐定定好安靜個類,呢樣係TSL 同學特點,形成原因係TSL 係一家比較自由relax 的學校,老師冇將小朋友管得太死,同學一般口才好,非常醒目,有主見,但如果希望小朋友非常乖好安靜就㨂錯學校,老師班內可以整薄餅popcorn , 女女lunch time farewell party 老師重開左個pizza ice cream party , 我就送左個蛋糕叫女女同同學分享,而冇禮貌就我所見同學有d係有少少「曳」但昵類同學大部分屬天才系列,因為佢已經識哂,所以上堂覺得悶。

73662710 發表於 19-3-5 11:49
My kid has been accepted by TSL, could you tell me some more detail about the Chinese supplementary  ...

I didn’t know there is a supplementary Chinese before p1 . May be TSL would like to focus more in Chinese

button822 發表於 19-3-5 12:49
Tsl不是傳統啤出同一模樣學生的學校,校長強調小朋友應是充滿活力、好奇心和創造力,是否一定要將大人的規 ...

同學當中個個不同,係揀同學當中其實已經有考慮,一個不同組合會有唔同火花,大部分同學對同學友善熱情,只不過極少數比較頑皮

hkmm888 發表於 19-3-5 14:27
我講既只是個人意見,可能我比較老套, 無意冒犯貴校。我相信TSL係好學校,校長都好有心辦學。
...

唔好咁講,大家上論壇各抒己見,呢個係香港可愛的地方,唔同人會䏲睇到唔同angle 論壇就係比家長參考,大家應尊重彼此,我認為小朋友棟學校不需要神不神,名不名,揀一家合適小朋友的學校,便是比佢最佳禮物,升小升中是一個漫長又折磨家長的過程,真心祝願各小朋友搵到最適合佢的學校
‹ 上一主題|下一主題