用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

回復 Kristy-mummy 的帖子

我個女九月去UK升讀Year 10,佢晌八月先讀summer course,完成後,九月便去
Truro High school. 我幫佢book 直航机去London, 當地學校會接送她回校,完成
summer course 後,監護人會接嗰女到他們家裏住宿,到九月開學前一天,監護
人會送嗰女到學校。我問過Agence和朋友,他們建議我十月份學校有嗰 term break,
先過去探佢,同學校接觸,詢問嗰女情況。
其實,我嗰女去第一次去英國,我都好擔心,到時佢要帶d咩東西過去呢?會唔會比
心機讀書?去到是否適應當地環境和天氣?好多問題在腦子裏想着。

其實,我都好似你咁擔心,不停問D朋友嘅仔女去過英國的經驗,
就知道多D嘢。kristy-mummy 你要放手,否則佢永遠系港孩、
唔識長大。你可同Agency講,叫英國嗰間學校在機場接你嗰女,
佢地可以在英國好多嘅地方都買到電話咭 (phone 4 u  ----lebora
英磅 5 + 增值 英磅 5)吾係太貴,當嗰女到英國去到學校,叫佢call
你報平安,平時每日早晚打返嚟HK。佢地第一個term可能吾習慣,
始終都有第一次,到十二月中放Christmas,好快又返HK。
英國天氣比較濕和寒冷,我去Aigle買咗件Gortex, Fleece & 保暖底衫,
(fleece $1620, gortex $2880, 底衫$450) 件fleece好似絨毛着入面,
gortex當jacjet着,可擋風和雨。好多人去英國都會買這套衫。

可否講你嗰女入那間學校?

回復 waichung1962 的帖子

Waichung & Kristy-mummy,

我系晌又一城嘅 Aigle 買,我嗰fd系member,所以買嘢有九折,
因為香港系夏天,佢地冬天存貨不多,要等到八月才有冬天貨返
嚟。Kristy-mummy 如果需要趁早買,費時冇碼,因為我嗰女在
八月初要到英國。好賣嘅貨佢地系冇減價 (系嗰sales講)
我五月訂咗英航來回直飛倫敦,价錢包燃油付加費約$16000幾,
好貴!因為太匆忙,恐怕訂不到回程机回香港。你地有冇邊到可
訂到平嘅機票?我只訂咗聖誕節嗰程機票。
去英國讀書真貴!機票(一年三次回港約HKDS$45,000),學費(一
年三個term約英鎊23,000),還有監護人費用和雜項,我想一年的
洗費起碼要過HKD400,000,我趁英磅回落可唱返D,因為好耐冇
見過11過幾。希望嗰女真係比心機去讀!
你地有冇監護入公司介紹?

nottmum  嘩!點解機票咁貴ga? Virgin 同國泰平過英航ga~ 點解唔買呢兩間呢??  發表於 12-6-12 10:16

有冇人知道Truro High School 嘅資料?

pig_yani  Girl School?!  發表於 12-6-10 17:13

回復 Tommy 的帖子

Tommy,

麻煩你,因我嗰女第一次去英國,自己又冇時間陪佢過去,
所以有好多問題請教:
1) 我想問你仔仔晌英國有冇用監護人,有冇邊間可以介紹?
    Agency介紹都好貴。
2) 每次Term break 需吾需要比仔女回港?還是比佢地溶人當
    地英國人家裏住好呢?令英文更有大進步?
3) 聽朋友話衣服要釘人名的印嘜,免被人拿錯,有冇邊間公司
    會做呢?我想臨去英國前釘d印嘜落衣服。
4) D机票好貴,嗰女到英國机場要選希斯路,再轉車去Cornwall
    才到學校,車程都要3-4小時。其實有咩平的航班机或轉机可到
    倫敦机場?搵Agency或航空公司訂係抵d?
5) 自己是否需易為嗰女晌香港買insurance?
6) 今次嗰女搭英航機,當嗰女落机,可否搵空姐照顧出机場?

回復 Tommy 的帖子

多謝你的回應。

希望其他有經驗的家長可以為我解答。

msmchan, 你個仔帶咁多嘢過英國,沒有過磅嗎?
我嗰女自己一個人八月過去英國,到聖誕節先回
香港,帶咁多行李,我怕她帶唔帶到離境。

Doremi,  唔好意思,我想有問題請教:Duvet係
咩嚟?你通常係咪上網搵机票,因為我都吾知搵
agency 或航空公司,甚麼時候訂机票會平D?
我都擔心嗰女嘅監護人,Agency 比咗兩間監護人
公司我選擇,我都不知怎樣揀?都好貴!我又想比
佢term break 返HK,但又想她溶入當地文化,使
她容易適應。可否比意見參考。

回復 DoReMi媽媽 的帖子

DoReMi, 多謝你的回應。我不會帶被和pillow,
因為佢一個人過去英國,會帶一個寄行李箱、一
個上机攜帶行李箱,我都好擔心佢,可否提着
咁多行李過去。
你做Name Tag 搵邊間做,晌英國有冇人會幫學
生縫落衣服上?
一年有三個Half term ,佢聖誕節,復活節、暑假
都會返HK,但是只有三次嘅一星期的假期,是否
都比她返HK,到時再考慮。如果吾住監護人嘅屋
企,返黎HK,都要比監護人費用,一年都要百幾
鎊。還未計住宿費和雜費。

各位家長,吾好意思太多問題查詢,因為我嗰女一嗰人過去英國,有很多事情要去plan,有時都不知怎樣去着手,搞到自己都好煩。

Miffy, 我搵到一間做name tape $280 /100 打 ,地址晌官塘, 另外一間平d $180 /60打,在地鐵交收。

msmchan, 申請國際學生証有咩用途?

DoReMi , guardian 費用我搞錯咗,真系冇咁平,一年全部費用都要約港幣萬三、四蚊。你嗰guardian公司好唔好?

我嗰女搭英航,我都唔知可以帶幾重寄行李,點可以申請帶更重行李上機?

Iindalin, 晌邊到買物料可以用燙斗燙落去件衫度?

去英國寄宿是否要帶風筒?

miffy3005  謝謝, 可以pm 資料給我嗎?
可在學校網頁, 或者問下學校有冇 boarder booklet 給你, 內容比較清楚有什麼東西可以/要帶, 因為唔同學校可能會有分別啊!  發表於 12-6-19 23:51

Kristy mummy,
1) 我想問你晌 Join Label 訂咗20打幾多錢? 用咩質料造?怎樣貼上衣服上?糸縫釘還是熨貼方便?

2) 我上次晌5月份去又一城Aigle買gortex (40碼) fleece (38碼),全港最多貨晌又一城,你可以到任何一間分行check
    買,叫佢地幫你留低。我揀深藍色,返學不可以colourful。Aigle會比嗰袋你裝住件衣服,方便到倫敦机場即刻穿   
    着。

3) 我都想嗰女十月份返香港,因為我搭英航嘅student 可以攜帶23kg x2的行李,但她年紀尚輕,我只帶一個大行李寄
    倉,帶個細行李上機,如果佢拿兩個大行李,我恐怕她一個人不能應付太重的行李。

Kristy-mummy,
我都是昨日book 咗10:00拿VISA,逗留約15分鐘便可離去。
我以前買Aigle都是得九折,怎樣可以取八折?
我問過郵局寄船要兩個月,空郵大約七至十天
‹ 上一主題|下一主題