用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一考得差~
樓主: irisw
go

呈一考得差~   [複製鏈接]

irisw 發表於 22-6-30 22:38
預咗會進得好辛苦希望追到
Band 1其實已經唔係好敢諗,有band 2頭都偷笑。
佢經常錯啲唔小心嘅 ...
基本上>99%B1官津係EMl,而要保持EMl,學校要收到>85%嘅B1~B2AA生。所以要追到B1C,依然有望入官津B1或EMl校。仲有,除左中英數常外,成績相近時,競爭分野在VA。

Little_lions 發表於 22-7-4 12:04
我地今年升中都係類似咁case,呈二追上再等呈三只要keep 平時水準拉補,點知呈三取消!banding 變得唔穩陣,  ...

我地都差不遠,區二綫小學呈一考級4X,諗住B1無望。呈二佢考番咁耐以來最好成績級20,加埋變左邊緣人 (2020取消呈三〉。結果填大抽獎表時填甲乙1 同一間B1C校,結果成功' '碌" 左入去,今年S2仲入埋精英班㖭。所以同小朋友一齊努力,別放棄! 共勉之!

charlottechy    發表於 22-7-6 16:01

Raccch 發表於 22-7-6 17:04
回覆 irisw 的帖子

好驚,明年輪到我女考四年級感覺到身邊小朋友都開始發力,我女學校冇排名雖然 ...
要做定工夫,多D同密D與4、5、6年級班主任溝通,早D准備。

Raccch 發表於 22-7-7 10:25
回覆 ha930 的帖子

band 1a/b已經好叻女,應該不用太擔心,因為個底已經係度,家長一直睇住點都不會一下子 ...

4年級尾同5年級第一次中文考試要小心,尤其5年級,比4年級深好多,不論詞語、語文運用 同解說文言文,係跳左1.5~2倍深。4升5暑假要全面備課,如5年級上學期中文考得好,對6月時呈一信心大增之餘,對自或報直資幫助很大。

Raccch 發表於 22-7-7 09:38
回覆 JojoDad 的帖子

可能我之前表達得唔好,已經四年級準備升五年級了。疫情原因幾年家長會全部都係網上 ...
為左個女,男人的我都唔怕醜成日揾班主任及校長溝通架☺。

irisw 發表於 22-7-6 16:48
應該都係,爭幾分已經唔知跌咗幾多名,好可怕
其實就算大家中英數常成績相差不遠,但令人意外嘅係視藝VA會x3,好多時差距就係咁拉開左啦。

ha930 發表於 22-7-7 14:12
我自己都覺得小四的中文已經好深, 除了一般語文運用外, 還要考一篇古文和15個成語, 今次期末考的成語, 有幾 ...
我個女小1~4係普教,小5變返廣教,聽唔多明小5上學期 ''sir" 左落去唔合格,即刻補習中文,雖然成績不標青,幸好呈1、2都僅僅過關。就算keep住補中文,S1下學期又fail中文(但仍考級20)。e+ S2見佢開始穩定,連續補中文無白廢,語文係要 ''浸'' 嘅。

bananaGi 發表於 22-7-8 19:52
中文緊緊過關? 派位有影響嗎?

當然會有影響。佢係二綫小學除左中文其他全A,但都衹排級20,成為邊緣人,自行全唔收,最後派入B1C校。如果佢中文A埋,我估會肯定B1,自行有機之餘,派位會有本錢進取半格,唔駛填表時保守地甲乙1都係填B1C。

ha930 發表於 22-7-10 09:13
昨天回校閱卷,我女科中文又一次拖後腿,只有80,拎唔到A,搞到平均分差少少先有9字,老師話還未達Band 1  ...
好大機會同我個女當時咁樣...尷尬的邊緣人。

Raccch 發表於 22-7-11 11:34
回覆 TKLC 的帖子

暑假睇黎都要上下畫畫堂,等我問咗視藝呈分考咩先。
唔止架,更要參與多D比賽,無論校內外。我個女代表學校參加兩三次校外繪畫比賽,有優異奬就有分加。

Tunghk 發表於 22-7-12 11:45
真的,我女今年呈1,體會到個份壓力。我們視藝有範圍,即一早講明你聽考乜畫,主題係畫乜。

於是呢,有上 ...

辛苦D捱埋年尾呈二,聖誕節前後忙准備考自行同直資,可以明年過農曆年抖下後先砌呈三,而且都唔知有無得考。與小朋友同行,堅持、努力✊。我地就過完呢度坎啦😅

Jean1769 發表於 22-7-13 10:20
所以話,有龍揀龍,除非條龍真係好差啦,否則B1尾都收貨啦
咁循小是否個好選擇呢?
‹ 上一主題|下一主題