用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果仔女派左去Band3中學,你會點?
樓主: 火石
go

如果仔女派左去Band3中學,你會點? [複製鏈接]

Re: 如果仔女派左去Band3中學,你會點?

Band 3都會有好中學, 而且小朋友成績如果唔到band 1/2, 免強讀既話就會好辛苦, 後來可以好嚴重, 只要揀一間校風好, 學校辦學理念又同你相法接近, 小朋友又鐘意, 相信都會讀得開心, 同埋會學校岩佢既野.
火石 寫道:
如果仔女派左去Band3中學,你會點?
又或者已經有仔女讀梗Band3中學既父母,
點樣支持個仔?

chuchu,

你個女間小學係邊區呀? 都要看番係邊區中學先可以比到意見你喎.

花生油子,

當時你個女派去band 3中學係第幾志願來呀? 可能係隨機number唔好, 宜家好啦, 都叫搵到間你地想去既中學.
花生油子 寫道:
我個女之前都係派左去一間band3學校, 跟住咪駁晒命同佢搵, 至有一間band2中中很收佢....我先至冇咁驚咋....

老實講啦, band 3中學雖然有好多唔好既中學, 但係我都見有部份係呢類中學讀既學生好乖, 不過做父母又真係唔係幾敢博.

始終個句啦, band 3中學都有好既中學.

chuchu,

你唔係呀, 宜家先小三, 仲有兩年先到5年級喎, 你宜家加緊教佢, 日日都同佢講看下佢會唔會改, 而且佢仲咁細, 真係好難要佢一日之間改變.

Nymph & chuchu,

我朋友兩個小朋友都有讀寫障礙, 大仔宜家讀緊中一, 係西貢祟真, 都係band 2尾band 3頭既學校, 細女就由band 1小學轉去band 2小學, 宜家讀緊3年級, 反面宜家佢地讀得開心好多, 當然大仔間中學一定有唔好既學生, 但係只要學校校長係有心教學生, 肯改革, 我覺得唔係大問題, 做父母都要面對現實, 比你小朋友入到band 1中學, 考試考最尾, 咁樣咪仲衰.
‹ 上一主題|下一主題