用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Sue^_^ ,
呢個係"開啟幼兒多元智能"講座, 我見張notice俾 :N Blue, Orange, Green, Brown, Peach & Pink嘅家長, 可能要分批聽所以有d班未收到, 我地聽完再報料啦!    

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Thomas都話唔使做功課! 佢話昨日有個aunt帶隻牛仔去學校介紹奶粉及食物, 仲將d假嘅食物貼係棵樹上俾佢地睇.

HeiHeiMa, sumyinmama, 傑傑mummy,
無問題, 到時見!    

有d小朋友咁叻考到DBS, 佢地今年送俾爸爸媽媽份新年禮物真大!      Thomas過咗年後返學無點扭計我巳經檔收大禮lu!    

HeiHeiMa,
幅妹妹相咁cute, 係唔係您細路女時影o架?

chingyu,
Thomas好鍾意睇舞獅, 上年係自己嗰座同lion影相; 今年見好多小朋友追著舞獅隊玩及拾生菜, 佢又追一份, 每座都要我陪佢一齊去; 最後係club house玩完一輪, 同財神影完相先至走, 攪到我身水身汗.    

我聽完個talk嘅感覺同sumyinmama &HeiHeiMa 一樣, 對MQ知多咗d, 但具體可以點進行幫小朋友都仲係要摸索多d先; 講師話每晚同小朋友講d不同型式嘅故事都對MQ有幫助!    我就覺得同您地大家交流吓湊囝囡心得都好有得著.

青衣媽媽, 有時間多d帶小朋友出嚟聚吓啦! 不如開始索吓料早上有無d活動俾小朋友一齊玩, 唔使等k2返咗下午嘅時候先開始搵就煩. Thomas成日叫我俾佢學彈琴, 您地有無料報吓?

sumyinmama,
多謝關心! Thomas因為長期鼻敏感及成日鼻炎積咗好多發炎嘅菌係鼻腔後面所以個鼻成日塞住, 呼吸唔係好暢通, 手尾幾長, 先要長期食住抗敏感藥睇吓有無進展再算; 仲要多做運動增強抵抗力.       

心心,
我訂過6期砵砵車, Thomas都好鍾意, 因為有故事又可以有d手工玩吓; 不過又見到今次有本StoryBox, 好似幾有趣咁, 心大心細, 但好似覺得d書幾貴, 出面街嗰d唔知會唔會平d呢?    

各位媽媽,
多謝大家關心, 都係我呢個呀媽無用, 照顧不週; Thomas好乖, 佢食中, 西藥都從未試過扭計, 可能佢由細病到而家慣咗! 所以我帶佢學咗半年游泳班, 氣管敏感就好咗, 而家剩下鼻敏感d手尾, 我有信心佢好快好番, 大家請放心!   

有關訂圖書: 我收到續訂優惠表格, 我問過出版社, 如果我地續訂及填咗呢張form寄回出版社, 除咗訂閱禮物亦會收多一份贈品, 所以您地睇清楚張form先交啦!

Thomas都想我去做講故事義工, 但我唔知可以講甚麼故事, 要15-20分鐘, 所以仲考慮緊.    

HeiHeiMa, chingyu,
我唔係而家俾佢參加上午班活動, 只想收集資料, 免得同而家上緊嗰d有重複, 會到k2時先報, 因為唔覺唔覺時間過得好快,又話升班lu! 至於彈琴, 我都唔知佢係唔係3分鐘熱度, 所以無打算買琴, 等佢係認真學先算! 但我問Tom Lee, 個小姐話要5歲先有班, 嘜唔係咩? 唔知1:2有伴會唔會好d同平d.

chingyu, 您會唔會俾Alicia去Opus1嗰度學彈吓先!

danielboy,
雖然Thomas有講帶圖片, 但講到错曬!     佢唔係話帶清潔用具圖片, 係帶浴室用品圖片, 等我搵咗張毛巾, 盆仔... 真係激c老師. 問佢英文老師有無講故事, 佢居然話無教嘢, 咁我話做咗d嘜? 佢話都係咁啦! 大家一齊傾吓計喎; 不過中文字就教咗"牆"字,       我話咁深嘅? 佢話係呀!好難架! 不過我識喎!(然後係空氣中鬼畫符寫出嚟)      一樣俾佢激c. 所以完全明白您嘅感受.    

HeiHeiMa,
Tom Lee嗰個小姐唔係話JMC, 係話5歲先收學彈琴班;
多謝您嘅意見, 我都試訂"小小紅蘋果"俾佢睇.

心心, danielboy, cherriemama,
我都決定去講故事, 雖然到時我自己都可能會好緊張, 不過等Thomas知道要有多方面嘗試, 學習大膽d.   

chingyu,
Thanks for your comment. Take care!

danielboy,
You are right!

HeiHeiMa,danielboy
都係嘅! 佢有佢講, 我地照聽, 帶錯又唔使罰呵!

sumyinmama, HeiHeiMa, chingyu
我發覺我地嗰區真係好少選擇, 都幾頭痛; 唔安排d活動又驚佢地會悶, 真煩!
sumyinmama希望您早日康復! 我邊係一流, 九流就真, 唔係點會攪到佢週身病. 其實近排我都多咗病, 成日都要睇醫生, 希望大家以後都身體健康啦!

我都祝各位情人節快樂!    

Thomas話今日手工做little brush同唱有關嘅英文兒歌,仲教咗ball同中文字皮球個"皮"字"喎! d料唔知幾成準?    

真係好又有gathering/outing, 唔該預埋我地,    去chingyu介紹嗰個地方都好呀!

我都覺得Daniel&Sarah好攪笑又鬼馬; 各位媽媽"香兒"又招生, 有興趣就要報名啦!

sumyinmama,
最近都突然有搬家嘅念頭, 唔想囝囝長途跋涉返學; 但係要就佢而家返學地點, 又要就遲d升小學嘅地點, 所以都幾頭痛又係停咗遲d先再打算! 而家有您地做鄰居都好開心!    

心心,
考慮吓沙田第一城, 我90年代住過, 幾舒服自成一角, 唔出城都有各樣設施, 交通都ok.

bbych2004,
不同課程有不一樣嘅招生年齡, 視乎您想報甚麼課程, 4歲以下可以讀啟蒙班, Thomas而家都係上緊啟蒙2級, 不過要注意啟蒙班返下午的, 9月後我地d小朋友要返下午就唔返得, 您參考吓以下資料睇吓報咩 :

http://www.hkcchoir.org.hk/content/mevent/chkcc1.htm?IndexWebContentType=0

danielboy,
您唔好咁樣話Daniel啦! Thomas都係女仔聲, 大d佢地會轉聲; 我打算俾Thomas上啟蒙班至到8月份, 之後SC要返下午就唔返得, 所以今次幫佢試合唱團; 您都可以幫Daniel試吓, 唔得就算啦! 您唔好怕佢攪攪震, 或者佢會好定, 因為Thomas話有遊戲玩, 又俾佢地試打大鼓, 佢不知幾專心又開心; 聽講合唱團初級組都係遊戲方式教授, 我相信Daniel見有新嘢學會俾多d心機.    

各位媽媽, 我有少少提議, 就係去一d半開放式/預訂嘅outing activity, 因為我估我地大人加小朋友會有幾十個, 如果全開放式, 場面難控制, 最緊要安全至上!

[size=x-large]SC元朗大棠春季親子旅行

日期
5/3
danielboy
心心
alanchoi
傑傑mummy
sumyinmama

12/3
danielboy
cherriemama
心心
HeiHeiMa
alanchoi
chingyu
傑傑mummy
jess647
sumyinmama

19/3
danielboy
cherriemama
心心
HeiHeiMa
bbych2004
alanchoi
chingyu
傑傑mummy
jess647
sumyinmama
TSLiu

26/3
cherriemama
HeiHeiMa
bbych2004
alanchoi
chingyu
傑傑mummy
sumyinmama
TSLiu

集合時間
11:00
danielboy
cherriemama
心心
HeiHeiMa
chingyu
傑傑mummy
jess647
TSLiu

12:00
danielboy
cherriemama
心心
TSLiu

1:00
danielboy
cherriemama
心心
alanchoi
sumyinmama
TSLiu

2:00
danielboy
cherriemama
心心
bbych2004
alanchoi
sumyinmama
TSLiu

我9/3就返學校講故事lu! 因為上午班好多家長都去講, 所以用埋星期四做講故事; 我都好緊張呀! 唔知講嘜好?    

danielboy 寫道:
老師前晚通知左我28/3返學校講故事, 好緊張呀! 不過都好, 同老師chat左22分鐘

我想請問各位知唔知道小朋友著校服內面係唔係一定要著白色內衣呢?      因為今朝同Thomas著校服之前幫佢加咗件紅色T-shirt係白色內衣嘅出面, 佢好緊張咁話:"Ms. Cheung話要著白色內衣, 您幫我換調轉佢啦!" 唔通要將件白色內衣著係出面?   

我就俾Thomas攪到亂曬! 星期一個晚話要帶花圖片, 跟著又話聽錯其實唔使帶, 咁我就無搵俾佢; 昨晚又話要帶花圖片, 我就幫佢上網印咗一張今日帶, 我真係唔知應該今日帶定昨日帶?    

danielboy,
您同Daniel唔得閒去旅行, 我地會好失望! Sarah會少咗個partner一齊攪笑◦ 仲有佢咁感性, 大個唔係做”Father”係做”情聖” ◦    

danielboy, sumyinmama,
我地呢個topic度出咗一個攪笑天王及一個攪笑天后◦

HeiHeiMa,chingyu,HoneyB,Jerrymom:
如果呢幾日有時間都可能去一次, 不如您地pm定小朋友個全名俾我, 我去的話幫您地check吓邊個未囉, 順便囉曬先, 之後再分, 好唔好?

HeiHeiMa 寫道:
借個位用o下先!  :
chingyu/TSLiu/HoneyB/Jerrymom:
小王子有書攞喇! 唔o使收據, 講個名就得o架喇!
有冇人去拎開, 可以順便幫我攞嗎?  

Thomas都有提起教咗中文字"鳥", "紅"及"黃", 仲問黃老師係唔係呢個"黃"字, 唔知係唔係教認顏色嘅字呢?      仲話Ms. Dunn講咗個故事有關小鴨迷路唔識返屋企, 有小動物想咬佢, 但有隻Bee救咗佢.
‹ 上一主題|下一主題