用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

希望幫到你了解升中情況:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D6

回覆 pandaphym 的帖子

小學好似無BANDING分, 不過奉基近幾年派位就係同區最好, 其他學校現在避重就輕, 好難比較,
只可以話, 睇返過往派位百分比, 奉基在這區真係一年比一年派得好。(一條龍小學不計)

pandaphym 發表於 19-6-19 23:22
其實奉基呢幾年多人揀咗,因升中派band 1%呢幾年係全區之冠(唔計天神),只係名氣冇黃宣、紅馬咁高,相反千 ...
又唔係三線, 只係因為校舍舊, 限制左大家對佢既期望,
但本人覺得揀小學, 首要如果唔睇升B1%, 到小朋友小五小六時, 你可能就後悔唔揀一間升B1% 高既學校嚕.

其實 我 唔知大家點諗, 不過我 近年好多朋友同我呻, 當初揀了所謂既HAPPY SCHOOL, 到小五小六先發現問題所在, 所以我衣家教朋友揀小學, 唔好淨係睇HAPPY 唔HAPPY, 校舍大唔大, 新唔新, 唔該 都望下個B1 % 先, HAPPY係一件事,  升中又係另一件事, 除非你唔介意小朋友 讀咩BANDING既中學, 就隨你鍾意啦.

主觀覺得, 唔願意公佈B1 %既小學, 好大機會已經跌穿30%, 或者 只係邊沿, 所以大家揀學校真係要注意。

焦糖媽 發表於 19-6-21 16:47
有啲係唔公開, 但你去 interview (直私), 或讀緊會見到校內有公佈

相比一直唔公開, 放 web site 幾年, 但 ...
又係喎...

micmic37 發表於 19-6-23 16:13
地區官津小學,講到底,始終資源有限。想晌課外活動比賽取得成績,又要同時間提升升B1中百分比,係理想願望 ...
哈哈 好一句 『

求學應是求分數』... 小三之前我都唔認同。

但到左小四, 開始緊張呈分, 發現

求學還是必須求分數。

sinsinyip 發表於 19-6-24 13:49
有冇人有千禧升中確實數字?真係一年比一年差?係咪因為2-3 年前換左校長? ...
究竟是不是一年比一年差, 真係無人知, 因為最近1年已經無確切數據,

但你可以睇返衣度既數據, 係確實無數據之前既幾年, 有明顯下滑.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819&extra=page%3D11.

至於校長, 已經換左超過3年了. 希望幫到你更了解。

其實每一間學校都有 B1, B2, B3 學生, 我覺得又無謂執着於學生情況, 反宜應該着眼於每間學校既教育方針, 以及幫助學生既學習態度.

首先, 津貼小學既學生都來自香港各幼稚園既大抽獎, 學生既本質就唔會有很大的參差, 但點解有一些小學可以將學生既素質大加提升, 成績明顯比其他小學優勝, 除左個別家長的努力外, 我相信學校都提供左好多幫助和努力.

就我看來, 還是數據說話的好, 為什麼別人學校一年數據比一年好, 自己的學校不升反跌, 最後不了了知? 索性收埋收埋?

另外, 我從前也有幫小學生補習, 真係同一間學校都有很大的參差, 名校也有差的學生, 普通學校也有出色的學生, 所以好難以個別學生成績去評定學校好與壞, 但好既學校會為差既學生補底出力, 可能唔好既學校就無能為力, 所以大家揀學校都要小心。

phoet 發表於 19-7-2 14:28
咁聖提呢? 其實好唔好?

百年老校, 自有安身立命之道, 但亦因為百年老校, 就怕他故步自封。

坦白, 我媽咪也是這所學校的舊學, 我唔敢話他不好, 但本人和小朋友最後都無入讀此校.

其實42% 的確不錯了, 一般津校 30%左右, 有些甚至只有20%, 但對比往年又的確失色了點, 但又諗下今次出生人口回升, 有下跌都係正常現象.

聖提摩太今年搶了不是華英位, 可能都係受重建影響, 好多人放棄華英首選, 我認識既朋友當中, 就有人因為這原因放棄,轉揀其他學校, 正如當年黃芴南情況.

等埋葛小, 就知今年升中情況, 不過紅馬繼續不公佈數字, 有點失望。
‹ 上一主題|下一主題