用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我的囡囡有冇機會入到天主教郭得勝中學? ...
樓主: 教育皇后
go

我的囡囡有冇機會入到天主教郭得勝中學?   [複製鏈接]

你最好問下學校老師, 因為你囡囡果間, 一直都派得幾好, 我朋友個仔 早幾年係你囡囡果間畢業, 考得同你囡差唔多, 最後入B1C. 老師比既意見可能會實用性高D.

回覆 Step_C 的帖子

我朋友 個仔, 三次呈分 肥左一次英, (另兩次都係啱啱合格)

但數學 好勁, 最終係入到B1C.

了解下樓主果間中學, 派位係真好, 而且考試考得深, 要拿高分難,

但出到去同人一比, 依然可以搶到好多B1位,

衣樣就係點解揀小學要睇升中率.

我亦唔想講咁多啦, 我覺得樓主都係問清楚學校班主任以往佢小朋友既成績派去邊D學校,

再評估下小朋友應唔應付到, 再決定揀邊間中學.

Step_C    發表於 19-11-5 16:32

subb 發表於 19-11-4 10:02
英文d 左都可以都可以入1c, 入到去跟唔跟到先 ???
前幾多年???係咪升中人數底迷個幾年 ??
樓主有 ...

好似 可能講多小小,

果個係我朋友仔仔, 果年係樓主間小學 係中下學生, 只係數學特別勁.

當年 老師話佢係B1-B2 之間, 佢 揀左 1間B1C, 1間B2A.

最後派左間B1C, 讀得好唔好, 我唔知, 我只係知道佢 讀緊中3, 無留班, 而且都好多活動.

當然, 我覺得最終都係要睇下你自己小朋友既能力, 同埋了解下自己學校過往幾年既派位情況先決定.

教育皇后 發表於 19-11-7 15:12
我的分數是2755.65

樓主這個分數唔知BANDING架, 始終都係要同校其他同學比較一下,

還有最好都係問一問班主任你小朋友係咩BANDING...

我地衣度大家都係估估下, 而且你間學校情況唔一樣,

就我小朋友三次呈份都3A1B , 但都只係浮動係B1B-B2A之間,

如果按我學校情況, 你小朋友肯定會係B3生.

但你小朋友間學校考得深, 小朋友不一定拎到A, 如果我地一口咬定你小朋友係B3生,

你走去揀間B3 但到最後原來係B2, 這就不太好了.

所以我覺得你最好都係問學校. 問班主任. 如果未有家長日, 就主動打電話去問問.

按小朋友既能力選學校, 如果老師已話B3A, 希望黎緊既呈分試努力點, 揀間B2學校 試一下, 本人覺得陳震夏都係一個好選擇, 值得一試。

另外, 其實衣家揀學校, 我覺得首要條件係交通方便, 所以你都可以留意下你屋企附近, 又啱你小朋友既中學, 去參觀同了解下佢地既教學方式啱唔啱你小朋友, 希望你同你小朋友都揀到一間合心水既學校。
‹ 上一主題|下一主題