用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 幼兒中心
go

幼兒中心 [複製鏈接]

Hello 果汁糖 & BKVIP, 你們好, 小兒入讀樂興已有一年, 很高興看見你們開立了這個topic. 希望多些樂興家長能上來支持及交流

Hello 兩位媽咪,我是在職媽咪。囝囝 1 歲多時,我已發現他跟兩個姐姐年幼時的成長表現有差距,立即透過健康院轉介等做評估及上網搵資料,09年9月confirm係自閉症。當時我首選係元朗協康,但要等到11年才有位,我不想他浪費時間,留在家中難於照顧,更怕有意外發生,所以那裡有位都會即去,10年6月(囝囝 2 歲 7 個月)收到信通知有位。入讀樂興一年,囝囝有了很多顯著的進步,真要多謝鄭老師、各位治療師、各位職工及司機叔叔的盡心盡力幫助。他已學會了自理能力,例如自己食飯、穿衣、穿著鞋襪、守秩序、聽老師的指令及完成工作、學習社交及語言能力。初入學的自閉症小朋友會編入綠組 (師生比例是 1 : 4)

原帖由 果汁糖 於 11-8-12 17:22 發表
Hello Mandy1808你好呀, 原來你小朋友已經讀左樂興1年拿, 正如BKVIP講, 小朋友有沒有進步呢? 那裡的老師ok ma? 到時我個囡唔知會唔會同你個小朋友一班呢? 你有冇做野架? 其實我們三人可以互相pm的, 特別係講到一些較 ...

Hello 果汁糖,
床墊是一張約2呎 x 4呎的間棉薄墊,配上4條布帶(每邊 2條),方便固定在床架上。你可問問職員可否只買床墊?不用四處張羅,價錢應該不會太貴,樂興是非牟利機構。因我本身有這套用品,全套大約 $200 元。

原帖由 果汁糖 於 11-8-15 12:40 發表
Hello Mandy 1808,
我有一樣野想急問的, 學校叫我帶被及牀墊返去, 被我知道是什麼, 不過牀墊我唔太清楚是什麼, 因為我想睇下屋企有沒有這種東西, 如果冇先經學校買, 可否形容牀墊是什麼, 花園街買會否平過學校呢?  ...
‹ 上一主題|下一主題