用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫忙...我會感激不盡
樓主: 1649
go

請幫忙...我會感激不盡 [複製鏈接]

原帖由 deebrown 於 10-10-12 11:36 發表
係呢度有咁多家長都有相同經歷,慶幸自己並不是那麼孤獨,但不禁替現今的小朋友和家長難過。
近來常常自問為何上了小學後學習好像變了負擔? 是否每個家庭都要走向國際國校或直資的路,家裡才有正常的生活? 是否每個在職的 ...

DeeBrown - 你所有既問題, 已在我腦海中不斷問自己..身心已 十分tired...

上星期由於他的學習態度好差, 已到了我的limit, so 就 打了 他 的 腳 和 不跟 他對功課 (only 1 nite) ..but his 態度 都 好 反覆, 時 好 ,時 不好.. sigh.. my emotion seems controlled by him now.....
i am a working mum also .. which drives me nuts.. 放工 後.. 仲要受他的氣, 真是很 苦惱...但 又 不想太早比佢 tutorial class , not want him to be that reply on others..

原帖由 deebrown 於 10-10-19 10:24 發表
我已經有成個月放工無開電視了,每晚都做功課至10-11點,跟本無親子生活,但我暫時仍然不想送小孩去補習社。
近期每天未放工便要看住網上家課冊和小朋友在電話對功課,希望佢早一些自己開始做,雖然每天仍有兩三樣要等到我回家 ...

deebrown - 你 的 小朋友讀 幾年班 ? 我 的 是 p1- 我 在 公司上 網可知 佢 今日做 咩 功課, 但 他 有 問題時打比我 , 但又 講 唔 出功課上 的 文字, 所以他好憫, 發皮氣, 但 我 都 唔 知 佢 講 咩 .. 始終要 等 我放工回家先幫 到 佢 ...so every nite after work , 我 都 好 rush , 驚 唔 夠 時間 做 功課
‹ 上一主題|下一主題