用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 twu_hk 於 09-9-16 13:33 發表
其實學校都唔想標榜 "小班=成績差", 所以只係講會選擇一d合適的小朋友去讀.

我個班個班主任好緊張咁同家長解釋千奇唔好比小朋友有咁嘅想法, 如果唔係入小班讀就唔開心, 又會比人笑喎.

不過我覺得小班真係幾好, 可 ...

下次 share 下你貼邊 D 句子 la

Next Thur, 默 中文 la, (2) 課文, 好多字 ar

原帖由 carlily 於 09-9-17 00:11 發表

ME TOO...  我有時間都會叫佢背下...背得幾多得幾多.. 等佢習慣下..

大家啱啱開學冇耐都已開始温習 嗱 ...... 我哋班主任好似話過 10 月中就 test la!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-17 14:36 發表
我女有同學個家姐今年考唔入mss f.1, but個家姐平時好乖, 成績都係中上架,  所以都有小小擔心, 同佢阿媽傾開, 佢話原來小學呈分試都幾緊要架. 影響升中派位架. so各位阿媽, 佢地小五至小六, 有3個呈分試, 大家到時要 ...

咁佢去咗邊間中學 ar?  其實, 有幾多 % 入番 mss ga?

原帖由 ckckcktina 於 09-9-17 19:14 發表
bbqueen,

我scan左啦. 點俾你呀? 俾個mail address來啦. 我sent俾你

印咗出嚟 la! 唔該晒! 不過, 原來新、舊版 ge page no. 係唔一樣 ga!

原帖由 SamMom 於 09-9-21 20:03 發表

大家收到默書(英文)未?而家課文再唔係默兩句,我地班詞語連課文默左本薄的4版半! 攞命!

未 wor!  要默咁多咩?  不過, 亞囡話冇唔識...... 咁睇吓派番嚟至知

原帖由 ckckcktina 於 09-9-22 17:36 發表
twu_hk,

照咁睇d班應該係精英班哦!  
今次

應該係 la! Dictation 默咗 1.5 版 (本簿)左右 la, 今次佢都有滿分

我哋班得 1 個冇返咋!

原帖由 twu_hk 於 09-9-22 21:10 發表
來啦來啦:

5 Oct - Speaking Test

3 minutes speech on one to two of the following topices:

1. my family
2. how i spent my summer vacation
3. book report on one of my favourite storybooks

我哋手冊冇寫 wor!  你哋咁快知 ge!~

原帖由 SamMom 於 09-9-22 21:45 發表

我地都無寫,昨天中默就默左10個詞語!課文默左兩段(但範圍得P.7)

範圍会唔会其他班都一樣呢?

原帖由 twu_hk 於 09-9-23 10:01 發表

我諗未必一樣, 可能全部都係10個詞語加兩段. 搵日一齊出來食野對一對.

聽日默完, 即刻上嚟報告先 la!

原帖由 chingchingmama 於 09-9-24 11:53 發表
唔知呀, 我估係主全部一齊啩

我哋未有通知 wor!  係未班班唔一樣 ga!

Chinese Dict 只默 p7 咋!

亞囡話唔知有Maths test wor!

原帖由 carlily 於 09-9-24 20:47 發表

我女都話唔知有 test wor.. 仲話唔會早有 test 架啊..

今日亞囡話 test 會係 9/10 to 14/10 wor!  有冇 mami 上嚟 證實吓 ar? 好似好快 wor!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-25 22:38 發表
carlily, bbqueen,

咁你地班有無講有eng speaking test呀?
我女班到e家都無提過哦.

if 真係 5 oct要test, 都要準備下架哦.

5/10 都無提過 wor, 不過, 有時間未做咗先 lor, 多 d 時間 practise ma!

原帖由 ckckcktina 於 09-9-25 23:40 發表
bbqueen,

我都係咁諗, 溫定無壞. 咁你女有無講19/10個math test呀?

佢都係唔信得過 ga la,  所以至上嚟問吓你哋 lor!

原帖由 twu_hk 於 09-9-30 16:49 發表
出左測驗時間啦, 大件事, 今次係一星期搞掂. 好驚.

19/10 - Maths
20/10 - GS
21/10 - Eng
22/10 - Chi
23/10 - Lit

19-30/10 - PTH

That's why 咁早出埋 test ge schedule, 等我哋早 D 温習 lor!  我哋仲撞埋琴試 tim!

原帖由 twu_hk 於 09-10-2 10:39 發表

我今日叫女女去影印房睇下有冇, 佢同我講過話好似有, 但唔記得攞.  不過其實巳經過左deadline, 如果冇,我諗住打電話去問.

大家中秋節去邊度玩?  我想去OP 撞鬼, 不過我老公反對. ...

我都諗緊 ar?  去邊度玩好呢?

原帖由 ckckcktina 於 09-10-5 10:14 發表
真係奇啦, 我地到e家都仲未講eng oral幾時test哦, but A班今日已經要開始test啦.
bbqueen, 你女有無返來講幾時呀?
carlily, sammon,  你地有無提過呀?
最驚係班班既oral test都唔同, 到時溫左都晒氣哦! 點 ...

冇 wor, mud 都話冇, 不過, 有時間 ge 話會準備吓先!

原帖由 SamMom 於 09-10-5 21:23 發表

我女話唔知老師未講wor! 另外,今晚開始同佢溫書....因為我自己下兩個星期好忙,都唔知幾點收得工 =(,唯有逐少逐少有時間就溫!都唔知點解今年o今早測驗?! ...

呢個星期四 ge 中默, 我哋都未温過 ar!  我都想開始同佢溫書 ar! 好似都有 D 學都係咁上下時間 考試.....

原帖由 twu_hk 於 09-10-6 14:28 發表
係呀, 佢呢個老師真係幾好, 每日一定有數學功課(1-2樣), 又要佢地讀書, 雖然功課多d (連讀書每日平均6-7樣),但我個女都ok.  

而家我淨係對阿女有冇做齊, 唔對內容, 佢由初初成日改正到而家大部份都ok, 都係多得Ms C ...

我哋呢個星期都多咗好多功課 ar!

Ms Chan 係未 班主任, 聽講話呢個老師幾好 ga!

原帖由 twu_hk 於 09-10-7 22:02 發表
中文要測埋18個成語呀, 真係有排溫.

邊18個成語 ar?

Eng GW, 係未 guided writing?  點温 ar?

原帖由 twu_hk 於 09-10-8 10:46 發表

成語兩堂都教晒啦, 淨係讀字同解釋意思之嗎, 3分鐘一個, 18個要54分鐘. 好簡單咋, 不過要默寫d字囉.

講真, 而家真係輕鬆左好多. 可以好似你咁 ...

琴晚有 7/8 樣 homework, 又要温中默, 都好似攪唔店咁, 到 test 都唔知點算
‹ 上一主題|下一主題