用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴 ...
發新帖回覆
樓主: sampapa
go

聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴   [複製鏈接]

回覆 sampapa 的帖子

你好!想問一下外語,eg. Spanish, 自小已開始學,小四係咪可以跟返程度分班,或者評估後和高班上堂?
如果本身第三語言學得唔錯!會建議學多一個或有什麼睇法?

中文真的弱得甘緊要?會有中文成績好的嗎,10%/20%之類?

回覆 73662710 的帖子

Thx!
(收到!中文雖然唔靚仔!起碼個指標唔係「全民放棄」狀態!同埋我唔洗樣樣5*!不過英文真係強!👍💪)

回覆 一家三口 的帖子

請問知道全部/局部外語(法西德日),到
~中二
~中六

分別大約到公開試什麼程度嗎?eg 西 dele B1/B2

另外,本身已有學外語,係咪小三先開始評估分班?

有無得當興趣班,選兩個外語呢?eg. 西+德

🙏🙏🙏

唔計國際,小學喺咪就係得
~SMC
~TSL
~WKF

有多外語選讀/選擇?

大家會點睇呢三間,唔count學費、地點!
想有更好的語境、師資、視野等!(少功課!課堂/活動多互動多研討之類!)

(對學校的認識,停留係20/30年前!)

回覆 一家三口 的帖子

Thank you very much! 🙏 🙏 🙏
甘我估畢業時大約B2左右!

🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️

回覆 Marris 的帖子

Thx you for sharing!
都係我想揀從初小開始的類型!不過TT 無乜人分享外語課程果部份,或者應該大部份都係唔多分享外語呢一part.

揾到呢個參考下
https://www.sundaykiss.com/education/%e5%90%8d%e6%a0%a1%e5%a4%96%e8%aa%9e%e7%8f%ad-%e5%9f%b9%e8%82%b2%e5%9c%8b%e9%9a%9b%e4%ba%ba%e6%89%8d-100171/3/

有啲好似support 幾好,一星期有三至六節課,又多相關外語活動eg. Speech competition, 又有語言特別室等!

WKF, 優才@好似都係高小開始,修2-3年之類!

好似大部份都係以最低公開試level作目標,eg. A1, N5

感覺好似得
SMC/玫瑰崗/DBS
唔係目標最低level, 想揾小>中持續修讀的eg. 玫瑰崗@幼/小/中
(我都係估下..., 國際學校有外語,唔知由小讀上去,可以修到什麼程度呢?另外,TT國際部上網話選兩個外語,如果真係Compulsory, 應該都幾吃力!佢國際stream 一班$8x, xxx, 得一班,本地係三班,話淨係多了這兩個外語,感覺好似唔多好!呢個budget既話,應該會揀其他,自己多數會揀出國多!)
純粹個人分享!不喜勿插🙏
有誤請更正!

回覆 Kars718 的帖子

唔好意思!
官網寫「五至八年級」要求多一種外語......

https://www.hkbuas.edu.hk/tc/middle-school-programmes

是否details 唔updates或怎樣解讀?

(只想confirm多啲🙏🙏, 揀選緊「外語」小學!🙏🙏🙏)

Thanks Sampapa!!!
真心想聽多些真實用家對有「第三外語/多語」的小學,特別係SMC, 暫時可以話係我first priority! 期待您的分享,感恩!

Sampapa /Chan343/一家三口/其他smc用家
係網上多年傳媒報道+forum有關資料,分開了幾點,希望您地儘可能修補/update! 🙏 🙏 🙏 比多些意見!

SMC
聖瑪加利男女英文中小學

1.
Modern Language 法德西日

P1-P2
~One lesson each week for a foreign language, it takes turn to introduce each language, 8 weeks for one language, one by one.

~學生自小一起必修第四種語言。小學部外語課每周兩節,中學部每周三節, 中三開始optional,達至修讀中學文憑試外語水準。

~學生除要應考校內語文試外,還要報考國際認可的語文試,例如日本語能力試驗(JLPT)、法文檢定試(DELF/DALF)及西班牙語文能力測驗(DELE),「這些都是各國的語文試,例如歐洲的語文試分六級,我們要求學生在小五考A1(第一級),中一考A2(第二級)。若小五考不到A1,可延至中一再考,但希望學生在畢業前至少考獲一級。」

~譚校長表示,外語必修課程只至中二,若學生第四語水平高,可在新高中課程繼續修讀,並須於中三考獲B1程度。若申請人有學習日、法、德及西班牙文,獲取錄後可透過校內評核,按能力派入中一外語初學班(Beginners)或中班(Intermediate)等級別

~各自Language function rooom

#還有其他modern language 的活動嗎, eg. Speech competition

2.
Study tour /exchange program
設參觀交流及海外遊學團

~有5間姊妹學校,每年互相安排學生exchange ,最長五個月,分別喺法國/德國/西班牙/日本

學生可按修讀語言選擇到日本、法語或西班牙語區國家;小五至中三的學生亦可申請到日本及法國等地的學校交流,最長為期五個月
遊學團係小五至中三,以先報先得形式。
Eg. 「我女有一年跟學校去左UK 11日,坐CX, 費用$25000 (上限40人).學校亦有攪台灣義工團$6000. 德國都係$25000. UK 團都ok 呀,參觀大英博物館,圖書館,去下London eye....etc. 全程要自己去點野食」

#通常每次大約有幾多quota?
#係咪飾選或先到先得?或睇活動性質?
#有無機會有資助?

3.自主學習
3.1@閱讀氣氛
設早午閱讀及閱讀獎勵計劃
30本中文 20/30本? 英文
初小至中小是做reading journal和小書蟲為主。

#唔知學校有咩journal/magazine 訂,eg. <stemazine><how does it work><national geographic>之類?

3.2
研討教學@推出初期,係咪叫「學生自主學習計畫」,鼓勵各科老師按個別班別的能力,讓學生先行預習、自行搜集資料及互相討論,得到啟發及結論後,再歸納及展示成果,期望初中生可盡快適應學習方法。計畫於今年中一及中二繼續推行,小五、小六則局部涵蓋,「根據問卷回應,發現學生的反應良好,認為比較有趣,亦可學到更多。」

#是否每個subject 都係先備課,學生互相討論下主導學習?
#學校每個老師都配合或一直都run得好smooth ?
#學生是否每個都要輪流出來present, 講出自己的睇法
# 其實,係咪真係同其他學校的教學好唔同,定係其實都係差不多?好多直資話自己唔係國際課程,但都有IB元素,Eg. 探究式教學!同所講研討式係點樣對比?!(弱弱一問!係咪差不多,探究較多老師主導,研討@學生有更多的準備!的前提下,去論証!之類...... )

3.3
Learn how to learn
~IT 應用
~phonics>IPA

#係咪全部用iPad 上堂,學校會教佢地相關apps之類?全部用iPad, 或可以揀用laptop......?

Steam education
#想問下technology @ICT 喺咪已包括coding?
#或者有無coding學

5.
生命教育+生涯規劃
#有無咩野分享一下,關於呢兩個topics?
#

6.
ECA
#唔知有冇debate呢方面既soft skill ECA 課程?

7. Other
英文/多語/少功課,唔知您地仲有乜野地方,你地係特別impressive 或欣賞呢?

覺唔覺,smc喺自主學習呢方面,對小朋友有好大幫助?

(太多問題!唔好意思!祝大家身體健康!!!)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊