用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS 2019 面試後記
樓主: legofigure214
go

SPCS 2019 面試後記   [複製鏈接]

如前述,阿女讀港島天主教女校,非九龍區人士。

我係呢度分享是希望有意入讀的後來者可以大約知道今年的面試流程(唔好意思,我都係有錯漏),講真下年係咪咁我都唔知。

不過,係今年面試過程中,我同女都各有得著同體會,呢啲係數據上未能提供的個人體會。

數據上,我相信大家可從各位大大得到,正如我都係從佢地的數據上參考各間學校之不同與強弱,得益不少。

至於非理性物質(情感上同流程上),係我分享的主要目的,我諗重點不在我女讀咩學校。

雖然有點廢話,我覺得考好呈一呈二,次第高,便有機入到第二輪面試(特別係對非SPCS熟悉的學校)。

第一輪面試,9女講自己好鍾意睇書,BOOKWORM。如果你女都講,咁其實冇咩特別,亦都不是咩特別優點(我知個個都喜歡睇書)。真心度度自己個女有咩優點,要令人有印象,不是是但講鍾意睇書、做PREFECT,因為我都聽到太多女女都係咁講,可以係真心,亦可以話行。同大人面試一樣,老師都係好主觀嘅人,你個女有得意位,佢地先會俾機會你(特別係對非SPCS熟悉的學校)。

至於第二輪面試,去到呢個位,想入更加要準備。

舉例(非真實個一條,我改左少少):
副校問我個女,你大個既然想做飛機師,有咩出名飛機師係你目標?我女講左Amelia Earhart
佢追住問:
佢生平有咩特別?做過咩野?我女繼續答。佢繼續問:
你從佢身上,學習到咩野可以應用晌學業上?諸如似類的問題⋯⋯

從呢個位,我睇到我地幫小朋友預備面試時,應該深入一點,因為佢地係會舉一反三。一不小心,好容易暴露左知你口行行答表面野。

我地去MSS,都遇到相似地方。我唔敢講阿女被選中係因為小學名氣、定學業成績、定面試,定係各樣加埋。但係我個人愚見,第二輪面試係一個機會俾你突圍。至於結果如何,女女爬山,各自努力。

P.S. 係第一輪面試,有一同學成績同阿女成績相約,但ECA 突出。老師特別問左幾條問題關於該ECA,表現得好有興趣,而我女係冇突出ECA,但有特別嗜好,不過老師冇問亦冇理。到左
第二輪面試,老師便有問阿女啦!

AL1987    發表於 19-4-11 11:57
Yanamami    發表於 19-4-11 11:02

回覆 conhui1223 的帖子

祝願你女女7月入讀心儀學校!

conhui1223    發表於 19-4-11 23:39

回覆 AL1987 的帖子

最重要原因:阿女想試下其他學校,佢主動提出外闖,不是我/老婆。佢考到,便是佢的最大意願表示。

對於我,我係支持阿女不選直中,因為阿女非聽話型女生,不怕嘗試,寧做大池細魚,所以我覺得MSS/SPCS好啱佢。

其他原因:
- 阿女想要的其他學校支援得更好,如:STEAM與科學。

- 同埋最膚淺原因:直中成績不及我地心儀的中學。

- 自由度 (MSS係自由,SPCS次之)
- 阿女情傾YWGS新校舍同圖書館

我地報左3間中學,邊間收我都好滿意,都收貨,開香檳。

論鍾意度,要分出0.00001高下,阿女最中意英華女;老婆鍾意MSS,我鍾意SPCS。

我女中文較強,我個人主觀希望(可以係幻想)佢入MSS/SPCS,呢2間英文強,取長補短,令佢英文強些。

AL1987    發表於 19-4-12 09:49
AL1987    發表於 19-4-12 09:49

回覆 shirleyfoo1213 的帖子

仔都入嚟睇,與有榮焉!

聊聊數句,希望大家唔好起我底,捉我錯字。

Anyway, 感謝支持!

唔爭在面懵懵啦,公開誠徵:

有冇師姐媽媽/爸爸係度,可以贈我PAST PAPERS/舊書?
歡迎PM(我識用PM 架),無言感激,多謝多謝!

好耐冇返嚟睇,原來,我升左做複式洋房啦!
雖然,冇人SEND PM 俾舊書/卷我,我都好開心係呢度同大家交流。

講真,我好期待 7月11日註冊日,希望可以入GROUP 收下風。

2jkidsfather    發表於 19-6-11 13:05

大家好!因轉左工,比較忙,好少上嚟睇。(其實另一個原因係阿囡已經唔俾我理,而我亦冇理佢

因為我疏於阿囡校務,只能盡答大家嘅"迷思",可能都唔準確,請勿盡信。另外,有數位家長PM 我的問題,我都係一次過係呢度答。我唔係好識PM慢慢覆。

1)校規傳聞 - 冇聽過阿囡講,不過我囡未飲過涼茶。手冊上校規冇咩特別,仲有啲鬆。實情應該都唔係嚴,又或包容度尚算高。因我囡仲有欠欠漏漏,但未見咩特別懲罰。

2)面試可穿校服/便服,不過面試信既然寫穿便服,咁點解唔穿?呢個問題年年有人問,好奇怪。如當日你小學有活動便另計啦。

3)second interview 上年只問我地 "有咩問題?"我覺得好似見工咁,你可以問 /不問。如果想問,梗係問啲有SENSE 問題,不用專登問嘅。而我,我冇問喎。

4)我覺得自信心係好緊要,無論你考SPCS 定其他。睇返阿囡而家啲同學,未必個個好打得,但個個都有自信心。如果你囡相對地一問一答,主動性不足,咁好大機會未能突圍。

5)first interview 點預備?我在前面已詳述。至於你地想用咩器材,我覺得應該從囡囡出發,如果你囡能有效運用IPAD /POWERPOINT,並同時講解。咁呢個便是你的方法。我只係印左一張SLIDE (其實係用POWERPOINT做),跟住阿囡做口講。呢個方法對我囡係最容易,亦都冇咩技術風險。我諗呢度可以自由發揮,重點應該落於阿囡個口才同應對能力上。

6)返左幾個月學,我覺得我囡係11月尾先叫跟到步伐。我係11月同12月問過阿囡,佢都答呢間學校合適佢。

7)我囡小學係港島區其中一間有直屬中學的女校。邊間唔講啦⋯⋯佢又唔係叻,無謂令大家有遐想。

8)學校同想像中差冇幾,不算嚴,但又不是鬆。功課不少,PROJECTS 都有。

如有答漏,大家再提我啦。

2jkidsfather    發表於 19-12-23 17:38

原來仲有呢幾條問題:

9)請問你囡囡係咪有領洗紙,有的可以優先取錄
-》我囡非教徒,我唔知教徒有冇分加,表面上無講有分加。

10)想問下全程係咪都係小朋友作答? 家長問題多嗎? 謝謝!

-》係。小朋友作答。

11)樓主你覺得份申請表格係咪由學生自己填有冇影響?
-》唔好意思,我係不守規矩的人,我寫啲,阿囡又寫啲。

12)請問紫組情況如何

-》紫組同學話都係三師會審(2nd interview)

conhui1223 發表於 19-12-24 11:12
至於二面, 當日我女是綠組的, 二面好似有5組:橙, 藍, 紫, 白, 綠, 後尾知道橙組是強組通常係級頭, 會面見修 ...

謝謝分享!你哋啲問題都唔容易呀!阿囡叻(emoji)(emoji)

conhui1223 發表於 19-12-24 12:03
其實分享問題係想比大家知佢地嘅面試形式唔係嗰種問一般性問題, 佢會因應每個人嘅情況去問, 所以準備時要圍 ...

同意。

考反應與臨場表現是重點,而不是template 式的問與答。所以,表達能力、冷靜與親和力高是致勝關鍵。

回覆 suetfa 的帖子

因疫情關係,補習社已關門大吉,聽老師講佢回英國老家。
‹ 上一主題|下一主題