用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培正中學 F1 2013-2014 家長交流區
go

培正中學 F1 2013-2014 家長交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家好.

今年書單好貴, 9 折都要$36xx

仲要買ipad (因為我家用samsung), 校服, 書包........

真係要用成萬銀來開學

醒目開學勳章

多利是 發表於 13-7-13 08:38
你好。想8 下,今年培中收培小收得多嗎?我仔今日考試,希望成功啦

我女今年岩岩完中2
band 3 就一定唔收.
如果係band 2 尾, 今年聽到有18x 都抽唔到.

你有大囡讀F.3,

你真係得閒就多D 來, 過D 料比我地.

麻煩你啊.

醒目開學勳章

引用:回復+pizzahut+的帖子 我女同學考+11x+都

原帖由 SUSANNA 於 13-07-17 發表
回復 pizzahut 的帖子

我女同學考 11x 都抽吾到培正, 最後去左德愛.

甲1同乙1填哂培中都唔得?

佢地決定入德愛?係慈雲山果間女校?

同培中唔同level ,係咪佢媽咪想佢讀女校呢?

醒目開學勳章

引用:唔知佢呢round收既係咩位呢?有幾多個位到

原帖由 多利是 於 13-07-17 發表
唔知佢呢round收既係咩位呢?有幾多個位到呢? 會5會係留班位呢 ?
學校講明話會拎埋d留班位出來收培小

醒目開學勳章

引用:回復+多利是+的帖子 多利是:+我想問下你呀

原帖由 SUSANNA 於 13-07-17 發表
回復 多利是 的帖子

多利是: 我想問下你呀女有無買 i-pad, 實際上上堂會點吏用部機呀? ...
唔可以唔買啦,我聽講座時就話話上堂即做即刻交功課,老師係課室個大電視到即刻改

醒目開學勳章

回覆:培正中學 F1 2013-2014 家長交流區

iPad 你地會等開學叫學校訂?定會自己暑假買定?

買幾多G好?

仲有想問下你地小朋友用緊咩手機?

醒目開學勳章

回覆:培正中學 F1 2013-2014 家長交流區

我小朋友話見到有個考2xx,係註冊果日個座位表到無佢個名架,不過到編班試果日又見佢出現,可能又係叩門叩得返。

醒目開學勳章

SUSANNA 發表於 13-7-19 16:23

註冊日問過老師, 佢話最好集體買, 會有優惠. 我女用緊 s3 手機. ...
thanks.
我老公都話學校訂應該有折, 因為佢地仲可以有回佣, 咁我等開學先訂lu

你女用緊s3 架喇,

我地仲係用緊d 低功能手機for 佢打出打入架咋

醒目開學勳章

SUSANNA 發表於 13-7-19 16:22

兩間邊間好d呀?
你講培中同德愛?
梗係培中啦.

但如果係德望, 我果個係女, 咁我可能會揀德望.

不過一定無培中咁hea, 要好努力鞭策住至得

醒目開學勳章

大家知唔知26/7編班個result, 係網上睇唔睇到?

定係一定要返學校睇呢?

醒目開學勳章

想問埋大家係咪全張書單買哂, 叫學校照執?

我上星期已經係學校交左表, 但返屋企再望真d, 有d 字典其實可以唔買, 都成幾百蚊, 唔知到攞書果日, 可唔可以拎返出來唔買

醒目開學勳章

SUSANNA 發表於 13-7-26 09:21
回復 Taimum 的帖子

聽講有同學在前日已收到學校電話通知要上"增潤課程", 而拔尖就開學先通知有關同學.
前日?
請問係打比學生定係打比家長?

不過我地好似無填過阿仔個手電號碼........

醒目開學勳章

我身邊無人要返增潤班.

醒目開學勳章

想問下大家:

原本坐開校車嘅小朋友, 你地9 月打算點樣安排佢返/放學?

教佢坐交通工具, 自己返學放學?

定係搵到有保母車?

我知佢遲早要自己返學, 不過而家都係初中生, 仲要啱啱開始, 所以好煩惱.

p.s. 希望大家唔好當我怪獸家長

醒目開學勳章

Taimum 發表於 13-8-1 19:02
培中距離地鈇都幾遠,油麻地或旺角都有排行!我聽過小學有家長自己找私人校車! ...
我都想搵c人校車,
但我又唔想係搵保姆車果邊open 自己想group 邊條線.

請問你知唔知果位同學仔係邊到搵c 人校車?

有無校車司機果d contact?

many thanks.

醒目開學勳章

我有去牙保呀, 不過改左日子咋

醒目開學勳章

今朝一早去攞完書, 好彩可以唔要d 果3 本字典.

不過仲有書未齊, 話會遲d 通知我地再去旺角商務攞......

我減哂d 字典同暑期作業, 都要$28XX.

你地TOTAL 比左幾多錢?

醒目開學勳章

SUSANNA 發表於 13-8-6 18:36
買書錢和你一樣
THANKS

醒目開學勳章

J'smama 發表於 13-8-7 10:50
有家長話本地圖唔洗帶返學, 所以我無買.

我有校巴經以下路線資料: 屯門、青山公路沿線、荃灣、葵涌、青衣 ...
不過我屋企都無地圖集, 所以買定看門口.

醒目開學勳章

引用:聽講商務有得羅了.

原帖由 SUSANNA 於 13-09-11 發表
聽講商務有得羅了.
商務又話會send SMS 通知有得攞,上次已經要自己出去問,今次又係咁。

‹ 上一主題|下一主題