用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日英華面試開始。。2020-2021
樓主: traybee61
go

今日英華面試開始。。2020-2021   [複製鏈接]

其實用佢呢個考法 , 認真想問其實學校係咪一早揀左大B ,
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享:故事閱讀玩配字遊戲)
我覺得已經唔少細 B 出局 ..... 我明白考試永遠無公平 , 任何人覺得公平既考試 , 其實大B細B已經分左勝負 .......

但我只想講, 又話英華活動教學 ? 但你入去前已經要咁著重文字 , 唔係應該入到去學校先學文字咩 ?

wongszehang 發表於 19-9-3 11:05

或者只有你先知遊戲點玩囉...........
你講呢兩個例子 , 只係個別 ......

唔係想同你爭論 , 小朋友如果可以迫睇書 , 就唔叫小朋友啦......呢 D 講天份 ....

咁弱個批小朋友用同一個考試 , 是不是會沒有機會向上提升呀 ?

wongszehang 發表於 19-9-3 11:05

讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦應該有一個學位 , 呢個是正常的....
每個小朋友都是特別的 , 學校係一個平台, 應該是比人慢慢去提升武藝 ..... 你唔會知道小朋友將來是不是狀元 , 但用一個咁樣既測試 , 我覺得對細 B 是有 D 唔公平者 ....

‹ 上一主題|下一主題