用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TTCA 收offer
發新帖回覆
樓主: johnnycheung791
go

TTCA 收offer   [複製鏈接]

10090 發表於 24-3-2 11:16
基崇真係癲,人地學校sell學生讀完之後考得好,佢sell學生入讀之前考得好,咁即係曲線話自己教得差、負增值 ...
佢係黎幾年先收多左band 1 生,而黎批學生應該仲未考dse 架wor。而家考緊dse 個 D 仲係以前的band 2 生為主。學校其實只係比data 出黎,點睇就家長自己唸啦,每個人睇法唔同,有人買佢升,有人買佢fall,但真係唔使下下一有基崇你就出黎插人,你小朋友又無讀過,就成日針住同一個位講一世唸住?

PTL_L 發表於 24-3-5 14:15
其實都唔係EK睇法,而家父母比以前更聰明更懂得work play balance,亦唔會死咕咕咁仲有果種「萬般皆下品  ...
agree,我choose 小學中學唔會睇佢升幾多band 1,dse 考成點, 中規中矩就可以了。傳統名小當年都有offers,但最後放棄了。因為我覺得培養小朋友學習興趣,性格,雙語能力(oral and listening,非操paper) 更為重要。自己當年讀書就係太著重中學banding,覺得入band 1 好過入band 2,但其實深明另一間band 2 先係更適合我。所以適合的學校,培養到小朋友各方面發展,小朋友又喜歡的話,就是好學校。dse 好又如何,當中一樣有好多人考得唔好,而當中唔好個個亦有可能就是自己小朋友,所以享受學習,享受校園生活,老師關愛係我選學校的指標。

fupigpig 發表於 24-3-10 20:20
我都唔認同為呢個目的而「虛假」陳述。
不過只係自己邏輯想法,佢「收」嘅9x%band 1學生係咩意思?派左嘅o ...
有Band 1a 生話讀得吃力我又唔覺有咩問題,因為之前幾年無adjust 過小學升中%,唔少1線小學都drop 哂,靠食老本入band 1 中學。其次亦係最重要的是,好多小學都係中小,上到中學轉哂英文適應唔到。而且好多地區1線,係死谷成績,不停默測考去爭排名,高分只係操卷上,一去到英文presentation,listening 真係唔得,所以上堂吃力都好正常。上到高中更明顯,唔少由小學就死谷難谷,欠缺思維訓練的小朋友,好多都搞唔掂或成績倒退。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊