用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兆強續版.PART-48
go

兆強續版.PART-48 [複製鏈接]

用kiehl's 果隻bb lipstick la, 好好用gar
原帖由 kt8001 於 08-10-21 12:04 發表
哈!
早ar! 今日都唔知做咩,個咀好似孖腸,好痛呀! 已塗了好多lip care 都唔得.  

唔係ar, 我見apm 好似開左間專門店

bbq << okok
原帖由 kt8001 於 08-10-21 12:25 發表
係咪屈人錢,或萬拎藥房有得買.

ma on shan公園我地kinder時去過lu, 今年係亞仔第1次自己去旅行, 我有d 驚佢會走失
原帖由 beywat496 於 08-10-21 21:32 發表
http://www.lcsd.gov.hk/parks/mosp/b5/facilities.php

公園內設有一個介紹馬鞍山採礦歷史的露天展覽場地、迷宮式的花園、設計新穎的兒童遊樂場、鍛鍊身體的健體緩跑徑、園景美化設施、適合一家大小共聚天倫的野餐 ...

好叻仔ar
原帖由 kt8001 於 08-10-21 17:47 發表
好野呀, 我小朋友英文小測滿分50, 佢取得44分.... 好開心, 另我個小朋友講了個笑話比我聽,今日小測常識有條問題: 點樣可以愛香港, 佢答: 我不可以愛香港. 真比佢激死 ...

NO LA, 要訓練佢獨立ma, 我而家都訓練緊佢, 早個weeks, 有同學仔問我地借野, 係我樓下等, 我叫我仔自己搭lift攞落去比佢, 佢竟然say yes wor, 上黎時不停笑, 佢話好好玩又好緊張, 我聽佢心跳, 跳到卜卜吓, 哈哈
原帖由 beywat496 於 08-10-22 09:34 發表
hoganmama,

你考慮自行去睇住佢嗎 ?  我會同老公一齊去。我跟校車, 老公自己去 join.

係ar, e生唔主張脫gar, 會話等d 乳齒自然脫落

你都可去牙保搵姑娘look look
原帖由 beywat496 於 08-10-22 09:45 發表
jansen

我老公堅持要我帶個囡上個星期去咗睇牙醫脫牙, 門牙後面出咗隻牙, 但係前面又未脫落。 (Tseung Kwan O dentist), 可惜入去唔夠兩分鐘就出咗黎, 原因 : 牙醫話小朋友自然脫就得啦, 唔洗搵 dentist, except sp ...

yiuyiu,

我都係叩門入, 要2nd interview 先有份, 驚到我震

叩門成3-400人考gar, 你快d叫牧師寫封推薦信給你la
原帖由 Sukiho 於 08-10-22 15:13 發表

yiuyiu,

我係等到統一派位公佈咗先去叩門,記得好似好遲先通知我,又係好似 betway 咁難以相信係唔係真的收我個仔(問了幾次) 開心到彈起,快啲叫牧師寫封推薦信給你機會大好多,我記得叩門時真係好多人。 ...

係咪心理作用?! 有無睇e生ar?
原帖由 kt8001 於 08-10-22 15:16 發表
朋友我死喇, 唔知點解我 了成2個星期, 一食嘢就 ,但你地唔好諗住我有左, (一定唔係), 都唔知點解一食嘢就想返胃

kt8001

冬季uniform 我同我仔試過, 有d窄窄地, 恤衫我就要買過, 可比你, 有2件, 灰褲我就再去問下褲頭有無得放先, 如果無, 我就要再買過新la

我會溫quiz paper + 平時做工作紙

改下再自己出一d question 比亞仔做
原帖由 chiemi1128 於 08-10-23 12:03 發表

死lor 死lor  日日都温書做paper 攪到星期六和日都已經唔知再同佢哋温d什麼好  我想問究竟需唔需要温書本上的野呢? 我覺得佢哋test的野都好似不是和書本上有關的
煩請你們比D意見AR
...

我中英數都無睇書溫, 睇工作紙+quiz paper已夠, 我會將全部打1次or copy, 比佢做, 今年未再買街習作做, 我會上網搵題目比佢做

常識就有睇書&習作, 溫生字
原帖由 kt8001 於 08-10-23 13:15 發表
HOGANMAMA,
你真係細心, 仔仔只温QUIZ同工紙, 睇下書, 我就冇出下其它問題考佢呀.

kt8001

http://ssm.hkcampus.net/~ssm-chin/chin/xiuci.htm

上次你話唔見左修辭手法個web site

HI KLNMAMA

你小朋友是p2嗎? 我仔同佢另一個fd都係ar, 無做3題重組句子, 大拿拿無左9分, 佢話份卷都幾深
原帖由 klnmama 於 08-10-28 11:15 發表

我聽說昨天二年級中文又多又深, 唔夠時間做, 有很多小朋友沒有做一頁.

我無教過亞仔要先做識果d題目ar…….. 之前都未試過唔夠時間做, 我要同亞仔檢討一下點答題先得la
原帖由 kt8001 於 08-10-28 14:49 發表
下..點解唔做了識的題目先. 唔識的等有時間再做呀. 我個女做了識先之後真係唔識就是旦找個答案寫下去撞下.

咁又唔得, 打同鬧係解決唔到gor bor, 同埋有80-90分已經好好la, 成績唔好我唔會鬧亞仔, 功課做得唔好我就鬧
原帖由 kt8001 於 08-10-29 12:07 發表
嘩!你班友仔睇得咁灰呀,可能到時有意外驚喜呢. 我都唔抱咁大期望, 我怕我發精經上來,我會赫到佢地反而重反後果.有個個案, 我的朋友仔是讀聖馬, 佢個仔已好叻,次次考試都有80-90分, 但我個朋友睇都分數唔係百分就打或 ...

我仔中文得65分咋
原帖由 kt8001 於 08-10-30 16:57 發表
各位我好開心呀, 我仔仔女女中文,英文測都好好呀, 我好開心想同你地分享(唔係灑命呀, 你地唔好唔會)我都係好開心架, 仔仔中文差幾分就100分,而女女佢英文就9x分..呀....唔知想講咩... 好開心到想希望佢地能繼 ...

尋日睇左份卷, mm.... 話深唔深, 話淺唔淺lor, 加上無做重組句子, 咁無左大拿拿9分, 標點符號又唔小心錯扣左3分, 我無話亞仔ar, 只remind佢下次要先做其他, 閱讀理解留最後做lor

同埋下次我一定會同佢溫中文

英文test paper 90分, dictation 100分, 呢2個好滿意, 不過其實英文份卷好淺ar, 問黎問去都係果d questions, 如果再小心d, 會有96分

中文dictation 就得88分, 我同我仔講我唔接受, 因為一句句子裡面連續漏左3個字, 我話唔識就無辦法, 唯有下次努力, 但漏字仲要係連續漏就唔能夠, 佢初初都得得戚戚gar, 話老師無講果3個字wor 到我話呢份卷我唔會簽佢先死死氣話下次唔會wor
原帖由 kt8001 於 08-10-30 21:43 發表
你果班咁快派了中文, 我女只派了英文,應中文明天派, 我都好緊張, 明天下午開果. 到時話你知呀.好鬼緊張  你都唔好咁唔開心,因今次測試都係深了好多.我諗個個中文都係咁.   
...

同我仔一樣, 死撐
原帖由 lky2008 於 08-10-31 09:45 發表

我女中文默書都係漏字呀!佢話老師冇UP個D字喎!但我覺得係女唔小心囉!

Good Morning!!!

條西褲我比左亞仔帶返學校gar la

6x分又真係低左d, 唔緊要la, 下次努力

我仔仲爭常識未派ar, 佢都好緊張, 講左好多次想高分, 今朝返學時又講
原帖由 kt8001 於 08-11-1 10:31 發表
早呀,
我個女終於衰左數學果科. 居然拿得6x分. no eyes see.

唔好咁大壓力la, 岩岩先上小一, 都只係2個月時間, 仲有好多野要去適應, 我仔第一次test & exam d 成績都唔係好gar, 都係around 7x分, 但慢慢知道咩係test & exam 就好左dd lor, 你女都係gar, 比心機
原帖由 beywat496 於 08-11-3 09:07 發表
is_chim

我同c6無嘢夾, 好在有同一目標, 大家一齊谷個囡, 我負責中英普, c6 負責
數常, 假期時每人輪著補囡囡。
係好多人面前, 都以為我們囡囡好掂, 好樣好似好醒咁。
可惜, 天意弄人, 我個囡記性同資質勁差, 生 ...
‹ 上一主題|下一主題