用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘小學加油站 - part 86
樓主: lky2008
go

油塘小學加油站 - part 86 [複製鏈接]

ktma

係la, 你覺得係咩原因得62分? 如果係識答唔識寫, 咁就要操多d 佢寫字la

我仔都係咁, 所以而家每次test or exam前, 常識科我都會出short question 要佢答lor
原帖由 雪文 於 09-1-15 10:43 發表
唔好咁啦, 慢慢教. 你哋學校係深D的, 咁諗心理平衡D.

記得留返P2 上電腦書俾我呀, 唔該.

其實今次d題目唔係深gar, but dont know why bor.....

我聽我仔講, 都有同學仔有9x分gar
原帖由 雪文 於 09-1-15 10:45 發表
我唔明, 點解你哋學校要出咁深的題呢, 點解唔因材施"考" ??

我9點, 會早小小到ar, 因見完我仲要返工
原帖由 lky2008 於 09-1-15 10:45 發表

我唔GUESS喇!包尾都唔出奇。

你果朝8點幾攞呵!想見你一面都唔得添。

咁就要test or exam前寫下d字la, 就算不停做出面d練習, 係唔夠應付我地份test or exam paper gar
原帖由 ktmami 於 09-1-15 10:58 發表
份paper都唔算深, 只系好多字唔識或看錯. 好似有一題問龍曆8月15日是什麼節日, 我女答一月一日, 佢話見到龍曆, 以為問龍曆年

有一條問中秋節係農曆邊日? 我仔答8月15日都當錯, 扣左小小分, 因多左個"日"字
原帖由 ktmami 於 09-1-15 10:58 發表
份paper都唔算深, 只系好多字唔識或看錯. 好似有一題問龍曆8月15日是什麼節日, 我女答一月一日, 佢話見到龍曆, 以為問龍曆年

而家已經係la...... 但唔寫又真係唔識答bor....
原帖由 lky2008 於 09-1-15 11:22 發表

HOGANMA,

上左P3,你放心啦!大量常識科生字要寫,仲要寫感想添!!!

我仔都只係test or exam前做咋

平時已經咁辛苦, 仲要再做additional gei, 好痛苦啫
原帖由 lky2008 於 09-1-15 11:20 發表

我睇番,覺得做additional exercies係冇用的,最緊要個kids 要好cautious去做/睇題目,要留心時事!仲有呀!學校已經好多exercies (特別P3,好多TSA Mock papers),都冇乜spare time再做additional exercises

我可話定俾你地聽 ...

上次家長會有家長話想做多d工作紙添ar
原帖由 lky2008 於 09-1-15 11:33 發表

今年學校咪不停要佢地做mock paper囉!

有個p4家長同另一個家長講, p4小好多gar la, p3 & p5會有好多, 因要應付tsa
原帖由 lky2008 於 09-1-15 11:33 發表

今年學校咪不停要佢地做mock paper囉!

原帖由 funbabyhk 於 09-1-15 14:34 發表
我返來喇.  原來是拎 2 罐孕婦奶粉+ 1 罐牛初乳奶粉 (值人仔 390?) 不過我過關時, 大巴 D 人望住我ops:" />

Good Morning!!!

岩岩收到個call, 嚇到我鼻哥lung都無肉

女: 請問係咪xxx家長?

me : 係

女: 我係健康院打黎gei, 今朝老師帶xxx黎做健康檢查,

me : 係   (心諗唔通亞仔嘔唔舒服)

女: 高度xxx cm, 屬中等, 體重 xx kg 屬中上, 但驗眼唔合格wor

me : (心諗, 眼唔合格咋.......... 嚇q死人) 係... 唔合格??

女: 你可以出去搵視光師同佢再驗, or黎我地度搵再check多次

me: 咁去番你地度再check la

女: 咁我比個期仔仔, 你今晚記得問佢lor bor

超....................

我諗都唔可能lor, 中數老師都係第二班gei class teacher, 佢地都無時間再見其他人卦
原帖由 lky2008 於 09-1-16 09:45 發表
hoganma,

其實我想聽日見埋中/數個teachers,問吓點解教/考得咁差,有乜計改善?不過好似only可見class teacher.

Good Morning!!!

我睇左la, 我睇中果部機淨買太貴, 要$3xxx, 轉台簽約都係$14xx, 所以幫你唔到, sorry sorry
原帖由 雪文 於 09-1-19 10:00 發表
check PM.

多 & hoganma, 你哋去咗間鋪睇未呀, 佢有咩賣加 ???

fun : brad pitt 套新戲有無換票證??

COME

A/C 收到, 我無hsbc a/c,所以會去入票比你, 你過2日check check

come

lunch 入左票la, 你過2日check check

ky
原帖由 lky2008 於 09-1-19 15:58 發表

唉!我真係唔知......

好高分wor

我星期六攞左成績表, 老師都係果句la, 成績一定可以更好, 睇平時表現分數可以更高

同埋話我仔呢排有d情緒, 上堂小左發問, always dreaming
原帖由 雪文 於 09-1-19 16:01 發表
, 不過我都話係我的要求, 大家唔好"車"我.

囡 -中文閱讀 89分
      寫作 95分

英文 拼音 100分
      主卷-95 分

仔中文閱讀 95分
    writing 70分

...

我地個class teacher 好好ar, 同我地傾左成2x分鐘, 要prefect 入黎話出面好多人, 我地先捨得走
原帖由 lky2008 於 09-1-19 16:08 發表

我果日,個class teacher一見我,攞張assessment report出來就話:呢個都應該係你預計以內的成績啦!

對我黎講, 好高gar la
原帖由 雪文 於 09-1-19 16:09 發表
一年級 89分都高分呀, 你哋唔好安慰我啦.

[quote]原帖由 hoganmama 於 09-1-19 16:06 發表
好高分wor
‹ 上一主題|下一主題