用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

考直資5同考私校,後者可去抽. 去考直資d媽咪都知, 係無得抽. 而且我覺得去考smc既媽咪,都真係好想讀佢,一來SMC係要親身拿form去學校約時間,(同女拔一樣,不過女拔就之後再通知時間去in),仲要約平日去面試. 5似陳xx可以係web度download張form, e過去. 仲可以星期6/日去面試.
另外smc學費唔平,相比好多優質私校.

放心啦!我係9月2日in, 都未有通知.我相信應該所有人都未有.   佢個web寫明一個月內通知.

原帖由 gordon 於 08-9-12 09:27 發表
過來人話你知遲會好過早, 因為一接到通知, 你地要一星期內決定, 留唔留位, 留咗, 即放棄第一輪LUCKY DRAW, 唔留, 即放棄ST. MARGARET 既學位.

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又 ...

Hi BETTYBY

有second int 已經係收左, smc想收精o同英文程度較好既小朋友, 如果你先生唔得閒, 都影響5大掛? 佢會問吓你對學校既理念認唔認同.  跟著比張紙幾時交留位費, 這些都係smc 家長之前講既.

唔好啦!你改時間叫埋先生去,會隱陣d.

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:20 發表
2nd in means ok. They just want to give you some more information about the school. Congratulation!

sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:18 發表
我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就 ...

estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
決定收, 之前無聽SM D 家長講過, 有無媽咪回應吓.
唔該!

原帖由 estherangel 於 08-9-16 11:40 發表
catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

...

G-Ma

好謝你的回應.
我上星期去左度假, 我老公"衣衣我我"追著話我, 好將個女辦到隻孔雀甘去面試, e+ 人地唔收啦! 我當日請左一天假, 甘上午辦d野, 番到屋企,見到工人比左條花衫花裙,工人仲問我靚唔靚? 當時無時間換. 點知去到原來其他小妹妹個個著白色套裙, 個個好似小婦人.
我老公e+即刻同亞女報了其他學校. 我老公話人地唔收, 係覺得亞妹唔適合.   

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表
estherangel,

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

...

hi G-Ma

我個女連中文名都寫唔到, 淨係識講英文.其實係open day果日, 我個女見到過亞 John, 仲同亞 John 傾左好耐, 因我個女好鍾意d黑卒卒or白雪雪既白人同黑人,我個女係圖書間(hall 對出果過) 停留了很耐, 讀左好多英文書, 之後仲put away 所有圖書, 執埋4張檯椅先至走.
今次又係亞 John in 佢.但我個女份人好active, 唔知會唔會active過頭. 我朋友安慰我, 佢個女係abc, 6歲回流考浸小, 主任讚不絕口, 番左屋企等消息, 等左幾星期,唔收.再 寫信去追, 又打電話, 最後收左. 但陳x守比佢前少少通知, 朋友去了陳, 唔去小.      

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 12:54 發表
hi catcatmom,

你咁快知學校唔收?  定係放咗係waiting list呀?  你囡囡英文應該唔錯架?  係咪攪錯咗呀?  如果係waiting list都唔駛灰心既, 好多人都係第二年waiting list入架.

...

G-Ma

係John Frederick, 佢果日烏低身, 聽亞妹讀書.佢好高,
1.8米有多.
我一d都唔灰, 係我隻佬成日" 衣衣我我", 鬼食泥,  又話亞妹係細女(11月), 一陣又話我輕敵, 一陣又話要讀英基, 一陣又話....... 正式死佬, 食野唔做野, 淨係彈人.
我對亞妹有信心.   

原帖由G-Ma  於 08-9-16 15:23 發表
hi catcatmom,

係囉, 都未話唔收, 可能你好快收到信呢.

sm都鍾意active學生, 學校有2位叫亞john既老師,  如果佢有能力同老師傾咁耐, 理論上機會好大. 你唔好自己嚇自己啦!

...

一家三口

多謝你! 我個女係好活潑,好多動作, 真係無mud學校arm佢讀.

原帖由 一家三口 於 08-9-16 18:19 發表

catcatmon,

yeah! 最緊要對小朋友有信心.

bettyby

我個女係好9笑, 佢個人好開心, 但係好大脾氣.
係SMC既面試時候,係比其他小朋友耐好多, 因亞妹唔肯落樓走, 詳細唔講啦!

但對上一次面試幼稚園既時候,佢唔肯走, 原因係間課室好亂, 要幫手執, 執完啦! 仲要站係門口1分鐘, 睇吓tidy未, 跟著拖我走.

英基係好好架! 但中文係好淺. 讀完grade1x幾都唔識睇中文報紙, 我朋友個仔讀國際(不是英基), 小學階段都補吓中文, 中學就唔肯讀,仲好憎中文, 中文小三都不如.

原帖由 bettyby 於 08-9-17 09:12 發表
catcatmom,

你,呢個媽咪都幾攪笑喎 你叫你先生放心啦, 你亞妹精乖又叻女一定有機會,可能學校未通知得切咁多applicants. 忍耐多少少,可能好快有電話呢..

英基聽講都唔錯,我都有諗過俾囝囝試下.不過我對佢 ...

bettyby

多謝! 請收pm!

原帖由 bettyby 於 08-9-17 11:35 發表
catacatmom,

你女女似mami一樣咁開朗呢
pls. chk pm

SMC parents have been very helpful for us.

thanks!

原帖由 WD40 於 08-9-17 13:33 發表
hi hi...係度好似見番舊年 ge 自己咁..

我仔仔舊年1st interview 都見左成粒鐘。開頭對smc都頗為擔心,但到2nd in. 時,兩位主任ge態度同對我仔仔ge分析同了解都好中。由果一刻起,我地已經決定將仔仔交俾smc。  到而家p. ...

bettyby

I can't received any message from you.

原帖由 bettyby 於 08-9-17 11:35 發表
catacatmom,

你女女似mami一樣咁開朗呢
pls. chk pm

fi-fi

亞女都係好耐, 因佢同2個白色裙既妹妹一齊上, 佢地2個走曬, 亞女未落樓, 不過沒有你小朋友一粒半鍾o甘耐, 出來我問亞女點解甘耐, 佢話未玩blocks, 係人地拖佢落來.

亞女話有記憶題, 問番頭先見過野, 例如檯面有隻spoon, 但其實隻spoon上面有d野, 如果可以記到隻spoon同形容埋,甘就多分d掛?

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 08:48 發表
我囝琴日下晝in....足足"玩"左1.5個鐘,真係嚇c我呀,仲以為漏左我個囝係課室無人理添呀  

以我囝所講:分別有五個老師會見小朋友,1)認中文字咭 2)英文字 3)maths 4)情境題 5)唔記得左...sorry!!!

我都唔明點 ...

亞女係話積木, 佢都有話puzzle, 佢地比小朋友d題目唔一樣, 上年係隻"差" , 有中文, 有計數.  

原帖由 fi-fi 於 08-9-18 11:36 發表
yes...仲有一題就係"記憶題"!!!

我囝話無積目玩,無圖書睇...無野玩喎,但我都聽到有d小朋友就話好多野玩,有積目,畫畫之類....真係一個"迷"!!!

我囝話...入到課室就坐定定等老師叫名,跟住就跟老師埋枱答問題,答完就 ...

HKQQbaby

我聽好多smc家長說, 有好多放學後既課外活動好好,又好平, 但參加就無校巴,係d mud 野活動, 同埋有外籍老師教tennis 唔冼$.

many thanks!

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-18 18:26 發表
恭喜已被錄取的學生.

我是St Margaret P1家長, 我覺得交$2800/月學費好抵
因為學校1) 每天由net 教英文堂 2)比官校多一堂 Dancing/Drama class, & 一堂talent class (全年分4階段學drawing, cricket(木球), 粵劇& ...

estherangel

我pm了一次給你, 因最近bk 既pm 好亂, 是否收不到?

catcatmom

原帖由 estherangel 於 08-9-19 11:30 發表
我又係到而家都未收到電話同埋信囉, 同埋而家仲有咁多1st in 既人我諗都係唔收既多架啦 ~ 唉突然之間有d 失望, 我都好驚全軍覆沒呀, 唔通真係要等大抽獎?

...

朋友剛剛打去問過, 因佢比較心急, 佢遲過我in.
但smc既staff, 都係叫你等, 但後來朋友要同主任講.
主任接番電話, 說: "我地一封信都未發??? 你朋友係咪9 錯其他學校, 不是聖瑪加利嗎??"
姐係點?

原帖由 Haemon 於 08-9-19 14:17 發表
我係this tuesday(16/9)入表.They asked me to go for interview on 24/9 3:30pm.Hope my son will be ok la.
My friend received their letter and they accepted their son.

SMC 係直資, 如果e+入讀, 就無得參加政府派位.

原帖由 kakaloklok 於 08-9-20 10:33 發表
睇過各位媽咪對這校的意見....
因為這校係有外語學的, 但它是自己選擇還是抽 ?

HKQQbaby

多謝回應!我最想囡囡學係中國舞,我知SMC既中國舞係學校賽中經常攞獎. 好似係1.5/2hr, 一百蚊. 我覺SMC有一樣很好東西, 就係SMC既家長好肯回應不同家長既問題, 無論係SMC既現時家長又或者 想打算入去讀既家長都好.你地係好熱心回應.我睇其他topic d 家長真係好 cool 吓.

bk曾經有位家長入去一間直資學校既topic,問有沒有家長知道學校對某些家庭有補助一事.這校一位current parent即時說:如果要補助就去官校啦,唔好去讀直資,甘要學校d經費來補貼你太不公平.由於語氣很差,所以有位優才家長路過睇唔過眼,說其實政府有規定直資學校預留一畢錢,比一些有需要o既家庭去申請.(不過應該可能好難申請.)但終於這位家長入讀了,她表示不會為了一個家長講d難聽既說話而唔去讀.不過我識有些街坊小朋友入讀後 ,就走番出來....

many thanks!  

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-19 15:42 發表
catcatmom

今年P1 已有好多免費活動(drawing,cricket, chinese opera & fencing) 除粵劇外全用英文教, 且人人有份參加.但我仔仔說他有同學被選入羽毛球班,亦是免費且用英文教(但不是每人可參與). 亦是在校內上堂時 ...

Crabtree

我唔可以講, 佢e+都收緊生, 如果暗示
or pm, 好容易比人以為我好想讀.
果家長問得有無補貼, 更係學費唔平. 你都估到啦!
而果位答佢既家長又講 :  要補貼d既家庭我地學校都唔收啦!!而問野果位家長還說, 面試係考小朋友,學校又無要求睇稅單.( 字眼就唔記, 大致係這樣)
其實好好學校都有人唔讀, 原因有好多.      

原帖由 Crabtree 於 08-9-20 18:08 發表
catcatmon,

可否告知係邊間直資小學啲街坊小朋友讀邊間, 為何讀讀吓要轉番出嚟呢?

Crabtree
‹ 上一主題|下一主題