用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL secondary allocation
go

TSL secondary allocation [複製鏈接]

我仲未係陳守仁既家長, 但我老公都講過陳守仁既派位好散, 好多學生應該係自己去考, 所佢同津校比, 佢既派位係唔錯+啦! 而一些無登出來既學生,可能係d東南亞小朋友去左d唔同既學校或番自己國家升讀.

我同事既妹妹係一間bk媽咪認為既超級女校畢業, 讀本地大學時候, 去了星加坡讀左幾個月大學(交流) 但同事講星加坡d大學生英文很好, 亞妹追得好辛苦, 星加坡教授既英文講得好快, 同香港大學教授好唔同, 好再佢讀果間超級女校既時候, 英文氣紛很好. 算係可以免免強強涯左幾個月, 連d超級名校培養出來既學生, 去到星加坡都唔掂, 香港點做國際都會. (補充星加坡得兩間大學, 入得去係好勁!)

其實星加坡d學生英文很好,係佢地上堂唔講中文,(中文堂先至普遍話學減筆字) 因有好多馬拉人, 印度人....., 同現時香港既兩間直資好相似, 一間係陳守仁;而另外一間係SMC, 其他還有....
不過星加坡政府將英文視為母話, 同香港唔同, 回歸後既香港教育政策->中文好深, 英文好淺, 睇 TSA 就知, d高官提倡母語, 自己仔女讀曬國際學校,跟住又去埋外國...

我中學同學n年前去了星加坡做野, 後尾仲嫁鬼埋比波佬, 佢話星加坡一般人講既英文係singalish, 但佢同公司既行政人員開會, 佢地英文不至於講到鬼佬甘! 但字正腔圓. 唔好o林佢地既英文好似 "小孩不笨" 甘喎!
‹ 上一主題|下一主題