用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問小時鐘英文班
go

問小時鐘英文班 [複製鏈接]

我N年前補過小時鐘, 因要等superkids既waiting, 之後入了後者,覺得前者前唔夠superkids好. 而小時鐘係數出名,但朋友p5果年先補小時鐘的數學科, 之後覺得唔夠, 再加多一個學林, 小朋友就說學林好d喎! 只係個人意見.

LV77

我好多年前係補小clock, 因佢係superkids樓下, superkids要waiting就去了小clock,45分用地老師,多數就讀f 7or 大學出來做parttime, 另外45分用外籍or abc 玩games, 而S係用1.5hr, 都係用同一個外籍 or abc 老師教英文. 之前S給了我好多時間, 我都唔去, 因堅持要上星期6,最後等了9個月入了S, 之後覺得s教得比較有系統,專業,學到多d英文, 學費平, 之前係hk$650,好多年先至+左50蚊. 所以佢好有條件選擇自己鐘意既學生, 佢地學生多數好乖同勤力. 如考試唔合格->補考->唔得-> 就叫你走. 朋友個仔讀馬頭x官小, 經常遲到, Ms Lau叫佢遲d改好習慣先至再來, 即叫佢走. 佢地既補習學生選過先至有得補, 所以學習氣紛很好, 有機會入去讀吓便知. 而小clock既數出得比較精, d題目有心思, 功課比學林少, 但朋友個囡囡補果時都11/2 歲, 先去小 clock, 再去學林, 她說學林比較好d.

我補過學林2年, 後轉了數in, 我覺得學林d notes 好d, 數in d notes 係抄其他學校, 但SOIN d老師 好d, 專業d, 而學林d 老師就一般.         

原帖由 LV77 於 09-4-1 00:39 發表
catcatmom,

我仔返過公文 / 學林 / 奧數 / 數研四間o
其實讀呢四樣都在不同時段/不同需要情況去搵!
好似學林數, 因為囝囝入讀小一果間學校要全英文數,
我怕佢唔掂,所以入小一之前既暑假俾佢返左三數個月,
因果時“ ...

LV77

我之前介紹左friend 去, 點知Ms Lau 唔收, 佢都係小一想入去讀, Ms Lau 唔收既原因係, 佢間小學英文程度低, 入到去會追唔到佢地course, friend 間小學其實係間都幾出名
o既新界官小,名就唔講啦!
我個friend好唔開心.

你個小朋友讀果間小學都好出名吓, 都有你地既學生係裡面讀緊, 你隔一段時間便留言係佢個電話度, 好快有call叫你去面試.

原帖由 LV77 於 09-4-1 17:22 發表
catcatmom,

雖然未返過superkids,但我都知superkids口碑好好,
仲全部都係現在返緊媽媽講既 (唔係賣廣告),
所以我都專登上去睇去....當然除左申請表外,
mug都睇唔到,兼仲要申請左都無回音:idea:
咁我都明白既,咁好既補習社,價 ...

其實superkids可以係一間學英文既學校,並非一般英文補習社, 佢暑假就有段時間放假, 中途唔讀就好難再入番去,補堂好容易, 因佢一級有十多班, 進度每班一樣,所以說她很有系統去管理.
如果想英文好, 真不一定去補, Ms Lau 見過我個細女,都叫我唔好來讀, 細女講既英文發音很好( 已是鬼妹發音), 雖然superkids 都有收國際學校既學生, 我都15/16 唔知比5比細妹補. 因細女很喜歡睇英文書, 佢既英文程度很好.

至於作文,小學階段應先把文法學好, 有根基才能作好句子,佢小2開始有作文, 小朋友係屋企作, 唔會size時間係堂上作, 下一堂交給老師改, 每月2次作文已足夠.

原帖由 鳳梨 於 09-4-2 19:43 發表
其實英文好唔好, 唔係話你識串呢個生字..唔係話paper全對就係好英文, 講真國際學生呢兩方面一定唔夠傳統學校黎, 唔通有人會話他們英文程度差?

我覺得superkid都係大路補英文, grammar, reading etc...要小朋友操pap ...

smartkids 係咪太子道果間, 我補了差唔多年幾, 先去soin, 因我要轉時間, 之後去番, d好時間就無左,所以先至去數in, 太子果間好多名校去補, 但d老師好惡, 我好耐之前補,仲可以入去坐, e+好似唔比, 我成日聽見老師勁"閙"d學生, 我個仔都話果面d老師好惡,而且之前smartkids果個老師成日改錯卷, 做錯又click. 我先至唔補, 番左學校學奧數, 之後聽d媽咪話soin好, 咪去左試,但我覺學林出d卷專業d,soin d 卷就一般.  

原帖由 overview 於 09-4-1 16:27 發表
其實每間centre既tutor都唔同, 有好有唔好, 我係smartkid上開學林, 導師好pro架, 反而有朋友係kln bay 上so-in, 就話好唔掂.

我只係知亞囝學校最top果堆學生, 都係學公民, 係由小上學到而家, 現在小三已學至初中數, ...
‹ 上一主題|下一主題