用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

To Tinkerbell

pls check PM. 
嘩! 原來德信中學不是入硬,有mum報料關於德信中學??
我又要番去好好學做supermom, 從新計劃吓!

catcatmom

To hidemode
thks for yr info.
德信有75年歷史, 而九華有80年歷史, 兩間學校收生有默契, 唔出其! 今年收生有30個入左去, 係事實,假設九華學生有200人, 甘差不多九華今年中一生裡面6.6個學生中, 有一個係德信仔羅. 其實德信小學是一間普通津小, 英文程度唔深, 比起St Mary, SFA ,勝在校風淳樸, 而九華都係校風淳樸, 講到名校不及男女拔d學生甘寸, 但九華D學生又不失有自信.
學校有以下設設備: 足球場2個、籃球場2個、網球場4個、游泳池1個、健身室1個、電腦室3個、多媒體學習中心1個、實驗室4個及各科教室.
D人唔低得,米有許羅! 聽聞油天2間計埋都有30個啦! SFA就唔知啦!

其實課程深係米好野??d學生吸收唔到,唔會連用,係米仲”死”!
真實個案: 親戚個仔讀港島某名校, 前年會考得14分, 最後入左一間無知Mud MudXX中學讀F6, 親戚話SFA出名英文好勁, 好勁就唔知啦, 英文程度好深,就係事實,但親戚個仔會考英文得個D, 佢話個仔一定係一時失手, 我覺得英文係浸番離,好難話失唔失手羅!   
hidemode 寫道:
catcatmom,

入去下面條Link睇吓

Click Here[quote]

catcatmom 寫道:

To Tinkerbell

pls check PM. 
嘩! 原來德信中學不是入硬,有mum報料關於德信中學??
我又要番去好好學做supermom, 從新計劃吓!

catcatmom
[/quote]

To hidemode
唔好意思,琴日和今日要同亞仔去Ymca 's English day camp,一早要7am起身,所以無上kingdom傾計,係呀!我每天訓得6個鐘,放工返屋企,跟完亞仔功課,食飯時候, 就同佢一起睇兒童vcd, 一起唱歌, 玩下flash card, 講下bed time story book, 亞仔k3下學期開始就無電視睇, 連自己都無得睇, 每晚學做suppermum, 我老公話我以前失職! 而加係保番比個仔. 所以每晚等亞仔訓左,先至睇下有線電影台羅! 所以要咁夜先至上BK.
如果第2時有機會係德信見面, 我同亞仔都有熊貓眼,亞仔係天生,因眼太大, 我後天培養.好易應架!
hidemode 寫道:
Tinkerbell,catcatmom,
德中係成績要達到佢哋嘅標準先由德小推薦interview,第一批推薦係睇P.5成績,達到標準係P.6上學期推薦interview,如P.5嘅成績未達標準,而P.6達到標準,約7月時都仲有機會推薦,所以都未必易入,之前德小嗰網站未轉新版面時,係學校報告入面,有升中資料,但03/04份報告而家都未有得睇,有十幾個升聖芳濟書院(大角嘴英中),除咗網上知唔知呢間學校D資料??
係德中個papa到聽返嚟話,東亞教育促進會計劃係中國搞大學wor

catcatmom,
你成日咁夜先上BK,咪好夜瞓

Re: 有無讀小學的家長入來傾吓計

是31校綱

llc 寫道:
請問德信是否41校綱?

Hi ! 各位supermom
我要學Tinkerbell講"各位supermom", 時時提醒自己要努力做supermom,啦!我早前問過德信老師,佢地話學校無分精英班.
hidemode應該最清楚,請回應! 以前德小真係幾巴閉,英文好醒,但這幾年差左.我親戚個仔就係讀港島k字頭果間名校.(前年會考得14分)我親戚好似唔谷佢個仔,佢話比個仔自由發揮果隻,佢老婆係working mom,仲係做野好博果隻!親戚話k字頭果間中學d老師都唔谷學生架,讀唔讀書由你架!d名校老師係唔會谷d學生,係都係佢地d亞媽谷庶!所以dsuppermom博曬老命,入名校,千其唔好誤會名校的teaching method 與別不同,放曬手你就死啦,Except d 細路係天生superkid,如果唔係.都係死!普通細路無一個suppermom,不會有superkid啦!
其實名校主要因為裡面係集合一group非一般的supermom! 先有甘多9A狀元 渣!同意嗎?

To all supermom

Merry X'mas!  
I hope your children have a very successful school year.

Tinkerbell 寫道:

Merry X'mas Supermoms...

Hi Hidemom,Tinkerbell

其實我用左宗教果5分入德信,開學亞仔已被學校通緝,亞仔現在返緊主日學,不過都係畫下畫, 講story,冇得say no架!
講起vdc,你地有無買果套3萬幾4萬的老鼠(DWE) ?
if yes,你覺得正嗎?If no,then i tell U the story.

gigi
我已經post 左係最近教育小組裡面12/23迪士尼美語世界,你入去睇,係我的親身經歷.我想比想買lee 套教材d mom,比一d好個人的意見,可能"激"左,但無用心.

gigichleung 寫道:
你是否買了迪士尼,can u share your opinion and tell your story?  我本來都想買,但都是覺得太貴。

hidemode

我想問德小幾年級開始分拔尖組,你囝囝入左拔尖組了嗎?
拔尖組會比學校分為band1 學生嗎?我想問你囝囝現在
Englsih standard 比起以前果間學校深左或一樣呢?
有間補習班老師同我講德小的英文係好淺,佢地好少德小學生,因為德小追唔上佢地課程,佢地學生係st Mary 同SF,我朋友個女係St. Mary,係到補,我話我個仔係cambrige starter mock examination 有80分,佢話cambrige係好淺的exam,佢地無mud學生去讀.果個老師不是態度差,係好大口氣.不要緊,我覺得"信信" 唔會好差,朋友個女St. Mary,是乖乖女,而加由朝讀到黑.

Tinkerbell
開學亞仔被學校通緝時候,比2way你選擇,返原來領冼果間or返學校,我去返原來領冼果間church,比較近.可能我對佢dwe
期望好高,我亞嫂買左,但我無問佢借,你都明呢! 佢話佢個女睇完好"勁",而加講英文only,所以期望太高了.套野幾得意,
我個女後來有睇,但個仔覺得好低b.但如果比幾萬蚊,寧願
請個鬼番來教,都有"so",我係好mean,他日好富貴,都唔買,
同Tinkerbell一樣想法,覺得套野唔值呢個價位.
親戚個仔唔係德信上 K中學,係私小SF,英文好勁,校長用英文廣播,間補習社專同st Mary& SF的學生補,st Mary的書我睇過,係幾深,p1讀p2,SF唔知,無睇過,但私小,可能教深d,dMon先至happy.話曬比多人 2千蚊學費,話時話Tinkerbell大女果間好似英文幾深?
i talk too much also.Then, talk to all mon later.  

我隻貓(老公)話Seafood make me happy, Grammer上冇錯!我英文無得,no comment啦!
Happy New Year !  

我返黎傾計啦!late 排去左第2個topic度傾計, 自己又衰口多,同d唔arm嘴形嘅媽咪傾左好耐,算啦!返德信大本營.
我個仔一樣,話老師教佢讀e.g.
There is a (呀)cat!我教亞仔讀 There is a (A) cat.
甘唔係好容易將a 同are mix up 埋一齊,佢都唔聽我講.
堅持讀(呀)
可能p4便開始分啦?老公話分左你都唔知,這件就由hidemode八吓啦,
我八得離都arm,  Tinkerbell用 賓賓,我用印印,用左幾年,覺得同賓賓差不多,有時駁嘴,11點唔比佢訓,即刻
黑過屋企廚房隻pan, 我個仔都算叻!講what time is it go to mongkok ? 我無笑佢,學語言要肯講就係好開始.
我隻印印都唔會續約,佢返鄉下,唔冼做.老公要請賓賓,
就算係3隻貓英文,better than Nothing.好過無.

Tinkerbell

呢排好鬼忙!公司趕貨,我真係忙到抽根,但都要日日係公司吞pop,打mock examin paper 比亞仔做,其實亞仔係屋企嘅表現唔錯,但考試亞仔就好唔小心,無曬d分,話極都無用,Tinkerbell你囝囝上星期都test啦!下星期考試,,亞仔讀書一向唔多tim, left ear in & right ear out, 琴日睇左BK's文章,//成績一直處於下峰//好岩聽!睇到好開心!鼓勵埋自己,我個仔讀書成績一般,但我老公外家d人讀書好鬼叻!我以前(亞仔幼稚園時候)又無mud埋佢, 一d都唔緊張, 後知後覺, 而加知"死"字點寫,變得好鬼緊張, 好大壓力,因我以為亞仔好鬼唔tim果隻. 點知!!!希望佢細個係白癡,大個原來係天才d故事發生我身上啦!

sorry!I have to bear in mind  Tinkerbell's son ->KI ; hidemode's son ->4 )
我係一隻big head shrimp, 亞仔最近考完試,可以有時間post上離八下,其實我都想全職教仔,但係e+late份工個老細又好好,雖然好鬼耐無人工加,之前果
份工,年年有兩次bonus,但係老細(唔係老細,係polish shoe boy,real boss 係外國)日日都鬧人,鬧到全公司女仔都喊到湯豬甘,得我一個無喊過,最後同變態擦鞋仔鬧大架,就離左e+份工,但做好happy,touch wood 如果唔好彩公司唔tim, 就碟埋心水做full Mum.
我老公會一手推個印印落街,佢會話喎唔冼你做呀!仲用工人! 

我lee排flu左,一早上床訓,所以無post,sunday 有返學校買書,其實好多補習老師和朋友媽咪,都話津小程度係淺d,就算名津小,都會e+深dd,因為e+係計point&大抽獎,最近一位媽咪個囝囝讀沙呂,話佢英文都好淺,教普通嘅LONGMAN PI,但中文由p1開始係煲冬瓜,我希望07年轉全日制,
我個女又讀全日p1,林縮素,唔要工人,叫亞媽及及.
我用印印.開支會少d嗎?我計過連稅,人工,sundry,
3270+400+400(S).係咪用賓賓,會貴好多??朋友個賓用一期水費$700.一日三次shower係夏天,每日兩個橙.所以唔敢老賓,但老公話出年要用賓,佢話有d賓英文好好喎!
如果亞仔入唔到精英班,即入華華無望,Tinkerbell拜託你得閒8下德中.mud野料??
Tinkerbell wrote :
catcatmom sunday有冇返學校買書??我揾到d P.5、P.6嘅家長傾,到而家都未知幾時轉全日制,話工課都係唔深,但要""轉彎""",即係要思考咁bor,可惜揾唔到精英班果d家長傾  

我都係EQ低,同2個仔溫習做功課時成日都一樣係鬧到 "猛"哂  

Hi hidemode &Tinkerbell
Sorry!
我Flu 到Sort左,我要問問個仔去唔去個同樂日呀?
舊小拔, 喇沙,  就唔知道,但st Mary 就比以前淺左.

我朋友以前用過Cheap Cheap 印印,比左萬幾蚊介紹費,
做左6個月,一日唔見左,後來知道印印去左印尼工會sue佢underpay, 工會話你輸左仲大穫,賠死佢,食宿費等...朋友最後唯有賠番出尼,再去agent到追番d錢,以後唔用Cheap Cheap 印印.印印同工會對分d錢.
我個印印唔鍾意冷氣,但係做左第2約,開始唔tim,
經常失魂落魄,掛著boyfriend.周時我條under去左老公個drawer,我對襪去左亞仔drawer,我工人會拿著一隻襪 問我係咪好貴??我就知又一樁"浪"衫失蹤事件.所以我被人炒左,我都會推工人落街.

Tinkerbell
聽朋友講agent叫佢要工人簽收,同埋每月底係銀行羅4000蚊出來,但佢真係underpay,ageny好似refundd錢比佢,咪息事寧人羅!另外一單係我朋友嘅細妹,請左賓賓,日頭屋企無人,所以叫工人帶埋bb去亞媽到,去左亞媽到硬係要做啦,唔通睇電視咩!比多300蚊佢,最初無野,一日佢走去左勞工處SUE佢service two families,賓賓羅著封信去勞工處寫左主人嘅亞媽地址,寫埋賓賓個名,證明佢去埋主人亞媽屋企做,先至收到封信喎!但勞工處話羅著封信,證明唔到佢係主人亞媽到工作.
朋友補左一個月炒左佢.其實比多300蚊d賓賓,叫做多一個family,我林佢地賓賓唔制,我印印是踩死蟻,唔係制唔制嘅問題,一小時iron三件衫,係MS SLOW,但佢好處係手腳乾淨,識講好多單詞英文,甘硬係無賓賓甘叻啦!同埋成日減肥,唔會食曬屋企d野,butter,cheese, Juice, cake & etc 唔house+,小數怕長計,都幾好+!

Tinkerbell 寫道:
catcatmom,

我今日啱啱收到水費單,  都唔使$500/季, 連工人一家6口, 用浴缸, 我覺得平均$4/日 非常平.
cheap  cheap 印, 我朋友用過話 '擔驚受怕' 驚足2年,  可以用到2年都話慳到,  半途抄鱿就得不嘗失.  你個friend果d有痛脚被人捉到, 係咪好大剂 ?  要用, agent冇教點出糧保障自己??  我唔會用印, 怕佢蠢同污糟.  Bun Bun係勢力龐大,  但我又冇刻簿佢, 冇扣糧, 一d都唔怕佢会咬我.  
我唔打工, 都会馬上唔用工人慳番d 錢.  成$4000/月, 應該減至$3000 樓下   

Hi Tak Sun moms,

hidemode 你個仔已經知道成績分數,我個仔mud都唔知,一舊雞.mud唔派番考試卷,而家求知識,考思考,唔知自己錯係
邊,唔arm而家嘅潮流喎!德小中文係咪好深,我個仔最唔鐘意中文,但英文又唔好得去邊,真頭痕!

Hi Tak Sun moms
恭喜各位德信媽咪發財,事事如意,小朋友學業進步!, 聽教聽話, 唔使亞媽辛苦 !大家甘話!
我同老公同大b去左旅行,琴日好鬼夜返,3點訓.今朝10點返工.
hidemode 如果可以唔做真係,唔好做,好似我以前exjob,比果死 變態仔鬧到眼耳口鼻跌落地,而+終於好d,老細好好,但又驚公司無生意,老公這幾年林縮數,想我唔做,教返個仔睇住個女,但曾經3年無做野,睇到個仔2歲半,先至頂唔順,出番來做,我老公好挑剔,我以前係屋企做到隻狗甘,no maid , 而+個工人我老公好唔like佢,同Tinkerbell's maid 一樣 廚房 油立立.其實打我老公工,佢人又挑剔把口cheap,人工低壓力大.不過我個仔而+好依賴,功課跟少d都唔得.
hidemode你甘緊張個仔d功課和考試,不如慢慢找,好老細好難找+!talk to you later.

Dear Tak Sun Moms,
亞仔話德小3月5日派考試result,唔知係唔係有名次,即考第幾.我亞仔有時好醒,有時係豬頭丙.好担心.
我想問近期中學好多改革,第日可誇區選校,機會都很大,以前貪德小果區嘅校綱好,e+有無影響??例如沙呂出來選九華,比以前是否機會大左???
‹ 上一主題|下一主題