用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁
樓主: f0569
go

德雅 vs 九龍塘小學 vs 陳守仁 [複製鏈接]

有中學support 都要睇什麼中學, 好似男/女拔會讀番自己中學, 而德雅小學叻果班, 就唔選自己中學, 先至令佢地收唔夠8成band1 學生, 要辦中文班, 當然唔影響小學教學質素, 因課程年年都差唔多. 但唔多唔少, 會有人覺得, 以前最worse都有間全英教學既中學收番, 但而加唔同了, d 家會擔心個小朋友編入中文班.   

原帖由 goodmama2003 於 09-12-16 13:04 發表
古時的人打仗. 都有 " 背水一戰"的策略 ,給士兵知道,後面是條河, 沒退路, 只有向前沖,你才會有命生存, 退後= 死. 通常這樣, 軍隊都會大勇而勝.

其實, 沒中學又如何 ?
如果沒中學, 那就要更加給心機去讀, 我地的目標 ...

好多TSL p6家長都透露過, TSL學生扣門叻, 英文好其中一個因素, 如TSL個個都係英文叻, 其他科係唔掂, 都比佢地how到門成功, 你真當 d 中學校長係傻嗎?

不過幾好既私小or直資, 點有自主權收生都好, 都有機會收到些成績唔好既學生. 好像一位tsl家長女兒十分聰明, 但成績很差, 因女兒上了小學後發現有讀障的.

而私小係好有彈性甘將 d 唔達標學生, 多留一年, 特別係成績好果幾間, 如九龍塘幾間私小都係一科主科不合格, 便要留級, 即多交一年學費.

記著 TSL 好少留班, 因無位比學生留.  

原帖由 cecichan 於 09-12-16 16:27 發表
唔駛講緊係kts 啦! 校風好品得好, 成績平均, 地區派中好.
陳守仁只係英文好其他科唔得學生成績相差大, 地區派英中唔夠多...只是近年多人去考所以出名呢...(因我有朋友的女女讀此校所以知少少)
德雅校風都好好品得好, ...

其實樓主覺三個都好, 先至post出來.
真係三間都各有好處. 德雅 d 學生會係乖乖型, 始終係修阮學校.

九龍塘小學, 係運動方面表現好, 學網一流, 以前九龍城網band2派到英中.(因現在不再講英or中中學).   

TSL 英文強, 而且學費平, 比較受歡迎.
‹ 上一主題|下一主題