用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
樓主: smallfoothk
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:47
好多家長覺得愉快學習係死路一條, HKUGA已經出左成績, 不過不失, 都有一半入U (愉快學習+無放棄任何學生情 ...

Charlotte_mom

KUGA 今年考DSE既學生, 小學是不是港同升上去?
朋友個兒子, 小一已在港同讀, 天天功課少, 考試叫評估. 現在中三如是, 天天都HEA住讀, 每天都有時間打機, 因功課少.  但校成績很好, 當然讀書講天份, 不過現在中,英,通講語文根底. 愉快學習 + 學校不放棄, 係咪就可以?
我知D係名校讀既小朋友 , 之所以O甘叻, 係後面有個虎爸/媽.

我不覺- 愉快學習係死路一條, 不過我朋友D仔仔女女, 讀D熱滿科, 無一個唔係讀到就死, 一個讀 MUG MUG 金融, 一個讀建築.....     

j2baba 發表於 12-12-2 10:33
我覺得DB&九華可能是1類,LS (& DG?)可能是另一類...

此外,看見不少有insight的家長在討論“校不谷人 ...

我之前睇過一本書, 教人點樣可以係考試拿高分, 考到好成績, 最後一個CASE, 講一個男仔很喜歡考試測驗, 拿到高分, 是人生一大樂事. 一日無測驗就周身唔自在, 起曬風"難",  睇左甘多親子書, 覺得最有趣的一個方法.

有一個日文老師, 有個同學問如何學好日文, 老師係中國人, 講一口好地度既日語, 老師甘講: 第一要愛上日文, 日日食日本棻,(學日本菜既日文), 日日睇日本MOVIE, 改過日本名. 當然最好去埋日本讀書.  

Yanamami  禁都要個小朋友有d資質羅高分, 試過果种感覺先會get hooked. 有d從來都中中庸庸, 未試過勝利既滋味啊~~  發表於 12-12-3 08:03
smallfoothk  第一要愛上日文, 日日食日本棻,(學日本菜既日文), 日日睇日本MOVIE, 改過日本名. 當然最好去埋日本讀書+識番個日本女朋友 發表於 12-12-2 17:34
‹ 上一主題|下一主題