用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

讀st mary 中3既朋友講, 老師說今期考第一既, 係來自一間深po岡一間小學既學生. dgs & st paul 就唔清楚.
讀st mary既小朋友係小學階段全級排名26名-40名, 直升上中學, 但到中一之後, 名次考得好後, 數學考第尾, 中&英成績都唔好, 原因可能小學與中學既讀書方法唔同了.   

原帖由 judy 於 09-9-30 12:34 發表

唔信!

st mary 既家長係 bk 比較隨和, 所以係度多講兩句. 我兩位同學的小朋友正在就讀, 不過有d已差不多中學畢業, 所以有聽她講吓學校情況, st paul 係香港區不熟, 而dgs 係bk 有好多就讀家長發言,  好像樓主都是其中之一, 所以不用多講.

st mary 中學之前收生方法, 小學部只說80名內較安全, 而天神有一部上去, 自行可收幾十人女孩包括校外生,抽入去外生很少, 聽說學校注重成績, 部份外來生係全級第一.  我想全級第一既小朋友實力難以估計even佢來自一間平凡的小學.但而加 st mary 同天聖係直升, 收外生既人數會少了, 情況會唔同.      

之前個例子, 佢亞媽同我講, 為了"濟"入去80名, 3科都用兩位補習老師 or 2間補習社, 上到中學後唔想個女太辛苦, 減少了去補習, 成績差了; 最近多番1/2補習班要去. 不過始終中學課程要0活, 不像小學死讀可以上位. 而佢個細女沒有補習, 因已一條龍, 佢想暫時休息吓喎!

這些是朋友例子,不是每個st mary 既小朋友都要甘, 另一位同學佢一直都無做野, 教番兩個女, 成績仲很好, 沒有去補習, 只是去學彈琴.  

st mary 既程度仍然很好, 請d家長唔好胡亂說她程度大不如前, 之前我朋友個大女是考入, 而到細女就用"分"入去, 所以朋友說小朋友質數無甘好, 這都是每間(津)傳統名校所面對問題, 不是st mary 一間.佢既課程基本上無唔同.

而她中學的程度更高, 公開考試成績一直有保證. 而轉了一條龍之後, 仍否一直甘好, 現在沒有人知.        

原帖由 judy 於 09-10-2 09:04 發表

咦,dgs & st paul 唔清楚?少見啊!

我都知中小學唔同,小学全級第一,中學包尾也不出奇。但我認為好象St Mary咁嘅學校,自己的学生應有一定的水平。 ...

sorry!我要補充, 個小朋友係4年級下學期先開始, 慢慢+上去, 數學就5年級一間補習社, 5年級下學期+多左一間. 不是開始就甘多補習. 不要"客"親.
而另外一個朋友個仔就讀x拔, 入去第一年就同我講, 知唔知點解x拔d小朋友 甘叻?
//因佢個仔好大部分d同學,閒閒地有10/8個,補習老師!//
佢係甘講, 我係甘聽, 不要質我, 質疑我, 唔該!

原帖由 judy 於 09-10-5 09:32 發表

好得人驚!

我以前係外國讀書時候, 大陸d同學同我講, 你地香港人邊度有我地d大6人讀書甘叻! 你地香港人讀4個鐘, 我地8個, 你地讀8個, 我地可以天光唔訓甘讀, 香港 d學生只可以天光唔訓甘打機......

原帖由 hui3328 於 09-10-5 16:24 發表
以個人的經歷, 小朋友是否讀到書, 天資及努力起碼佔咗7成, 家庭2成, 學校最多佔1成.

本人出身於大陸農村, 12歲才移民來港.  被大部份的香港學校拒收. 由ABC學起, 會考一樣考到6條A. 取得知名大學及碩士學位

現任 ...
‹ 上一主題|下一主題