用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友 ...
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

all mami,

see you!

ElainAioilia,

學校 email收到, 1個成3x, 睇到眼都大。

D扁豆, 最高果棵有功課紙 7 格咁高, 不過有d都係生了少少牙就唔大, 一共有9棵。

食嘢快過子聰都幾難, 唔最尾已叻叻。

掘蜆
日期 : 6月6日(日子暫不會變,因為要睇潮汐)
時間 : 下午(大約食完午飯出發)
地點 : 銀擴彎或者去新地方。
工具 : 自備
備註 :記得一定要帶傘/小摺椅,帶定幾個垃圾袋去裝自己D手袋,因為地下係好濕既!搭車去之前係東澮城地牢既taste買定野食野飲,買多兩支水都唔怕,因為好熱會飲好多水!最緊要當然記得買定掘蜆工具啦,吉之島$10店有好多款,唔想買既可以係屋企搵d舊鑊鏟,總之一定要好硬既野,用膠工具或小朋友沙灘工具一定掘唔到的。
報名人數 :
1. 626mama (死....可能唔得添)
2. 天 藍
3. ElainAiolia
4.
5.
6.

果日要去旅行, 今次輪到我唔參加得。  
(snoopyhk)

ElainAiiolia,

今個星期六我要去整頭髮, 你比Jason爸爸啦, 到時你問佢比錢啦, 唔該晒。

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-29 08:38 發表
Dear all mami,
尋日上晝原本幾好天,仲諗住下晝帶子聰去圓方附近踩單車,點知 .................. ,唯有取消行程。

snoopyhk,
hongmimi 已比 o左 d 掘蜆工具我,星期六我帶埋比你 la。 ...

626mama,

多謝邀請, 生日會係下午2-4點呀, 最遲2:30到啦, 因我6/6生活xx要走堂, 如又走堂就唔知點補堂啦。

其實上次Michael生日時, 我已買禮物比軒軒了。

原帖由 626mama 於 09-6-1 11:30 發表
天藍,

上次子聰攪生日會果度呀
青衣"明愛長康兒童及青少年中心

ElainAiolia,

昨日原本我地都係去西九龍長廊踩單車的, 不過之前去了elements上面之空中花園遊樂場玩吓先, 諗住得細佬3點飲完奶先去, 但雖然無乜太陽, 我地d大人就好鬼熱, 可能海邊好風d, 所以最後我地決定去了食雪糕, d細佬都冇因為冇得踩單車而唔開心。乜西九龍長廊有小朋友玩
嘅玩具屋、千秋等,等我遲d再去玩先。

『而比你估仲 o既就係 snoopyhk 比番你』
我唔明白這句說話是什麼意思呀, 可否講清楚d?

Hongmimi / ElainAiolia,

買扒唔該晒兩位, $20有兩件, 真係好低呀。

諗諗吓好似都冇多謝你送本練習, 多謝晒。

626mama / ElainAiolia,

你地會否買暑期圖書呢?我問咗老師, 話唔一定要買, 不過$2x一本好似都唔貴, 不過如果買, 係買幼兒班果套。N1K1, 有冇呢d嘢呢?

ElainAiolia / 626mama,

BAD NEWS

今晚你地返屋企睇手冊時, 你地會發現學校有人有手足口病, 果個就係Jason呀。

昨天早上爸爸見佢對腳有好多粒似蚊咬的地方, 冇理佢, 又冇同我講, 到晚上回家時姐姐就再話比我聽, 我都以為係比蚊咬, 幫佢止痕膏, 後來佢再同我講對手都有幾粒, 我就有少少擔心, 即上網search有關手足口病的資料, 因星期六發現佢口裡有痱痴, 不過佢一直都冇發熱, 又唔會冇胃口, 一齊正常。當爸爸9點幾回來見到, 就話要立即睇醫生, 去咗港安, 醫生確診係手足口病, 比咗4日假佢, 即放到星期五。

手足口病係冇藥食的, 要等佢自己好, 之後口裡潰瘍嚴重, 胃口可能會變差。

請留意子聰同軒軒有冇以上病症, 主任話特別要留意小朋友胃口有冇變差。希望Jason冇傳染比佢地啦。

真係唔好意思啦要你地擔心, 今日見Jason食嘢都有胃口, 希望病毒已傳幾人才傳比Jason, 所以病症唔明顯。

我已帶Jason到我家姐屋企宿營, 希望減輕傳比細佬的風險。

帶口罩我都有問主任, 我還以前流感高風期後, 所有學生一直有帶口罩返學, 但主任話係冇強迫他們帶的。

原帖由 626mama 於 09-6-2 15:37 發表
snoopyhk,

妳都唔好擔心,我老細個女讀稚兒院時,都試過幾次,原來沒有藥食架,妳地真係要小心JASON同細佬要分開唔好傳染到呀。

我剛剛打左電話,話比婆婆知,婆婆話唔怪得知,今日軒軒放學特然帶口罩,問軒軒,軒軒話學校有手足口病 ...

All mami,

多謝關心, 今日都係差唔多, 不過起碼冇嚴重到, 重食得, 冇發熱, d粒粒都冇多到, 只係痕d。我家姐住香港區, 昨晚我都唔敢去探佢, 怕佢要跟我走, 只係同佢msn和講電話, 佢都好叻, 冇話要走, 佢同2個表姐玩得好開心, 我家姐就讚佢可以自己照顧自己, 重話一日上落大斜坡共四次, Jason還問點解咁多樓梯的。

今晚放工我會去探Jason, 希望佢唔會話要走啦。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-3 09:28 發表
snoopyhk,
今日 Jason 好 d 未?咁你兩公婆咪好忙 o羅,又要去睇 Jason,又要返工,仲要揍細佬,你家姐住得近唔近你哋?你哋都要小心身體,休息多 d,唔好搞到連自己都病埋。 ...

天藍,

多謝關心, 我都覺得Jason有大哥的風範, 佢今次的表現我都相當滿意, 一點都冇哭, 一點都冇扭計。

我昨晚去咗探佢, 只係雙腳d粒粒少少痕, 其他完全冇問題, 我會星期五帶佢回家。而我擔心的問題都冇發生, 我同佢講, 今晚同姨媽訓, 叫佢要乖乖, 佢冇出聲, 但我見佢個咀有少少扁扁地, 好似想哭, 不過好快就正常番, Jason真係大個仔了, 佢知道自己暫時唔返得屋企, 怕傳比細佬, 只好聽媽媽話, 所以冇問點解。

話時話我真係有點懷疑Jason係咪手足口病, 想帶佢睇多次醫生, 你地有冇意見呢?

今個星期六生活xx原本已請假, 而星期日返主日學都會請假, 應該星期一會正常上課, 但會叫Jason帶口睪。

原帖由 天藍 於 09-6-3 14:21 發表
snoopyhk,

Jason果然係大哥哥好堅強! 希望jason早日康復!
好d回家!!!

Ms Karen 來電, 了解Jason的病情, 她也有點奇怪Jason冇水泡, 因如結疤後就可知道病情已好, 不過Jason沒有, 唔知係咪好番,為安全起見最好比醫生確認病已康復才回校。
Jason星期一都唔知返唔返到學, 明天no way!!

原帖由 626mama 於 09-6-4 16:53 發表
EalinAiolia,snoopyhk,

記得明天穿綠色或藍色衫番學呀!

你鼻敏感又發, 近期d天氣都唔穩定, 小心身體呀。

要做手術割薄鼻膜, 我同事之前都做過, 做完都有鼻塞, 只係好咗少少, 另學626mama講, 會否遲些又厚番呢。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-4 13:35 發表
snoopyhk,
Jason 真係大個仔,我都要比三個叻佢。

若有懷疑,我都認同你話齋,再睇多次醫生當覆診。

我都衰咗,今日去請醫生飲茶,因不停流鼻水,呢兩日仲勁鼻塞 o忝,醫生話我傷風兼近來天氣差 o既關係,鼻敏感又發,所以除食藥外,仲 ...

天藍 / ElainAiolia,

重有6日舊工人要走啦, 到現在佢都肯做嘢的, 不過佢有好多好多行李, 上星期六剛帶走一個28”喼比佢家姐, 昨晚又見佢有一大袋紅白藍話寄番印尼, 原來我間屋都好大, 又或者我比咗好多地方佢收嘢。你d工人走時, 有冇咁文誇張。你地有冇check吓佢帶咗乜嘢走呢?不過我都冇, 係佢叫我睇, 我心諗點睇呀, 你都放好咗。

Jason好番晒啦, 星期五同咗Jason睇醫生, 醫生話佢對腳d係蚊咬, 口裡係飛痴, 手同腳d粒粒就冇晒, 我再問醫生佢之前算唔算係手足口呢?佢話3日前唔知, 現在就唔係 (之前唔係睇佢的)我話佢冇發燒, 佢話生仔都唔一定包生仔啦(個醫生講嘢好寸的, 但好有料).不過總算好番就安心了.

多謝各位的關心.

Jason今日有返學, 我問返c6Jason返學時, 有冇同老師講番, 點知佢話我只係帶佢到門口就走了(未訓醒), 我就話佢有冇攪錯, 咁都得, 不過我有寫手冊。

還記得你說過你朋友用電動電刷可以刷走d牙垢嗎?我找咗好耐才買到支兒童電動電刷, 只係同Jason刷了一次, d牙垢就冇咗好多, 真係唔該晒你報料。

你去咗邊度掘蜆呀? 星期六我地去了昂平360, 回程時見到東涌附近都有得掘, 有成百人係度呀。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-8 08:48 發表
6/6 我同我家姐 & 朋友去 o左掘蜆,我哋唔係玩 o左太耐,大約個半鐘左右,收獲唔太多,但隻隻都好大隻,相信你哋之前會多過我哋,果日我見唔係太多人,我亞媽八卦走去問 d 專業阿嬸點解佢哋咁多 (其實佢哋都係得半 ...

Jason 尋晚冇講要帶薯片返學校比螞蟻食, 佢只係同我講佢冇螞蟻課本。

支兒童電動牙刷係萬寧買$99, 係百靈牌的巴斯光年, 我都想搵mickey, 因為Jason最喜歡mickey。不過買咗後我朋友話係吉x島見到買$29x, 之前去過見唔到有。米奇電動牙刷係有音樂的, 可以幫小朋友刷牙時計時, 而且係义電, 而巴斯光年就係最普通的一支牙刷, 用乾電, 但兩款都可以換刷頭。 不過平平地比佢玩吓先, 佢唔用就好晒了。

原帖由 ElainAiolia 於 09-6-9 08:42 發表
snoopyhk,
Jason 好番就好 la。 Jason 尋晚有無同你講要帶薯片返學校比螞蟻食?子聰同我講話要攞一塊,我比完佢之後,我見佢攞住筒薯片係咁食,都唔知佢講真定假

你支兒童電動牙刷幾多錢?因我係屋企樓 ...

天藍,

逢星期六晚我都要返團契, 上次話去得係剛剛放假唔使返, 我都好想去的, 我會找個星期日下午去一次。

Hongmimi,

聽你講東涌都可以一試, 但當然銀礦灣會好d。

原帖由 天藍 於 09-6-9 09:21 發表
snoopyhk,

Jason好番返學就好啦! 今個星期六昊藍見到jason
啦! 昊藍好掛住jason, 上星期昊藍成日追問我jason
去左邊?! 今個星期六jason係咪會同我地一齊掘蜆???

...

All mami,

昨日新工人已到港, 現在係Agent家暫住, 昨日同佢驗身, 今日去取身分證同去領事館聽嘢, 將會星期四到我家, 心情有d緊張, 希望兩位少爺都肯跟佢啦。

pcdogxx,

祝妳生日快樂, 身體健康!
‹ 上一主題|下一主題