用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法?
go

請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法?   [複製鏈接]

爸爸上學去 發表於 19-8-15 15:15
請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法呢?因為SPC成績已經去到1A-1B組別,而DB就依然係企係1B狀態不變!咁睇未 ...

其實DB點解攪極攪唔掂DSE, 如果賴中文,人地DG初初都跌啦,而家中文已追番晒上來,DSE中文4+都80+,直呈中文勁, DSE成績亮麗。
如賴D叻人去左考IB, 咁人地SPCC都係1/4叻人去考IB啦,人地DSE成績亦好好。
如果話IB才反映DB實力,咁人地GSIS全部人考IB, DB最「適合」1/4去考,今年平均分仲要GSIS高D。
咁理論上DB咁 highly selective , 成績各方面真係可以再好D,課程方面應該要改善下。

Kmee@@ 發表於 19-8-19 10:07
我是DB用家,其實學生叻同學校冇乜關係,有部分學生好勤和勁補習,學校老師大部分都不教書,讀完等於教完 ...

完全明白,不用氣餒,其實好多名校都係咁,外面輕鬆,內裏自谷(補),老師都知,大家happy,跟番遊戲規則。
到學校太「着緊」,陣間又比人話「狂谷學生」,就不好了。

retriever 發表於 19-8-19 11:41
"咁人地SPCC都係1/4叻人去考IB啦"

呢間應該唔係勁人先讀IB...

或者唔應該用「叻人」呢兩個字,應説1/4「適合」讀IB的同學,適合就事半功倍了。

Kmee@@ 發表於 19-8-19 11:56
是,好好好好好多。

先不計師資和mindset,去到外國,冇得出外補習,老師自然有責任,教到你識,香港,變成是補習的責任

vincenthocs 發表於 19-8-19 12:22
回覆 annie133 的帖子

聽聞DG小學都是一樣的

老老實實,其實間間自稱happy, 但D家長又緊張成績的,都一定係咁,這個世界是沒有免費午餐的。

Kmee@@ 發表於 19-8-19 12:29
唔係淨係話教到你識就算,幫你改功課都好認真,香港D老師大部份係唔改,你隔離位同學互對答案或比張答案紙 ...

咁真係好求其,我地以前D老師已經係咁,咁D學生長大了做老師又係繼續咁。

vincenthocs    發表於 19-8-19 13:49

Sheep06 發表於 19-8-21 18:57
DB 仔成日說自己是 the best of the best

有D野,自己覺得係就係
‹ 上一主題|下一主題