用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! ...
樓主: Catpig
go

打氣區:暫時還沒有offer的小朋友家長,振作啊! [複製鏈接]

我,係其中一個失落嘅媽咪,可以點?振作呀!前路漫長,冷靜思考下一部應該點做,千祈唔好氣餒,加油、加油、加油!!!
   0    0    0    0

我哋嘅心肝寶貝只得五歲,最基本是希望他們健康快樂地生活,如果有一間好的小學讀當然好,如果命運安排他們不是那些诐選中的幸運兒,我哋做家長嘅惟有要做得比其他家長多啲吧,如果出年9月前有offer,就當做有bonus吧!

謝謝!我也希望我的女兒能和她一樣幸運!

原帖由 ziyi 於 09-10-29 17:20 發表
不要氣餒,有家長說她申請了很多很多學校,間間都reject,唯一一間是SPCC
我相信一定會有一間最適合的學校for your kid

多謝咁多位Daddy 同 Mammy比我正能量,我知道我不是孤獨一人作戰。

有時撞到亞女的同學家長們,知道某某有幾多過offer時,內心是酸酸的,躲在家中廁所會哭得很厲害,不過就唔會比亞女知。

有時會怪自己是否沒有為亞女做好預備功夫,好內疚好內疚,自己嘅決定好似累佢一生咁..........sigh............. 我突然有少少頂唔順...... .........可能係深夜吧.............希望在明天,right?

原帖由 Joycemom 於 09-10-30 16:04 發表
我只是幫我囡囡報了兩間直資,剛有一間有second in 的機會,但知道競爭十分激烈,會抱住給囡囡一個去見識的心態參與,如果失敗就參加大抽奬,去叩門,或 升小二時再考,機會真的很多,變數亦很多,唔好為了一時的失意影響情緒,會影響小 ...

Codi,

默默支持你,盼望你仔仔可以讀佢喜歡嘅學校!
‹ 上一主題|下一主題