用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝派了兼收位啦
go

我囝囝派了兼收位啦 [複製鏈接]

我個仔又係啱啱開學,初初果兩日又喊又唔聽話好失控,呢幾日完全分離反而乖啲,又可能熟左個環境同兼收老師啦,無咩點喊喇,今日肯自己食飯添.不過都係唔識控制情緒,希望第日會好啲啦.

我仔呢間正式兼收位係九月開始,但我怕佢適應能力唔好,所以比佢早啲番學,趁兼收位老師得閒啲,同佢玩熟啲,第日教佢都容易啲.
原文章由 garytai 於 07-8-11 16:12 發表

點解你地咁快可以開學? 係咪舊年讀開? 囝囝將會讀果間話要1/9先可以入讀!

你意思係言語治療嘅堂?老師都希望家長盡量出席,學下配合係屋企點做.可以的話梗係想次次去啦,睇下到時時間點,公司得唔得.
原文章由 kikiboy 於 07-8-11 17:54 發表
我囝囝都係9月開始入兼收位, 佢係呢間學校讀左一年N1, 8月已升K1, 但兼收位9月先開始. 言語治療師2星期到一次, 你o地學校可唔可以俾家長睇上課呀? 你o地打唔打算每次都去睇上課呀? 我間家長可以睇, 我好希望可以 ...

可以問下學校兼收位情況,有啲兼收位老師唔駛教其他班,可以多啲時間睇住兼收位學生.
原文章由 amon28 於 07-8-15 14:36 發表
多謝你們報料同意見,我個社工咩都唔肯講,好似咩都唔知,只叫我自己去睇學校.我都有聽過基督教服務處幾好,所以我心目中都有攔宫塘個間,昨天專登請假去睇心目中的幾間學校,近屋企有明德和厚恩,遠有樂緻,彩明 ...

我之前排第一志願果間個兼收位老師就係話無教其他班嘅,不過實際都唔知佢係點安排.可惜呢間好多人排,而家都好似到06年1月乍.
原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-17 15:04 發表
有咩? 一間學校只有6or12個秉收位, 仲要散佈咁多級咁多班, 如果個老師只睇果幾個小朋友, 咪好難安排?

有家訪呀?又幾好喎,即係佢地有心了解個小朋友啦,我果間好似無...都無聽佢地提過.
所以與其話睇學校,不如直接問下兼收老師係學校嘅情況仲實際.
原文章由 garytai 於 07-8-17 21:00 發表

聽人講有d學校的兼收老師要做埋行政d野, 根本冇時間做兼收小朋友的野, 有等於冇...

尋日兼收組老師應該黎家訪, 約了四點半, 但係過左時間都未到, 我就打電話到學校, 老師問唔係20/8咩? 我話我一定唔會俾 ...

讀兼收位,真係好睇彩數,派到好學校仲要遇到好老師∼∼
samesame,仔仔都係有進步呀?想問下點樣可以轉第二間?唔駛重新排過嗎?
原文章由 samesame 於 07-8-18 14:50 發表
HI, 各位,

其實我仔都讀左一年兼收位,間學校係有12個 I 位,即係有兩個兼收老師,但我發覺佢地都好小主動同家長講番小朋友係學校既表現囉,次次都係家長自己問返,講返岩岩過去既一個學期,負責我個仔既兼收老師, ...

[ 本文章最後由 llcathy2004 於 07-8-18 19:53 編輯 ]

hihi~~你地小朋友幾時開始有訓練呀?家訪係咪間間兼收位都有嘅呢?我間老師仲未同我講...不過我so far都覺得佢對仔仔幾好!

番playgroup果啲若果係無特別需要嘅小朋友家長,佢地啲要求可能同我地唔同喎.
原文章由 軒軒媽 於 07-9-7 23:40 硐表
今早收到社工電話話有位比亞仔啦!
1516又唔係第1志願, 有冇媽媽知道路德會長青幼兒園好唔好呀?
第二個Topic d 媽媽返完Playgounp勁彈呀!

請問你地小朋友係咪日日都有i位嘅功課拎番屋企架?同埋ii位老師做完第一次評估有無比番你地睇個報告同講解黎緊嘅訓練內容?
原文章由 chrisfungsy 於 07-10-27 00:20 硐表

軒軒媽
你阿仔最後有否入讀路德會長青幼兒園, 那你第一志願是那一間?
我都是住青衣, 阿仔現讀青衣仁濟K1 I 位.
並剛剛見了 言語&職業治療師. 評估後是 DELAY 半年. ...

hi chrisfungsy,當然記得,我地通過電話~~得閒可以打比我/出黎玩下呀.
我仔而家係葵涌讀緊i位啦,不過無功課,所以想問下大家囉.佢個i位老師又係班主任,唔知咁會唔會無日日個別訓練呢?(其實我覺得個老師同校長都幾好)
原文章由 chrisfungsy 於 07-10-28 00:03 硐表

Hi cathy

你好嗎? 記得我嗎 ? 你小朋友決定係將軍澳or葵涌返學?

有功課拎番屋企for 1 week, 一星期report一次給i位老師小朋友做到/協助下做到/做不到. 老師期望家長天天訓練抽時間訓練小朋友. 用具由老師提出.

...

我應該會去葵青果個,到時見.
原文章由 chrisfungsy 於 07-11-9 09:27 硐表
我會去自閉症幼兒訓練 (1) & (2), 可能有機會見到你:

christina,check pm pls.
原文章由 chrisfungsy 於 07-11-20 01:03 硐表
今日到油麻地兒童精神科見心理學家, 感覺不錯.
9:30到達-登記
9:45-10:30 見心理學家 Dr. Chan
他仔細地觀察&問了很多我們的背景, 測試囝囝, 過程中沒有令你感到難受, 態度友善. 回想一年前見健康院醫生, 真的不好受 ...
‹ 上一主題|下一主題