用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!!
樓主: 奀豬mami~~
go

岩岩升左主流小一.....我已經想死!!!!!!! [複製鏈接]

想請問各位過來人,自閉傾向孩子是否較難適應活動教學(規範無咁清淅)?但傳統學校又多數好多功課,應該點簡?你們的孩子是讀傳統學校嗎?可比啲意見嘛?(葵涌附近)
原帖由 HayBMum 於 08-11-7 05:01 發表
Hello micheyma,
我都有你的煩惱,阿仔的社交能力弱,雖然喜歡跟同學仔玩,但除非玩佢好鍾意的遊戲,否則好多時玩玩下就會諗起自己喜歡的野,然後就似各有各玩。有時我問阿仔為什麼不和某某玩,他會說:我唔知點同佢講,我覺得好難。 ...

thanks haybmum & 承承媽媽,
我就係未攪得清楚,阿仔似係後者,唔係好守規則;但好多時比佢實踐過嘅佢又記得好啲,有興趣嘅更好,同埋我估活動教學會啟發到佢思考多啲.(係咪架?)
原帖由 HayBMum 於 08-11-12 00:32 發表
llcathy2004,

我覺得視乎孩子的學習模式,有些小朋友需要以活動和實踐去學習,有些就要有清晰明確的指示和模式,而就自己認識的特殊小朋友當中,後者居多,但亦並不代表他們不適合活動教學,反而很多是其他因素影響,譬如課室秩序 ...

tintin,都有啲似你仔仔,好活躍,有興趣嘅就會好專注.而家學校嘅專題研習,佢參與度唔高(可能係你講嘅唔明老師問咩/唔叻表達),成日會講自己鍾意嘅野.有張椅比佢會坐得定,但到活動啲嘅時間就會走開唔跟大隊.早幾日去參觀啲展覽館,佢就唔跟住老師排隊聽講解,自己行開睇第二啲野,咁點學唔到野.
原帖由 tin_tin 於 08-11-15 23:54 發表
llcathy2004,

我仔仔幼稚園和小學都係活動教學模式學校讀, 頭果幾年老師的評語麻麻, 因為佢在討論/分析的環節唔明白老師的提問, 有時會答到離晒題, 係度講自己喜歡ge topic. 所以在選小學時都15 16, 唔g俾唔俾佢讀 ...

訓覺了....閃!!!
‹ 上一主題|下一主題