用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應唔應該強行去外國留學
樓主: 脹爆寶
go

應唔應該強行去外國留學   [複製鏈接]

想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有最少一科不及格要補考,當中有,人是兩年前IB 得很高分的人。如果補考不合格,便要留班。

樓主,我有以下建議:

1)認清自己想讀什麼先,PT, OT nursing很不同。

2Asso Degree 駁上香港PT or OT 機會應該很微。

3Sport Science or Sports Therapy 駁上PT Master 有很多未確定因素。如果冇2.1 Honor 很難找PT Master, 而且要共花五年時間。

4)會否試下報英國大學clearing 的位,亞囝有同學是clearing 時才收到offer.

5)無論讀什麼,你都要努力。PT 一定唔易讀,而且要求英語水平比一般科目高。亞囝有些科是考oral exam, 出去實習也要全英語對話。

6)錢很實際,唔夠會很大問題,對你同家人一樣。讀PT 可能冇時間去做,part time. 你要考慮清楚。(亞囝兩年用了60萬。)

回覆 脹爆寶 的帖子

我囝仔當年也只考了

普通ielts, 在8月尾才考番UKVI 既

ielts.  

AGENT 話

UKVI 既

ielts 是用來申請 VISA, 學校可以接受

普通ielts的成績.

你問清楚好D

亞囝適應力非常好, 好快適應到.
佢話除左要日日講英文之外,

同香港生活差唔多.

‹ 上一主題|下一主題