用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 港同
發新帖回覆
go

荃官 vs 港同 [複製鏈接]

如果有得揀,老闆會點揀?
   3    0    0    0

荃官 x 3
荃官特色:
~雄霸新界西五十多年,未試過考第2(叻過月娥)
~未有太多跨遠區學生,但有極亮麗全港性 band 1 top school DSE 業績
~路德圍美食這麼近
~有精英班
~知名校友: 張竹君、梁榮武
~校風樸實、女生較多
~集荃灣線、屯馬線、九巴網絡三大樞紐
~毗鄰六大商場(綠陽坊/愉景新城/荃灣廣場/如心廣場/荃新天地/海之戀商場)

twhkleung    發表於 24-4-3 08:25

唔試/唔搏,唔知自己有幾多斤兩。所以近幾年,開始多左人捨荃官而勇闖各區,認識的真實個案計有:
~九華
~德望
~庇理
~瑪利曼
~英華(男)
~港華
~聖瑪利
~赤提
~英皇
~聖若瑟
~聖保羅(男)
~長天
~聖芳濟(九龍)
~協和
各有原因莫問人,願意跳出 comfort zone, 已經鼓起頗大勇氣。

BACY 發表於 24-4-3 11:17
未試過考第2呢層...新界西仲有間林護
林護唔出,誰與荃官爭峯? 想當年,荃灣聖芳濟亦曾經力壓荃官,仲搶走左唔少男丁㖭。每當變幻時,便知時光去? 我反而好想問,點解林記唔考慮轉直資? 因為荃葵青區等左咁多年,一間直資中學都未出世, why?

twhkleung    發表於 24-4-3 13:32

hiuching8 發表於 24-4-3 13:39
好明顯因為區內中產不足,荃灣西站未發展之前,貴價大型私樓只有灝景灣同盈翠半島
...

荃威花園初期,背山兼遠眺海,曾經吸引勁多中產家庭,尤其是教師。
綠陽新邨入伙後更加唔駛講,教師/公務員佔大户。
海濱花園亦多公務員家庭,尤其是紀律部隊。
強烈要求蔡若蓮還荃葵青一間直資中學。

gracelam 發表於 24-4-3 14:00
荃葵青區最近直資都深水埗

所以 YWC 當年突然轉直資,攪到滿城風雨:
~深水埗街坊要求還我零學費 S1 位
~荃葵青街坊熱烈歡迎兼瞓身入表

gracelam 發表於 24-4-3 14:28
當年我諗住幫阿仔報3間直資, 另外2間舞雷公咁遠, 最近嗰間YW記錯deadline 日期錯過咗我呢個阿媽 ...

~凡事皆因緣。有緣能相聚,無緣擦身過。
~YWC今天已佔1A 一席,要多謝三個人:
1. YWPS Snoopy 校長,將英小打造成少林寺兵工廠,升中面試時人見人愛, 帶旺埋 YWC
2. 2021年誕生首名 DSE 狀元,親生仔&冇跳船,最佳宣傳效果!
3. 校友許冠傑,仲特登為創校200周年而創作「天地人」 mv,十分正面的兄弟情表現

cafeva 發表於 24-4-3 15:27
籌得幾多呀... 都希望QC 可以keep到.

CC攞政府資助加每月7K... 無得比

某直資男校(學生人數約1k),每月學費$4k+, 扣除基本開支,每月最少淨袋$1 million, 仲未計政府的固定津貼,尼盤生意真係吸引,最大得益者唔係學生或老師,而係辦學團體。如果再加埋專業公關團隊,如虎添翼,錢會繼續嚟!

PTL_L 發表於 24-4-3 18:38
可以咁用條數㗎咩?收咗學費同資助唔用起學生身上?
一文比大家睇睇直資計劃這盤生意的重點回憶

https://std.stheadline.com/daily/article/2326503/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E6%A0%A1%E5%85%A7%E9%83%A8%E7%A8%BD%E6%9F%A5-%E6%95%99%E5%B1%80%E6%94%BE%E5%AF%AC%E5%85%AD%E5%B9%B4%E4%B8%80%E6%AA%A2

反思直資機制 給家長真選擇
https://paper.hket.com/article/897297?r=cpsdwa

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊