用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1L Kent Road (pm) Class
go

K1L Kent Road (pm) Class [複製鏈接]

貢獻勳章

My son is also K1L, nice to meet you!

貢獻勳章

根據我大仔的經驗,每班只得兩個老師,分別為正副班主任。而第三位應該係音樂老師,並唔係長駐每班。

希望各位 K1L 的家長多來傾下,互相交換資料,而我亦可將大仔的經驗與大家分享,唔駛大家”盲摸摸”!

等我講先啦,亞仔話老師教左佢地:

1) Stand up & Sit down ,仲做埋動作;

2) 唱歌,但亞仔唔知唱乜野歌!

3) 睇電視,有飛機睇 (係咁上下啦)

你地BB又點呀?

貢獻勳章

每日放學,我都問亞仔:你今日學左D乜呀?玩左D乜呀? 但衰豬每次都話:唔知呀、無呀等等。

早兩日中秋,我又再問,佢答我:我地餵魚。我再問佢:你地用乜野餵呀?係唔係用餅乾呀?佢答我:緊係唔係啦,我地用魚糧嫁,傻豬,一粒粒嫁! 真係"啤"一聲。其實我係好開心,因為知道亞仔開始適應學校生活。

今晚睇緊 "家好月圓" 時候,Jo飽一家唱緊"月亮代表我的心",點知亞仔跟住一齊唱,當然唔係咬字好清;我正想問佢唱乜之際,佢突然同我講:

月亮圓,月亮光,
好像燈籠掛天上。

憑我大仔經驗,我知道一定係學校老師教的。因為大仔在KV的時候,亦係十問九唔應,我又唔知老師教過乜,又唔好意思成日打電話問老師,咪上黎同其他家長"八"下囉。當我知道其他同學學左乜,我就會引導性咁樣問佢,咁佢就會和盤托出。

你地試下啦,知道亞仔學左乜,唔好吝惜,上黎分享下,咁就可以集思廣益。

End of report.

貢獻勳章

無錯! 在書內找到 "我學會了"的印,即係本書已教完,下週唔駛再帶。因為學校會派新書。

另外,還記得開學時派了兩個藍色 file 嗎?我就一個用黎裝亞仔的勞作,另一個裝學校派的通告及課程紙。唔好睇少果張課程紙 (每兩週一張),亞仔考試拎100分都係靠佢!

貢獻勳章

原帖由 relau 於 08-9-20 22:43 發表
謝謝回覆,由於以往住港島,所以對九龍區的幼稚園不太熟識,都是聽朋友介紹才選了kentville,你是否有仔女或親戚朋友的孩子讀過kentville,所以咁清楚。我仍未有糾收到女兒的勞作,考試/小測結果是否會派回來給家長看?

...

係呀! 我個大仔剛在KV畢業,今年 P.1(細佬 K1L),所以對學校的近況知道少少,可以同大家分享。

貢獻勳章

老實講,"派"去邊間就好睇你住邊區,報假地址果D我地唔講,就算係住九龍城邊皮而唔係咁好成績都可派去喇沙,又如何!

但你話要"考"私小或直資,就點都有D著數,始終學校係有實力。但個人認為KV的英文還嫌欠缺一些,如果諗住同小朋友讀英文小學,可參加一些興趣班(記住,係興趣班,唔係補習班,亦唔建議),打打個底。至於中文同數學,就一D問題都無添!

紀律方面,就覺得比九龍塘內另一些幼稚園好,小朋友有自發紀律,當然要家長配合,如果在家係小霸王,學校軍訓都無用。

點都好啦,來日方長,小朋友大把書讀,唔需要太急,最緊要個細路開心,否則弄巧成拙!

貢獻勳章

駛乜睇書呀! 得閒上黎傾下仲好啦! 寫書果D唔係個個有細路,得個講字,叫D專家湊一日小朋友,驚佢地嘔血都似!

Take it easy!

貢獻勳章

我個仔 Barry 之前"話"係蘋果組,而家又"話"係香蕉組,都唔知真定假。

另外建議各位媽媽,見家長要準時,最好早兩三個字到,到左之後入課室搵張凳仔坐,適當時候同老師報到。因為如果你遲到,老師就會比已經到左的家長見先,這樣,你亦唔好怪老師點解你個面見時間會有另一個家長見緊。

總之,大家都會在第一次見家長有問唔完的問題,可能會遲一些 (或會早一些)大家將就一下啦,唔好做果類 "闊太" 或 "大陸霸道師奶" (即係嘈冤巴閉,識少少果種)

貢獻勳章

我隻 Barry 仔一舊飯,問佢乜都話唔知,見大家在此開左咁多名,咪同佢套下料囉,佢先至話識得一兩個。

真係比佢激死!

貢獻勳章

係呀,上個星期派的,老師並在張紙上寫上 "27/10 交"。 Size 係半張A4 紙咁大,上面有兩塊樹葉要油顏色。

貢獻勳章

According to my experience, kids will only wear casual wear during the party day. Or they will wear Chinese style cloth if the party conduct near Lunar Chinese New Year. Therefore, denim trousers and T-shirt is OK !

On the other hand, if you want to take photos with your kid, you may take before school or when you pick them up. Because no parents are allowed during the party. Teachers will take photos with the birthday kids and will give them a hard copy of the photo. But only for the birthday kid !

貢獻勳章

KV 的活動唔係少,係無咁濟 !

我記得大仔在 KV 時,只係在 K2那一年去過一次又一村郵局參觀兼學寄信 (自己在家預先寫信封面寄比父母,然後帶錢去郵局買郵票),而 K1 及 K3 就無啦。

至於學校旅行,sorry ,KV係無o既。因為最好的親子活動就係父母放假同D小朋友出街玩啦 !

貢獻勳章

Birthday party should wear and bring:

便服 + 名牌(no school uniform is required)

私家袋 (唔駛大書包) / 手冊 / 濕毛巾 / 食物盒 (無需帶茶點) / 手巾仔

On the other hand, Mum should care that our kids will leave school early !

貢獻勳章

唔係呀,紅色果件係校褸,另外仲有件灰色的綿質外套(與冬季運動裝同一顏色)。

其實你地仲可以去國貨公司買件 "雪花牌" 的灰色扣鈕冷衫,學校無炸型 !

貢獻勳章

長短我都有,短果見係過頭笠背心(佐丹勞 kids),長果件係"裕華" 的"雪花牌"扣鈕。

貢獻勳章

Hello Vickee:

我亞仔都話佢自己轉左去橙組,佢仲話有兩個同學仔係同組,一個係 Ocean ,另一個係唐孝維。

亞仔仲話考讀字卡時,老師讀個 "腳" 字,叫佢搵番張字卡出黎,佢好快就搵到,之後全班同學仲一齊拍手掌!

貢獻勳章

回覆 # 的文章

Hello, QQLau:

你仔仔叫乜名呀? 因為Barry 來來去去都係提果兩三個同學,所以我都唔知同學仔D名!

另外,點解你仔仔成日提住 Barry呀,佢地係唔係好 friend 嫁?

貢獻勳章

亞仔 (Barry) 來來去去都係幾個名:

1) 唐孝維
2) Ocean
3) 穎欣

問亞仔,佢話唔知邊個係 Richard,不過我係唔會放過每一個機會,我一定會問多D。

貢獻勳章

我叫 Barry 仔唔好用間尺,因為學校目的都係想小朋友學"楂筆",同埋如何操控支筆,如果用間尺係達唔到目的。

小朋友讀 K1 就要補習,唔係呀? 一兩個興趣班還可以,但補習就離譜D !!!

貢獻勳章

回覆 # 的文章

可否預我一家四口呀?到時帶埋Barry 同埋佢亞哥 Brian 出o黎。
‹ 上一主題|下一主題