用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 學術是否真的很深 ??
樓主: Nmon
go

LSPS 學術是否真的很深 ?? [複製鏈接]

貢獻勳章

小一中文何止十句八句,仲要背默添!

貢獻勳章

1) 三十幾人一班

2) 中文科用廣東話教,另有一科普通話

3) 跟據學校網頁講,小一及小二係活動教學

貢獻勳章

我只係一個普通家庭,睇唔到有錢同學有特權有優待,老師搭電梯,學生行樓梯,一視同人。

小朋友入去讀書,只要把書讀好。成績好,老師收貨,我滿意,就攪掂。

一年交 $3200-HKD 年費,無其他雜費,政府津貼小學。你有幾億身家,都係交 $3200-HKD 年費!

適當的活動(運動),好過成日拎住個 iPad!

反而我最唔喜歡那些所謂有錢家長,揸住架車去接返/放學,小朋友落咗車,又唔即刻開車,攪到交通擠失。有錢又如何 ?

貢獻勳章

無需comment, 兩間都係好學校,睇自己個仔適合邊間。學習能力/宗教信仰/對學校認同等,各有不同,好難比意見。

ha8mo 會員,我見你都在唔同版面有發表,係唔係喇沙同英華都收咗你個仔呀?係就恭喜曬!

貢獻勳章

其實你入喇沙後,覺得個仔邊瓣唔掂咪補邊瓣囉! 好似你話某直資 briefing 咗家長小一有乜學,到亞仔入去讀,可能唔係嗰回事! 調轉頭講,唔係個個喇沙仔都要步習先至有好成績。

又或者你個仔好掂唔駛補習呢?唔好咁杞人憂天啦!

貢獻勳章

我都覺得你真係過份緊張! 好似有D家長咁,周圍問喇沙/拔萃/SPCC邊間好,又問人拎定試卷.......其實都未有學校收,攪到個仔都緊張埋 !

貢獻勳章

Maths teach in Chinese
‹ 上一主題|下一主題