用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 請問2012-2013 P1, 有冇人係20分抽到?
樓主: giyim
go

請問2012-2013 P1, 有冇人係20分抽到? [複製鏈接]

貢獻勳章

唔係呀?15分都入到?會唔會你將25分睇錯為15分呀! 我諗在過去5年內,15分在第一 round 入到的機會係 100 % ..............無可能 !

貢獻勳章

爸爸在喇沙教就係必收生!

嗰位家長無必要講大話,但我相信佢真係講大話!

貢獻勳章

20分真係要聽天由命! 人地就唔知,起碼我大仔當年20分入唔到 !

貢獻勳章

回復 Nmon 的帖子

1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)

6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

根據上開的計分法,你個細仔只有:20 分 (紅字的兩項)。因為書院同小學唔同地址,所以攞唔到 item 2 的20分,只可取得 "哥哥為畢業生的10分。如果要多取宗教的5分,就細仔必須已經領洗。

貢獻勳章

你的情況,是細仔得20分,如果小朋友已經領洗,就可再多5分,即係共有25分。這個分數不是必入,只是在過去10年8年裡,25分一定入到。

(為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位 - 必收生)

至於教友的5分,我估計你本人不是教友吧! 因為一般教友的兒女,都會在出生後進行"嬰兒領洗",這亦是教區建議公教父母應盡的責任。

主佑 !
‹ 上一主題|下一主題