用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 7月10日買薄
樓主: single_debbie
go

7月10日買薄 [複製鏈接]

貢獻勳章

帶定幾張 cheque, 加一千幾百現金。因為學校附近無銀行,如果唔夠錢就麻煩!

除咗買學校簿之外 (幾十蚊),其餘買:書 / 書包 / 校服 / PE 衫都收支票。 因為書 / 書包 / 校服 / PE 衫分別係4間唔同公司 (去年係,今年唔知),所以我建議大家帶定本支票部去,以備不時之需!

怕重又無工人的,或者唔想整皺D書簿,我建議帶個細喼去,可以將所有嘢放晒入去。

校服方面,(我唔係倒 contractor 米,只係個人建議),我過去多年都係出去太子火車橋底嗰間校服舖買,因為.....contractor 真係唔識講呀!

PE 衫就一定要幫 contractor 買,一定要,出面無得買。就算你嗰日唔買,都係要去返佢公司買,好唔方便!

書包係 SPI ,我建議小一買細碼便可。SPI 的書包有個校章同學校名,幾醒神,當然你可以出去買任何牌子啦! 用得好的話,在喇沙六年只需買兩個就畢業。

講到書呢,呢幾年都係九龍城偉發。如果你在學校買,好處係唔齊的書會在開學後送到學校派比D仔,唔駛我地周圍撲! 仲有書套,fit 晒所有書,去年係七十幾蚊一套。

有嘢再問 !

貢獻勳章

回覆:Lemon_baby 的帖子

如果當日唔係PE 堂,但放學後有 sport 活動,如乒乓波/籃球等,就要另外帶PE衫回校,在放學後更換。 所以睇你有無需要買多用途袋,或者用自己袋都ok.  又小一的小息係無得落操場玩,要留在自己嗰層樓,所以可比個細袋亞仔裝水同食物。

仲有乜問題,隨便問啦,唔好客氣!

貢獻勳章

1) 如果唔買晒所有書,絕對無問題,因為我細仔都係用大佬舊書,只要你在書單上劃去唔買的書便可。同埋買的時候,同書檔的 staff 講聲便可,佢地都慣,唔會 black face. 但要小心 check 清楚,因為有D書可能改咗版。

2) 體操我唔清楚,唔該有無體育節目主持可以幫手呀 !!!

貢獻勳章

回覆:HAYDEEC 的帖子

學校無規定,我D仔多年來都係用藍色低, 寸半 X 兩寸。 一打夠啦, 年年影一打都用唔晒!

貢獻勳章

回覆 single_debbie 的帖子

你想搵二手書?

貢獻勳章

回覆 single_debbie 的帖子

新學期唔知會唔會轉出版社,聽日先派書單,但而家用緊你提及的科目係:
聖經 :良友之聲出版社

普通話:教育出版社有限公司

常識:教育出版社有限公司

Spelling : 喇沙無呢本書

貢獻勳章

回覆:CC113 的帖子

yes

貢獻勳章

回覆:yame 的帖子

要睇你D書幾舊啦,過咗2年好多都都用唔到 (除咗reader、一本常識、一本science、普通話話、音樂之外,其他都係新版或轉咗出版社) !另外貼紙呢D嘢好死,老師無問題,只要你同個仔溝通吓就ok.

貢獻勳章

回覆:Lemon_baby 的帖子

冬季校服在夏季完結前有通告,放心,你亦可自己出去買,特別係件校褸。

夏令放點三,食自己。但如果放學後有活動,就要自己諗餐lunch.  因為D活動好早,可能得半個鐘食。 冬令先至要留校食lunch,  可訂飯可自己帶,但係帶飯就要一早帶定,唔可以中午送去學校。

‹ 上一主題|下一主題