用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 家長發問及閒聊區
樓主: 沖廁
go

家長發問及閒聊區 [複製鏈接]

貢獻勳章

根據校規,任何時間回校都要著校服,何況係返去見老師!

貢獻勳章

比個目標佢,如果佢下次默書有100分,咪試下齋串唔默囉!

記得亞仔在小一時,我要佢先將默書內容抄一次,然後再幫佢 drop 低D生字,要佢每個生字寫幾次,跟住同佢默。到了小二,當佢熟習左個默書模式,而你亦覺得可以放少少手比佢淨係串字,咪比佢懶一次咁多囉。如果都係得8字頭,咪無下次囉 !而家亞仔三年級,我會叫佢自己溫,跟住我就會同佢默 core,同埋串字,效果OK !

盡可能用少D時間在默書上,留番多點時間做其他野 !

純粹個人心得!

貢獻勳章

你所講的應該係 Brother Joseph,聽亞仔講佢在去年9月已返越南。

貢獻勳章

我諗你係講緊中文科,去年大仔小三,老師要買詞典,推介"商務學生詞典",話呢本適合佢地,於是全班同學都買呢本 (亦方便老師在課堂上講解)。

舊年在大眾書局買$95-HKD,會員有折。

其實亦有好多選擇,我買呢本,一來係老師推介;二來此書的粵音審核係何文匯博士,我好認同他的"粵音正讀";三來每個字都有列明筆序順次序/讀音/2-3個配詞等,

舉例:"" 字
1) 如果用在 <喇叭>,就讀 "啦" 音第 3 聲
2) 如果用在 <喇嘛>,就讀 "啦" 音第 1 聲

貢獻勳章

前晚的小一家長會,校長話佢係最後一年在LS.

貢獻勳章

請問有無人知道明日旅行之後,樂器班是否要上呢?

貢獻勳章

原帖由 gabmama 於 11-11-8 15:12 發表
應該無. 不過你嘗試打去問問音樂學會主席方太, 佢好好人, 實會答你. 電話將會PM你.

唔該晒你呀,我打咗比主席,佢真係好客氣,話亞仔今日派左通告,通知我地明日的樂器班如常在旅行之後開始。好彩亞仔的樂器唔係太大,如果唔係都唔知收埋去邊 !

貢獻勳章

不嬲我都好buy學校的政策,亦都支持家教會任何事情。但今次真係唔係好認同,點解去完旅行仲要返學校上課外活動,上少日真係咁大問題咩?

莫講話小朋友,就算係大人去完旅行,回程時都想小睡片刻。

莫耐何 !

貢獻勳章

填妥回條交返去便可,至於座位方面,$300當然座前D,無劃位。學校個禮堂咁大,當然坐得越前越好啦,如果唔係,就要出動望遠鏡同埋長炮先可以睇到/影到。

貢獻勳章

無劃位,先到先得。

至於人選,兩個唔同年級的仔都話係自己舉手,因為我兩位公子都無興趣,所以都無參加。小一都有份表演。

貢獻勳章

你們所講的Bro.J,係舊年走咗嗰位 Bro. Joseph,定係現在書院那位 Brother Jeffrey Chan (陳國強修士) ???

貢獻勳章

Plain cloth

貢獻勳章

係呀,亞仔手冊都有寫 No school uniform

即係便服
‹ 上一主題|下一主題