用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 2016/17 P1家長揮手區
樓主: Blueng0420
go

2016/17 P1家長揮手區 [複製鏈接]

貢獻勳章

多謝小曳人提示,呢度唔比攪 fb 及whatsapp.

到你開咗學,到時班班都會自己攪whatsapp 群組,唔駛急。而家有嘢唔明,咪上嚟問囉,知嘅實答你,除咗要試卷。

貢獻勳章

各位大家好, 我代表本討論版歡迎大家, 並恭喜大家成為喇沙一份子.

我介紹一下自己先, 我係爸爸一名, 大仔書院F2 (小二插班), 細仔預備小六. 大家有乜唔明, 包括開學事宜, 歡迎在此發問. 我同其他有經驗的家長都會好樂意回答.

至於所有教育王國以外的群組, 恕請勿公開討論. 其實到咗開學後, 一定會有同班家長攪, 你地明嘅! 真係有唔明, 或唔方便公開, 就請 pm 我. 但有關學校的試卷, 就一律免問! 再重申一次, 我只係一個八掛嘅家長, 唔係學校代表, 亦同家教會無關, 只係將自己所知的同大家分享.   

hppa    發表於 16-6-10 00:09

貢獻勳章

回覆 mskay 的帖子

夏令時間放 1:10, 無食飯時間, 放咗學慢慢食. 但如果有課外活動, 好似 choir, 就麻煩D, 因為1:30開始, 所以要帶少少嘢比亞仔食.
冬令放 2:45, lunch 12:00 - 12:50, 可以叫亞仔帶飯壺, 亦可以在學校 order 午飯, 每日4款選擇, 但家長唔可以中午送飯.

貢獻勳章

回覆:mskay 的帖子

往年經驗,PE紅色褲甩色甩得好勁,小心處理,或者先洗一兩次,唔知今年有無改善。唔誇張,亞仔上完PE堂,甩到連底底同襪都有紅色!

貢獻勳章

回覆 mskay 的帖子

根據多年經驗,  NO !
以往家長只能站在球場觀眾席位置, 遠眺阿仔自己入去排隊. 多年都係咁還作, 唔知今年新校長會否改變? 但我覺得機會唔大 !
‹ 上一主題|下一主題