用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 08年9月讀小一,入嚟啦
go

08年9月讀小一,入嚟啦 [複製鏈接]

我地有20分都入吾到, 好彩大抽獎抽到!  各位媽咪妳好, 我囝囝是1C班, 妳地小朋友呢?  希望大家可以交流下!

yukiay

好開心, 可以有機會同個同班同學仔媽咪聯絡, 超碼大家都同班. 得閒交流多d, 直接d就ps我交換電話.  你個小朋友係男/女?  

各位媽咪, 有無聽人講要準備小息用之小食袋(放小食及水壺), 因為小息要離開課室, 放便小朋友去完洗手間後在操場食野.  我會安排工人帶飯給囝囝, 所以又一袋要放飯盒+台墊+餐具+濕手巾, 正煩惱, 膽心放學時佢一袋二袋, 有無意見呀?

昨天, 我問老師得知小朋友小息的地方不是固定, 但天氣熱多數會在Hall(開家長會個Hall), 或雨天操埸.  帶小食袋都ok, 有小朋友都是, 水壺記住有班別及名, 因成日會吾見.  我囝囝話今天在Hall小息.

帶飯記住寫班別及名, 工人話自己行入學校放入1C班籃, 有人帶上課室, 囝囝話是自己行出去取飯盒, 仲洗淨, 抹台.  

都未有時間表, 所以我估一樣不需帶書, 囝囝話吾知.

你地小朋友今天回家點呀?  我囝囝feel so sad, 又話頭痛又疲倦, 一定是不習慣, 少爺兵無人照顧周到一定辛苦不習慣, 希望明天好一些.

囝囝同我講返學時間好長, 又話有d怕.  今早我亦抽時間帶他返學, 希望佢開心d啦, 但係都係呆滯.   到門口老師叫佢去hall先, 不是直接到課室, 等到8:30上課時間才進入課室, 昨天就有老師帶他們上課室, 但今天就食自已.  我問門口老師帶書問題, 佢話星期四前都不用帶書.

見手冊寫星期三,五有體育堂, 問佢係咪著運動服, 想想下話係呀, 好似係, 真架.. 我問佢著白波鞋? 係..  有無人知道呀?  因為聽老師講星期四先開始上堂...

很開心, 今天回家開心番, 仲話有2個朋友, 小息玩包剪X.  仲有個同學送左幅手劃的女孩子給他.

各位小朋友好嗎?  習慣未?  我個囝好似心裡有難言之忍, 訓覺同返學前一定哭, 話有小小怕; 小息(/早會)時校長講野好大聲話小朋友; 小息不見排隊條龍返課室.  今早仲話喜歡幼稚園, 開心d, 宜家有d吾習慣 .

囝囝放學後話欠帶中文閱讀冊(深紫色這本), 老師話明天一定要帶, 查看後其實是育成書店尚欠3本之其中1本, 但囝囝又話見其他小朋友都有, 點解呢?  你地有無呀?  有無人可以回覆我?

bryanc1, yukiay

1c小朋友點呀?  囝囝開始習慣了, 我就未,  估巧課估成點?  囝已經欠了3次了, 開始默書啦, 死味

我囝囝話吾學, 可以快d返屋企, 佢本身學緊鋼琴, 返學後都吾夠時間練習, 仲話要學興趣班, 真攪野!  最後為有選一個, 他選繪畫.   

默中文真係無問題, 囝囝話全部tick.  good!  但英文今天串5個字都未熟, 點死 .
‹ 上一主題|下一主題