用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買鋼琴, Yamaha U1 vs Kawai K5
go

想買鋼琴, Yamaha U1 vs Kawai K5 [複製鏈接]

Re: 想買鋼琴, Yamaha U1 vs Kawai K5

o下, 唔係呀麻, 其實無指定咩琴才可琴到演奏級架!!!! 原則上隻隻都可以, 就是Richmann / Pearl River 都可以!!!
leschelems 寫道:
U1或K5,都可以用來學至八級而又不能用來學演奏級,兩者買較便宜的.

Re: 想買鋼琴, Yamaha U1 vs Kawai K5

其實depends on budget, 你地可以去Tom Lee / KK 問下呢個問題, 係人都知愈high model愈好la。Tom Lee 會話你知 U3 同 U1 其實差不多, U5 就真係演奏級用, 因為多左個function用黎hold住個音。That's why, the sales volume of U3 is lower than U1 & U5。

我個女而家都係用緊U1。所以叫我簡Yamaha / Kawai, I always buy Yamaha。 千其唔好話咩琴可以琴到咩級, 此終睇budget 同埋個琴實際的性能。呀女之前用垃圾琴都用到G8, 朋友個部什牌東歐琴用左咁多年 (由初學至今), 今年個仔都考演奏級la。我舊老世個仔初學, 佢已經買 Yamaha三角琴, (因要有class), 有錢就得啦。

曾經有BK友發現在she.com有人可以去KK買到好平的Kawai, 內容涉及有人收少d rebate, 薄利多銷, 幫家長買 Kawai。

我個女都係 G8 之後才換 Yamaha U1。我覺得Yamaha質素應該有保証些, 同埋日後trade out價會好d。
‹ 上一主題|下一主題