用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日 ...
go

中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日 [複製鏈接]

11月中還有一次info的!

btw,我是中基校友歡迎大家隨便提問,希望幫到大家!

minisheep 發表於 19-9-23 09:35
回覆 栢星仔 的帖子

太好了.  先感謝.

- 感覺男生多過女生? 係埋收男生多?
錯覺黎啫! 可能因為學校比較注重stream呀機械人呀科學果啲,所以吸引左唔少男仔,但收生男女上冇biased㗎:)
- 係咪 99% 都是來自 B1/名小?
係咪99%就唔可以好肯定咁答你,
或者比幾間收到多學生嘅小學你參考下:滬江,漢華,救世軍韋理,港大同學會,軒尼詩官小,柴米。呢幾間年年都收唔少。
- 每天也會有好多功課/project etc, 要做/溫到好夜嗎?
初中功課唔多呀,感覺比出面小。以前每日都係三四樣,甚至無。但測考默書就比較多,可能每星期都有幾個咁。所以做功課時間唔會好長,反而溫書時間會長啲。功課形式除咗一般抄寫之外,project感覺比出面多啲,但好好玩,同埋對高中或者日後嘅project present真係好有用!
高中就一定忙㗎喇,可能每日三四嘅test咁,但要應付dse,都係要chur啲㗎喇。
- 老師們是否大部份都好 nice?
大部分超級nice!好好人!有耐性!
當然訓導惡啲,但係私底下都好好人。
- 點解要要有咁多副校長/助理校長?
學校內政我都唔係話好清楚。
但我估因為每個校長都係負責唔同方面嘅工作,例如李助理校長係負責student support;何助理校長係負責academics。分開唔同職責,校長們就可以專注處理返自己嘅項目,無咁散。亦可以投放多啲時間喺學生身上,而唔係文件身上。
- 老師好像 >65% 也是男教師.
可能理科比較掛帥啦!但有好多女老師都好pro。無論男女,能夠啟發同教導學生嘅就係好老師:)
- 這間學校喜歡收甚麼類型學生?
操行一定要好!
鍾意探究,對事物充滿好奇!
有參加唔同stream相關嘅活動
有啲社會觸覺,
英文好會佔優!

希望幫到您!歡迎繼續發問

minisheep    發表於 19-9-23 15:39

sukisukifung 發表於 19-9-23 11:25
回覆 栢星仔 的帖子

請問有沒有校車到南區?謝謝

唔好意思呀呢方面我都唔係咁清楚

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

sumchanma 發表於 19-9-23 17:49
請問你認識新校長嗎?你估計新校長上場會有甚麼轉變?

新校長教過我㗎好好人好正好風趣新校長好有教學熱誠!而且好有動力同正能量!同學生都close㗎,而且非常nice!
估計會喺stream方面多左活動,亦會有更多科學向嘅活動,同時會更注重學生品格發展!同時對老師要求更高

sumchanma 發表於 19-9-23 22:13
謝謝你

唔洗客氣!

rainrain613 發表於 19-9-24 14:13
請問校車的點在哪?請問返學放學時間?謝謝回覆!

關於校車真係唔太清楚呀唔好意思 返學時間係上午8:05;放學時間係15:55

rainrain613 發表於 19-9-24 19:27
謝謝!

唔洗客氣!

煩媽你好媽 發表於 19-9-30 23:23
咁你覺得老師得唔得?你高中時係咪讀理科?你係中基時玩咩課外活動? 學校會否規定一定要參加課外活動?你 ...

唔好意思,遲左覆你
老師真係大部分都極高質素!有耐性之餘,唔係話教死書果隻,會諗好多活動同埋放學幫學生!自己整notes嘅有,將實驗帶入課堂嘅有,玩辯論遊戲嘅都有!除左教學上,佢地亦主動會關心同體諒學生!當然唔係100%係咁,但好好嘅老師佔起碼9成!
我以前係咩都玩啲!sci club,green guru,art club之類都有玩!學校規定要參加最少一樣課外活動(即最少入一個學會),但出唔出席該學會嘅活動,學校就無規定喇!
分組討論都多㗎!多數係老師講小小introduction同埋討論方向,之後就有啲worksheet幫我地諗同埋討論,最後就簡單地present比全班咁樣。或者老師會整理全班嘅討論結果,第二日再加以討論咁!
至於我讀邊度,我pm你啦!我費時被起底

歡迎繼續發問呀

如欲於今個星期六(16/11)出席中基資訊日,請留意:

因應持續不穩定的交通狀況及安全考慮,原定於 11 月 16 日舉行的 2020/21 學年中一入學資訊日將會取消。
家長如欲了解本校更多資訊,可參考本校網頁及學校概覽。
謝謝
消息來源:學校網頁

If you intend to attend the CFSS S1 information day on the coming Saturday (16/11), please be informed that: Due to continued uncertainties in the transportation system and safety consideration, the 2nd Information Day on Secondary 1 Admission 2020/21 scheduled on 16th November is cancelled.

Parents who wish to learn more about the school may refer to the school's website and school prospectus.
Thank you.
Source:  The School’s webpage

k1123a 發表於 19-12-1 21:50
請問是否all in

個info day取消咗喇
咩叫是否all in ?

k1123a 發表於 19-12-1 22:35
即是交表就有得in還是會揀人in
thx

明白。交表後會揀人first in嘅。first in後再篩走一堆人,再second in。
例如操行不達標,就應該唔會收到first in通知(根據最新info day嘅talk 大約係操行B,先合乎first in資格(會因應各學校評分再作調整)
詳情同甄選準則可以去呢份學校document睇睇: http://cfss.edu.hk/pdf/S1_AdmissionProcedures_2021.pdf

miriam 發表於 20-1-10 18:19
版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

明白。原來唔可以pm
okok!

中一收生面試 (第二階段) 將會改期,並於3/2/2020開始聯絡已預約的家長。本校不會在停課期間安排面試。

詳情見於中基網頁

kattylam 發表於 20-10-29 13:53
回覆 栢星仔 的帖子

請問今年11月還有2021年入學的資訊日嗎?如何登記呢?唔該你! ...

你好,上星期已舉辦完畢喇,校方暫時未公布會唔會有第二次呀有關嘅資訊可以瀏覽www.cfss.edu.hk 如果有第二次,都應該會透過學校網站公布呀 :)
‹ 上一主題|下一主題