用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 form5轉校+留班
go

form5轉校+留班 [複製鏈接]

woooiiii 發表於 23-6-6 21:54
回覆 kiki-06Li 的帖子

以應試DSE角度,讀兩年中六效果一定好過留級讀多年中五。
僅僅以學習的角度講,中五還有知識要讀,而中六基本是操題.

對於樓主的情況,話還有内容未算熟悉的話,應該是中五多一年比中六更合適.

Pano    發表於 23-6-7 03:31

10090 發表於 23-6-6 23:05
得罪講句,你學校嘅學習環境,攞到5*的機會較微,一間band 2校,一般老師唔會教咁深 ...
輕鬆就級9.加以砥礪的話,是不是有更大的想象空間?

PS:從不看輕任何B2或以上的三甲實力.

kiki-06Li 發表於 23-6-6 23:20

囡囡學校band2B,但學校年年都有唔同科目中,同學拎5** :l ...
是的.無須妄自菲薄.

我係非常相信任何B2學校,都可以有很好成績的學生.

woooiiii 發表於 23-6-7 10:28
唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維。
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺 ...
唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺得可以升中六反而激家長安排轉校,可以理解。
咁就間間試下囉,有offer再考慮。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
如果斜體所表述的思維是更有效率的話,
點解學校用中一至中五的五年時間來逐步加深知識點,僅僅分配中六的不足一年來操題?而不是調過來:即用中一的一年"飛"一般教嗮全部然後用餘下的中二至中六接近五年"慢慢"來操題?

PS:我真係以爲加上"唔係個個明尼個道理"這幾個字,就是"真理往往掌握在少數人手中"這一句的寫照

woooiiii 發表於 23-6-7 11:47
回覆 medicine 的帖子

只係討論緊樓主單case。
當然只係討論緊單一case.
樓主已經講明未學嗮,那麽自然是學嗮先啦.

但你一句"唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維"代表乜?是否認爲操題重要過學識先?

PS:何況結合埋先前的留言"建議原校升中六可攻可守"更可証認爲操題重要過學識(知識要點)先

Joe8889 發表於 23-6-7 12:45
Deleted
講完又刪除?

medicine 發表於 23-6-7 12:50
當然只係討論緊單一case.
樓主已經講明未學嗮,那麽自然是學嗮先啦.
"以應試DSE角度,讀兩年中六效果一定好過留級讀多年中五"

還有這一句,都不考慮樓主已經明言在先,未學識嗮

思維真係"未識行,就要學跑",話直接練習跑才是更具鍛煉效果的最佳寫照
‹ 上一主題|下一主題