用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2A-B 油尖旺/深水埗呢??
樓主: lamselina
go

B2A-B 油尖旺/深水埗呢?? [複製鏈接]

bbforever 發表於 19-12-18 09:06

如有聽過聖芳濟(SFX)校長講升中簡介會,SFX自行係偏向收 ...

lamselina 發表於 19-12-18 20:30
哎呀...若按你推測...我2A2B仔...米唔好望囉...大電視
點算好呢~~~ 原本想按老師建議自行的兩 ...
去KL2,你就只能B2!但有B2a可選。
但在KL1,除了自行不報X基等本區B1c之外,關鍵的偷鷄機會在於乙1.
KL1本區B1位富餘,但在自行階段係不分區報名的,亦即學校有足夠大的池裏有充足的魚任撈。但在乙部,則池水褪去,魚就那麽多,不夠咯,只有降低標準去另一個池裏撈幾條。
偷鷄的機會就在於該不夠池魚裏。如偷唔到雞,只有B2b的發叔或信二。

選區或具體策略因人而異,看自己如何取捨

lamselina 發表於 19-12-18 20:52
明白...謝謝你!
心好亂...怕自己行錯...轉唔轉區好呢!!
轉區..乙部無得偷雞KL1 B1C, 即是一定KL2 B2

現在仲有時間,呈三加油。如果加油后有B1c的縂排名,甘,唔轉區的好處顯而易見:KL1的B1充足,最差最差也有X基,即係之前的策略:B1c中意邊一間就放邊一間在乙1:甘中意WYK又抽中咪爽死,仔仔可以在草地足球場踢波……但轉區就算追回成B1c生都沒尼支歌仔唱。
‹ 上一主題|下一主題