用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 20-4-8 09:59
SSGC原先仲諗住出年報,依家要從新考慮,難度好高

中西區,2020有呈分人數約1800.區B1生600.男女假定各一半,大約300人(女生實際稍多)。而衆所周知,中西區B1女校多,學位充足。自行階段,在有得選擇的情況下,可想而知,區内幾所學校的招生老師的傾向是什麽:區内的學生不怕跑了,來去都係該幾所中學收,除非好吸引,否則,區外學生自行不收就沒機會。這大政方針關係到維繫中西區幾所B1女校的地位之長遠利益。(不過,如若傳聞所講,B1校招生人數百分比由85%下降到70%的話,則又另當別論。)

基於以上,同為接近成績的話,本區學生就沒甘易被自行正取。請問,SSGC同YWGS有遠超自行位的B1a生報名,這點沒疑問吧。假定你是該幾所學校校長之一,你們招生前有所默契出奇嗎?

kirstyau 發表於 20-4-8 10:31
我區外喎!真係著數D?!不過都要睇阿妹咩成績先算。
區外應該著數少少。當然成績先係皇道。

subb 發表於 20-4-8 10:40
唔係喎, 我知的ywgs 今期收好多hk島學校, 區外是1個左右咋 !
紅字係真的話,從此絕跡尼度!

medicine 發表於 20-4-8 10:44
紅字係真的話,從此絕跡尼度!
搞清楚咩叫區外先。就算港島,非中西區都叫區外。

kirstyau 發表於 20-4-8 10:43

我校暫時收風都係同過往2年一樣數量。希望到阿妹爭取到較前 ...
單單尼度都已經破左所謂區外一個啦

kirstyau 發表於 20-4-8 10:43

我校暫時收風都係同過往2年一樣數量。希望到阿妹爭取到較前 ...
尼句係真,只要過往記錄良好,中學係會食過番尋味。沒理咁多,係同校最前就得!

Cliokohonda 發表於 20-4-8 10:49
今次學生承受既壓力好大,淨係網上已看到有家長用'失敗', 谷氣,唔甘心,檢討,等等去形容…老師对家長,家 ...
壓力係無形之中產生。

個個親朋問句已經好大壓力。當然,有啲人例外。

PS:羅裕積今年升中明朗嗎?

mykate 發表於 20-4-8 11:23

唔甘心真係會;家長同女女咁努力,攞到1A 成績,真係唔容易架 ...

你地係大抽獎的幸福一群。

有失必有得,自行輸少少,大抽獎都好大機會入到。

不過,大抽獎除了睇分子,亦需要睇分母。當大部分人都覺得YWGS位多而涌去報名之時,SSGC大抽獎位少,但少人報,兩者的機會率就會趨向平均甚至SSGC反而更高。但這點誰也不可預估到,報名的個體係隨機的。

subb 發表於 20-4-8 11:49
在自行公布階段, 我地一個都無, 陰公
但又有直資SPCS OFFER  喎...奇怪!
有女直已經很好啦。

崇真尼?

subb 發表於 20-4-8 12:10
係, 中自2 沙祟
有女直,有自2,已經講明實力。祝六年后再奏凱歌。

抽飛嗎?不管做邊一樣選擇,都有人因此得益。只是大家互不知道。

‹ 上一主題|下一主題