用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
發新帖回覆
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

rabbittwin 發表於 22-10-24 19:29
打搞借位一問,小朋友下年升中,心儀喇沙。但見學校高中便無視藝科可選,如果學生是視藝資優,請問學校有其 ...
甘啦,LS收,但無特別支援(指額外支援).
其它B1A校收,有支援,但亦講不出具體支援在邊,

會去邊一間先?

rabbittwin 發表於 22-10-24 20:27
回覆 medicine 的帖子

知道DBS 和 SPC 有視藝科讀,可能又要想想
去邊一間尼,當然自己話事.
至於話考慮以視藝作為其中一個衡量標準,請問,難道將來準備考DSE?甚至揾食?還是僅僅為興趣?需要知道,視藝的評核準則丫!

膽粗粗問一問,本地大學有沒"7成入港大,中大和科大(三大)"?有沒"3成海外留學,包括但不限於英國劍橋,加拿大多倫多大學等?"

PS:唔好問曲定圓

medicine 發表於 22-10-30 21:25
膽粗粗問一問,本地大學有沒"7成入港大,中大和科大(三大)"?有沒"3成海外留學,包括但不限於英國劍橋,加拿大多 ...
答案好多人應該知.
想要達到或超過以上數字(比例),首先要加强的不是教與學,而是鍛煉面部表情,做到無論講咩都可以面不改容.

PS:"麵皮"夠厚,那麽個麵包先可能做到個個效果

DD仔    發表於 22-10-31 17:34

losoco 發表於 22-10-31 16:57
咁一定冇可能十成人入U
就算計埋asso果班都唔會十成
因為有同學會選擇做全職運動員或者出來工作之類
我個兩個回復是自問自答,已有既定預設.

連你地都覺得個兩個數字會使人誤會為70%+30%=100%,何況新的會員或未曾接觸過類似"藝術"的非會員?

rabbittwin 發表於 22-11-1 14:32
尋日開放日登記秒殺,登記唔到現場參觀好黑仔,請問來緊仲有冇其他機會可以參觀下貴校ar ...
好易咋,叫阿仔努力啲,成爲中學部學生的一份子,咪到時隨便入咯

rabbittwin 發表於 22-11-1 17:45
我想帶阿仔先欣賞下美麗校園,咁先有更大動力和理由一步步推佢入去~
...
覺悟未夠~
仲需要參觀先之有更大動力和理由~~下一位
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊