用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦!
go

08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦! [複製鏈接]

到!!!

話咁快就五年級...真係轉個頭就升中LU.

今年大家可能會傾多D, 交流下升中選校心得
原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 09:16 發表
雖然年中我們傾得唔多, 但都要開返個topic保持聯絡嘛!

希望你們識得入嚟啦!

我囡學校都係 g5=p5, 因為連著中學, 所以f1 係 g7咁

我囡10月考5級, 巳經同佢報考中文, 唔洗串咁多字..家陣做緊pass paper, 次次都被老師話唔專心同大意, 好驚佢

阿仔之前在那裡學樂理, 為什麼老師唔跟到佢考試ga?
原帖由 wesleypiano 於 08-9-11 03:12 發表

肥仔媽咪,

Not international school but his school called G5=P5

好驚啊~~我發現我仔係最瘦同最矮.  得137cm高,60lbs. 佢已經有好多sports, 食野都ok, why????

佢10月都係考樂理,而家都未熟,想搵個老師同佢補 ...

我諗大部份人包括老師都一定有類似的心願...我都好想中呀
原帖由 麟媽媽 於 08-9-10 17:25 發表
我個仔學校無叫佢寫閱讀報告,
但班主任唔知有咩法寶,
竟然令我個仔愛上寫日記!
琴日比佢激死,佢話唔知寫咩好,
又話一定要寫真野,要比班主任睇喎!
佢話想咁寫︰
媽媽今天叫我站在投注站外,
因為今天是中秋金多寶,她進入了投注站,
...

我囡150高...有88磅...算ok,
但那對大腳著37號鞋...巳經著得我的鞋啦
原帖由 carollam310 於 08-9-10 14:24 發表
我女152cm高..103磅...咪好誇

剛剛今日0係學校磅架....
仲好自豪咁拎本手冊比我睇

我個囡食得多過我啦
原帖由 麟媽媽 於 08-9-11 10:48 發表
我個仔講完都哈哈大笑!
佢而家好衰,成日都笑得好鬼黑人憎!
原來大家d 仔女都咁大對腳,
我見亞仔對波鞋成39號,好得人驚!
佢仲好大食,一碟海南雞飯清晒架。 ...

無話是否可惜的,
我fd個囝今次都考5級,
但小朋友實在無興趣,
還變得很討厭學琴,
令到我fd很無奈之餘, 兩母子關係變得緊張
原帖由 AE_bb 於 08-9-11 11:17 發表
見到你地 d 仔囡慢慢開始考5級或更高....

就諗起自己個大仔考完3級就話唔再學.....真係好可惜

我老公成日都話,
佢家陣肯黐我地就要享受下 ,
等再大多點點就只掛著d朋友 .
原帖由 麟媽媽 於 08-9-11 11:36 發表
我個仔係裙腳仔就真……..

我見我兩個侄仔都係黐媽咪多,
因為我阿嫂同佢地會玩到傻左咁.
係咪你無你老公咁有童真呢
原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-11 12:08 發表
你地係囡就好囉, 我大少宜家成日只係黐老豆唔黐我!

阿囡都係學piano, 應該會報09年10月個5級琴試
原帖由 asinai 於 08-9-11 12:51 發表
Hi,

我女做 paper 都係粗心大意!....我都好驚佢 .....

係 lei 你女是學 piano or 其他樂器 lei?

我囡位樂理老師係學校老師介紹, 佢暑假有係明愛教.  但相對有些琴行, 我覺得係貴. 但這位老師好有心, 佢話有時間就上完堂繼續留下做功課, 等佢可以望下. 所以阿囡這個暑假由朝早8.30上堂, 單對單一個鐘外, 留多一個鐘做功課先去上ballet.  阿囡有時唔專心做得唔好, 老師重叫佢上完ballet返去佢樹繼續努力.  阿囡好似做緊第三年pass paper, 到10月11日考試前都會繼續做.
原帖由 wesleypiano 於 08-9-12 03:04 發表
karencircle,

個仔係summer holiday係演藝學樂理, 兩個月學左11堂,所以想搵個老師同佢補一補,佢個piano teacher收費好貴,so,想搵個平平地. pass paper佢都做2004 to 2007. 足夠嗎? 妳收到准考證未? ...

這個時間都係差不多學樂器學到咁上下, 一定要考慮去考的時候.

另外, 我諗著升小五小六後會忙點, 早點考完了件心事,
不用到時忙上忙抽時間出來讀同考就辛苦.
原帖由 asinai 於 08-9-12 08:17 發表
Agree!

我女話今年佢班同學都有幾多人讀ing or 將會讀 theory.

祝大家都順順利利, 小朋友用心練琴, 考試取得好成績!!!
原帖由 asinai 於 08-9-12 08:23 發表
我女都plan 明年10月考G7.

MUSIC FESTIVAL...我囡未參加過,
佢唔肯玩, 年年問佢都話無興趣
原帖由 Heidi媽 於 08-9-12 11:50 發表
琴老師幫女揀了首G6, 背譜應該唔係問題, 因為佢老師不嬲都要背譜, 相信你女女都一定handle. Flute 都會試吓參加比賽, 因出年會 prepare 考吓 flute.

Speech 今年呀女只參加英詩; 佢細細佬就參加英/普/琴, 明年又考 ...

我囡都係睇magic rainbow,
不過就睇下停下,
唔係好有心機睇書.

中文書近來就睇青春系列多,
有時又攞我d"區樂民"那類的散文書睇.
不過都只係攞返學校"閱讀堂"時睇,
平日係屋企都幾難自己攞起來望下.

【明報專訊】AIG是香港保險業「一哥」美國    友邦保險    (AIA)的母公司。現在AIG陷入財政危機,並準備出售資產救亡,暫未知出售的資產中,會否包括香港的友邦。有業內人士說,以往有保險公司被收購,原有保單持有人的保單依然有效,但保單的紅利回報,包括儲蓄保單、投資相連保單的回報,若本來沒有任何回報保證,便可能受到影響。

AIG在香港的保險業務,主要透過友邦保險(百慕達)及友邦保險(香港)經營,其中以友邦保險(百慕達)佔絕大部分。該公司除了經營香港保險業務,還有澳門    業務。根據保監處的資料,友邦在香港的個人業務有192萬張保單,遠遠拋離第2位的英國    保誠(91萬張)。

有保險業內人士指出,按過往經驗,若有保險公司被收購,保單持有人的受保額不會改變。但其非保證紅利部分,隨時會較之前減少四至五成,例如往年一直能提供5%回報,被收購後便可能只有2.25%的回報。但之前保險公司派給客戶的紅利,因已歸客戶所有,早期的保單一般多為有保證紅利,所以客戶受影響不大。而對一些長期保單,如年期達15年以上,因為少了非保證紅利,滾存金額銳減,令回報減少,保單的供款期可能須延長。

供款期或須延長

一名友邦高層表示,客戶所繳付的保費,與公司日常營運的戶口是分開的,而且保險公司不可隨便挪用客戶資產,萬一保險公司財政有問題,也不會影響保單,而保險公司也會將客戶保費投資在債券或存款上,以賺取回報,今次事件對AIA保單持有人應該影響不大。

友邦目前營業員人數達8700,今年目標將再增加2600名從業員,當中約一半為財策師。
原帖由 hinhinmummy 於 08-9-16 14:43 發表
你們有無幫仔女買教育保險呀, 即係一出世就買, 到18歲又吾知拿幾多$ 果d 呢?

aig 有問題, 吾知會吾會影響到aia 呢, 阿女果份係aia tim...........

這樣好過我地叫佢睇英文書
我囡做野慢吞吞又八卦心散
平日返到屋企都真係唔夠時間用30分鐘睇書,
臨訓前會佢同玩下棋輕鬆下多
原帖由 asinai 於 08-9-17 12:24 發表
對, school & classmates ge 影嚮都係一個因素.....我地school 指定 閣讀課係1個 week 要帶 english 一個 week 帶中文圖書的.

阿囡平日都唔算多...平均五份左右,
20份...真係聽都手軟

sat考完個樂理
這幾個月真係讀到我同阿囡都無晒心機,
家陣又可以開開心心過日子
兩個月後派result後先再算
原帖由 Heidi媽 於 08-10-13 11:31 發表
大家五年級多唔多功課? 呀女上星期五總共有 20 樣! 當然連埋改正 + 網上功課. 平時每日大概平均有 8,9 樣 !

阿囡學校好點,
每日計, 無交就要係手冊蓋個欠交印,
儲齊5個要friday留堂
平時分 會count,
但老師話今年有得"洗底",
如果有印仔, 但連續一個月都交返齊功課,
可以取消左個印, 當無事發生過.
原帖由 fatkk 於 08-10-13 10:48 發表
更正: 係每月5功課欠交-->warning letter (唔係每week) -->仲棘!

我囡都係6.30起床,
夜晚10.30要趕先肯上床, 約11點前就訓著
就算真係早早被我趕左上床都要捲到咁上下先睡得著
但佢朝早起身又ok精精神神
原帖由 fatkk 於 09-2-23 12:21 發表
我仔又係中文跌grade...各位,重組句子及排句成段好弱...有冇計?

Heidi媽,  你女女6:30起床. 咁夜晚幾點瞓? 我仔6:45起床. 夜晚10:30至11:00瞓,但朝朝個樣都好似吸毒感...有衡動搬去學校附近等佢朝早瞓多D...第日到 ...

阿囡係用1-5代表...超越水平; 高於水平; 合乎水平; 未達水平; 仍需努力咁
成績表今個weekend先派,
唔知5年級有無唔同呢.
原帖由 一家的太陽 於 09-2-23 09:43 發表
講到派成績單,上週六阿仔學校家長日,
見班主任後領回既成績單上冇分數,
得ABC等級.班主任說5年級開始唔打分數.
不知你們仔仔女女既學校又如何?

仲有,聽阿仔說,85分以上就係A了,係唔係真?
定係各個學校唔同? ...
‹ 上一主題|下一主題